- Å dærsken, den kyllingen var saftig!

Ja, det var den.

Han som sa dette har spist mye kylling. Sånn som de fleste av oss. Og forhåpentligvis baker man den i ovnen på best tenkelige vis.

Men, det han ikke visste var at jeg hadde brukt et triks. Det trikset bruker jeg ikke hver gang. Det handler nemlig om å planlegge. Og det er dét jeg ikke får til.

Dette handler om å legge kyllingen i saltlake. Natten over.

Hva skjer med kjøtt i saltlake?

Å bruke saltlake virker hovedsaklig på to måter.

For det første binder kjøttet til seg væske. Legger du en kyllling i saltlake vil den veie 6-8 prosent mer etter noen timer.

I utgangspunktet mister kjøtt omlag 30 prosent av vekten sin når du steker, koker eller baker det. Med saltlake kan du redusere dette til 15 prosent. Og det er rett og slett fordi du ga kjøttet et "forsprang" ved å tilføre væske gjennom saltlaken.

Men, det er ikke eneste måten salt funker på. Det andre saltlaken gjør er å løse opp noen proteiner (altså "kjøtt") og gjøre det til væske. Så, med det vinner du også litt saftighet.

Så, hvordan gjør vi dette i praksis?

Enkelt: Rør ut 1 dl salt i en liter vann. Det enkleste nå er å ha en pose hvor du legger kjøtt og saltlaken i. Etter 8-10 timer er jobben gjort.

Nå kan du fortsette som om ingenting har skjedd.

Bare at dét har det...

Og det skjønner du når du setter tenna i den kyllingen. Oppskriften finner du nedenfor.

OBS: Det å bake med saltlokk gir ikke nødvendigvis samme effekt, ettersom det ikke er tid for saltet å trenge inn.

Panopticon

Lettsaltet kylling i leirgryte

Til 4 porsjoner:

1,5 kg kylling

Saltlake

1 dl grovt eller fint bord salt (ikke havsalt, det løser seg ikke opp)

1 ts sukker

1 l vann

3 skiver sellerirot

2 stk gulrot

1 stk pastinakk (kan sløyfes)

0,5 stk purre

2 fedd hvitløk

2 stk laurbærblad

1,5 dl hakket, friske urter (persille, timian og ev. litt rosmarin)

1 ss konsentrert kylling fond

1,5 dl tørr hvitvin, ev. eplemost

pepper, sort og nykvernet

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!