Egg og bacon og...

Tips til påskefrokosten

Her får du tips fra hobbykokk og matblogger Olav Birkeland.

BACON: Ett godt tips er å steke påskebaconet i ovnen.
BACON: Ett godt tips er å steke påskebaconet i ovnen. Foto: gettyimahes.no
Publisert

For hobbykokk og matskribent Olav Birkeland, er noe av det beste med høytidene de lange frokostene med familie og venner. Det er ikke så viktig hva man liker å spise, for hvis man er flink til å planlegge og villig til å stå opp før de andre så kan du lage hva du vil.

– Egg og bacon er en yndet søndagsfrokost her i huset, og er noe jeg liker å lage i påsken også. Jeg liker alt som kan forberedes, hvis hvis jeg for eksempel skal lage eggerøre lager jeg røren dagen før og har den i kjøleskapet, sier han.

Birkelands favorittmetode for å lage eggerøre er sous vide. På bloggen sin har han skrevet om fem forskjellige metoder å lage eggerøre på.

Hobbykokk og matblogger Olav Birkeland setter pris på påskefrokost med familie og venner. Da står det gjerne egg,bacon og pannekaker på bordet.
Hobbykokk og matblogger Olav Birkeland setter pris på påskefrokost med familie og venner. Da står det gjerne egg,bacon og pannekaker på bordet. Foto: Privat

– Hvis man skal bruke utstyr som alle har hjemme, så anbefaler jeg å bruke stekeovn. Da kan man lage til mange av gangen og det er veldig lite jobb. En metode som også er veldig arbeidsbesparende er å også steke bacon i stekeovnen. 8-10 min i ovnen pleier å gjøre susen. Du kan kle et helt bakebrett med bacon, og hvis du bruker varmluft kan du steke flere brett med bacon samtidig, sier Birkeland.

Er påskefrokosten egentlig det samme som den typiske søndagsfrokosten eller skal det noe ekstra til for for å kunne kalle det påskefrokost?

– Det er ikke så mye som skiller en påskefrokost fra en skikkelig god søndagsfrokost, kanskje bortsett fra at det er litt mer fokus på egg. Det er mange forskjellige måter å koke egg på og det er også veldig stor forskjell på hva folk foretrekker. Denne eggekalkulatoren er bra, sier han.

Hurtigbrød

For mange er det nybakt brød, scones eller rundstykker som setter prikken over i-en når det gjelder påskefrokosten. Har man dårlig tid kan man bruke bakepulver i deigen.

– Hvis du har lyst på fersk bakst, men ikke vil stå opp altfor tidlig for å lage det, så kan du lage min mors hurtigbrød med bakepulver.

Pannekakerøre kvelden før

Hjemme hos Birkeland er det også tradisjon for pannekaker til påskefrokosten.

– Pannekaker skal jeg selvsagt ikke nekte noen i påsken. Også her er jeg glad i å forberede det som kan gjøres på forhånd. Når det gjelder pannekaker er det å lage røren kvelden før, ha den over på spruteflaske og oppbevare den i kjøleskap til dagen etter.

Birkeland lager pannekakerøre i blender og setter begeret oppå en vekt som nullstilles mellom hver ingrediens. Røra gir fem pannekaker i en stekepanne på 28 cm i diameter.

Dette trenger du:

2 stk egg

100 g melk

30 g sukker

20 g olje/smeltet smør

60 g hvetemel

½ ts (2 g) kardemomme

Denne saken ble første gang publisert 07/04 2020.

Les også