Kan man bruke restene etter lammelåret til noe?

Å ja.

Vi gleder oss nesten like mye til dagen etter lammelåret.

Fra før vet vi at pinnekjøtt og fårikål er "bedre" dagen etter. Men, lammesteik?

Dette gjør du med restene til lammelåret

Det har ikke alltid vært sånn. Først da vi fikk oss bålpanne løsnet det. Den nydelige lammegryta ble ikke til etter en nøye beregnet plan.

Nei, det var restene etter måltidet kvelden i forveien som fikk nytt liv.

En bålpanne ser ut som en tipi uten teltduk og fra toppen henger det en diger panne som du har fyrer veden i. Over panna er det festet en rist. Her kan du for eksempel sette ei gryte.

Og det gjorde vi. I den gryta havnet alt kjøttet fra kjøttet vi ikke hadde spist opp. Og restene etter lammelåret fikk etter hvert selskap av potene, gulrøttene, løk og aspargesbønnene som alle hadde deltatt på festen.

Det eneste jeg la til var en solid fløteskvett og enda litt mer rosmarin.

- Ja, det gjorde susen, fikk jeg høre der vi sto rundt bålpanna med hver vår skål med nydelig lammegryte, mens vinteren gir fra seg sine siste, dryppende sukk.

Rask restemat av lammelår

Alle har ikke bålpanne. Og det er slettes ikke nødvendig for å få noe ut av lammelåret dagen etter.

Et veldig godt tips får vi av kokken Geir Skeie (oppskrift nedenfor). Han lager rett og slett enkle, elegante tapas av lammelåret. Første delen handler om å koke kjøttet - det har du jo allerede gjort. Det du trenger å gjøre da er å koke grønnsakene og så blande kjøtt og grønnsaker som du presser sammen (gjerne i en brødform) til det blir kaldt og stivt. Så kan du skjære det opp i biter, og servere på biter av flatbrød med rømme og persille på toppen. 

Et opplagt valg er å lage en couscousgryte. Du kan improvisere og tilpasse med utgangspunkt i oppskriften nedenfor. Det som er så fint med lammekjøttet er at det klarer seg godt på egen hånd, blir supert med rosmarin og hvitløk, og samtidig menger det seg elegant med chili, spisskum og koriander.

I den couscousgryta er det også plenty med grønnsaker - legg til og trekk fra akkurat som det passer deg.

I samme gate finner vi den kule gryteretten fra Marokko. Den serveres med kikerter (oppskrift nedenfor).

I Hellas lager de lam Klephtiko. Retten er oppkalt etter grekere som flyktet til fjellene fra ottomanerne, de ble kalt kleftis, altså røvere - og da kan du gjette hvor ordet "kleptoman" kommer fra. Uansett: I denne retten blandes lammekjøttet med hvitløk, laurbærblad og kanel og havner til slutt i en gryte med poteter og eventuelt litt godt krydret pølse. En annen gresk rett souvlaki i pitabrød.

Jeg synes også det høres spennende ut med aprikosgryte - lammet kler også det lett søtlige.

 

Her er flere forslag:

  • Bruk kjøttet på pizza
  • Bak lammekjøttet inn i empanadas
  • Vær morsom og legg kjøttet inne i en loff - pan bagnat
  • Lag en salat og vend inn kjøttet
  • Lag den deilige appelsinsalaten og legg på finsnittet lammetkjøtt
  • Moussaka blir supert med lammekjøtt
  • Vend kjøttet inn i moste poteter, hakket løk, egg, litt tomatsaus og brødkrum, form til kaker og stek dem i stekepanna

 

Vi tar også med lammefrikassé - en rett jeg gjerne spiser når som helst. Denne er det våre alles Ingrid Espelid Hovig som har laget (oppskrift nedenfor).

 

Lykke til med restene av lammelåret!

Peter Nagy

Terrine a la betasupe

En ny og kul lammerett ser dagens lys. Vi takker Geir Skeie for oppskriften.

Til 4 porsjoner:

400 g røkt og saltet lammekjøtt uten ben

1 stk gulrot

100 g sellerirot

100 g kålrot

100 g poteter

2 stk gelatinplate

2 ts pepperot, revet

1 dl rømme

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Marokkansk gryte

Tanken på en varm gryte som dufter av eksotiske krydder får tennene til å løpe i vann. Dette er akkurat en sånn gryte.

Til 3 porsjoner:

1 ts anis, malt

0,5 ts cayennepepper

1 ts korianderfrø

1 ts kuminfrø

750 g lammekjøtt med bein

1 stk løk

1 ss tomatpuré

4 stk tørket aprikos

4 stk tomater

2 dl vann

2 bokser kikerter

1 ss ingefær, finhakket

2 stk buljongterning er (kylling)

2 stk kanelstang

1 stk sitron

koriander, fersk

olje

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Lisa Westgaard

Couscous Marrakesh

Til 4 porsjoner:

3 stk kyllingfilet

200 g lammekjøtt, benfritt

2 stk løk

2 ss olje

1 ts salt

0,5 ts koriander, malt

0,5 ts chilipulver

0,5 g safran

0,5 ts spisskum, malt

4 dl vann

0,5 stk gul squash, evt. grønn

2 stk gulrot

1 stk paprika, grønn

2 stk tomat

Høyde (px): Bredde (px):
Kim Holthe

Aprikosgryte

Til 4 porsjoner:

800 g grytekjøtt av lam

1 stk løk

2 fedd hvitløk

2 stk gulrot

200 g aprikos

1,5 ts karri

0,5 ts chilipulver

2 stk laurbærblad

0,5 stk sitron - skallet av den

8 dl kjøtt buljong (utblandet)

2 ss smør/margarin til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley

Ingrid Espelid Hovigs lammefrikassé

Saftig, mørt, passe kokt lammekjøtt sammen med høstens friske, sprø grønnsaker er en fryd for både øye og gane. Her er Ingrid Espelid Hovigs lammefrikassé.

Til 4 porsjoner:

1 kg lam mekjøtt fra for eksempel nakke, bryst, bog eller ribbe

kokende vann

1,5 ts salt pr liter vann

3 stk gulrøtter

0,5 stk sellerirot eller to persillerøtter

Saus

5 dl kjøttbuljong eller grønnsakskraft

4 ss hvetemel

2 dl kaldt vann eller kraft

eventuelt litt salt og hvit pepper

finhakket persille

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!