Er det artig at det med jevne mellomrom dukker opp nye ting?

Poteten var ny for de fleste på 1800-tallet. Tenk bare på alle rettene vi nå lager av denne beskjedne knollen. Pommes frites, fløtegratinerte poteter og verdens beste potetmos, for eksempel.

Flash forward til 80 tallet, så sitter alle i Norges land og gumler dobbelstent Dan-Børge-pizza, med solid bunn. Pizza for oss med selbuvotter. Pizza på norsk. Det var nytt, og vi stolte ikke helt på de tynne, sprø bunnene.

Noen av de nye tingene, enten det er retter eller ingredienser får større ringvirkninger enn andre. Den siste tida har vi fått en oppblomstring av kombucha igjen. Og hvem vet? Kanskje dette kommer til å bli den nye, "sunne" brusen?

Chiafrø

Chiafrøet kommer fra Sør-Amerika. De har blitt enklere å få tak i, heldigvis. De kan kjøpes hele eller knuste.

Det spesielle med frøene er at de sveller. Og de får en geleaktig konsistens.

De smaker ikke allverden, men er veldig næringsrike og bidrar til at du kan gå lenge på en ellers enkel smoothie. Her er noen tips til hvordan du kan bruke chiafrøet:

  • Lag syltetøy ved å kjøre frukt eller bær sammen, og blande med chiafrø som har ligget i vann over natten.
  • Bland chiafrø i havregrøten
  • Ha utblødte chiafrø i en smoothie, for eksempel med grønnkål, banan, bær og honning
  • Ha chiafrø i frokostblandingen
  • Ha chiafrø i syltetøyet
  • Du kan late som om chiafrø er egg! De får gode binde-egenskaper når de ligger i vann noen timer.

Quinoa

Quinoa er er korn som ikke er et korn. Botanisk sett. De er faktisk i slekt med rødbeter og spinat, men på kjøkkenbenken er det ingen som bryr seg om det.

Quinoa får du kjøpt i tre farger: hvite, røde og svarte.

I likhet med chiafrøet har også quinoa sitt opphav i Sør-Amerika. Men, til forskjell fra chia så smaker faktisk quinoa noe. Det minner litt om nøtter, og det enkleste å gjøre for å teste det ut er koke den mør og så steke dem i smør og servere som om det var ris.

Her er noen ting du kan prøve deg på:

  • Tenk på som couscous: Kok det og bland det for eksempel med stek løk og hvitløk, noen erter, gode krydder legg et stykke laks på toppen.
  • Som tilbehør, alternativ til ris og pasta
  • Bruk den i salater, så blir de litt mer mettende
  • Den nydelige tabbouleh blir super med quinoa
  • Glutenfrie vafler

KAKAONIBS: Kakaonibs er usøtede, ristede kakaobønner. Du får kjøpt dem i spesialforretninger og på nettet. De kan brukes til veldig mye forskjellig. © Foto: Clotilde Dusoulier

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

 

Kakaonibs

Kakaonibs er små biter av ristede kakaobønner. For at det skal bli sjokolade må de igjennom mange flere prosesser, men kakaonibs stopper her. De smaker intenst av kakao og sjokolade. De sprø nøttaktige bønnene finner du i spesialforretninger og på nettet.

Her er noen av de tingene du kan gjøre med dem:

Bland dem inn i kjeks - sjekk denne oppskriften

Lag deg en energibar - denne funker bra

Spis "sjokolade" til frokost - spis granola med kakaonibs

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!