Oppskrifter med pasta

Pastaoppskriftene du bør kjenne

Det er på tide å lage skikkelig, god pasta.

OPPSKRIFTER PÅ PASTA: Det er lett å gå lei. Her får du forslag til hvordan du varierer!

OPPSKRIFTER PÅ PASTA: Det er lett å gå lei. Her får du forslag til hvordan du varierer! Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Vi kan ikke kunne nok pastasauser, kan vi vel?

De aller fleste ender opp med å lage den samme pastaretten. Kanskje hver uke. Det er er altfor enkelt å havne i den velkjente fella.

Så, mitt velmenende råd er gjøre en liten innsats for å systematisere pastasausene. Da blir det enklere å variere. Og livet på kjøkkenet blir mer artig.

Dersom vi katalogiser pastasausene etter de enkle, de tomatiserte, ovnsbakte ogl pasta med fisk er du allerede på god vei til å åpne opp ditt eget hverdagspastaunivers.

 

Vi begynner med de enkle.

 

 

 

Enkel: Pasta carbonara

Enklere enn du tror.

Pasta carbonara er enklere enn du tror. Stek bacon, bland det med piskede egg. Rør inn kokvarm pasta, varmen er nok til å koagulere eggene.

Enkel: Pasta med pepper

Pastaen som får deg endelig å smake pepper.

OPPSKRIFTER PÅ PASTA: Det er lett å gå lei. Her får du forslag til hvordan du varierer!

OPPSKRIFTER PÅ PASTA: Det er lett å gå lei. Her får du forslag til hvordan du varierer! Foto: Foto: Erik Hannemann

Det første du gjør er å ha pepper i stekepanna (uten smør eller olje). Knus pepper med en kvern, eller legg hele pepperkorn på en fjel, dekk med kjøkkenhåndkle og knus med en kjele. Ha i en skje med kokevannet (fra pastaen), så litt smør, og så vender du kokvarm pasta rundt i stekepannen.

Dryss over parmesan.

Ferdig.l

Enkel: Pesto

Den grønne og kule.

Pesto henter mesteparten av smaken og all fargen fra basilikum. Kjør basilikum sammen med ristede pinjekjerner, olivenolje, parmesan og hvitløk. Så har du sausen din.

OPPSKRIFT PÅ PASTA: Pasta med pepper går inn i historien som en av de billigste, men også beste pastarettene.

OPPSKRIFT PÅ PASTA: Pasta med pepper går inn i historien som en av de billigste, men også beste pastarettene. Foto: Foto: Erik Hannemann

De fleste justerer pestoen etter egne preferanser etter å ha laget det noen ganger.

Enkel: Sitronpasta

Du blir overrasket over hvor god den er.

Denne lages over samme lest som carbonara. Pisk egg, pinjekjerner og sitronsaft. Bland det sammen med kokvarm pasta - vips!

Nå dufter det frisk og deilig sitronpasta i hele huset. Server med fersk parmesan.

Enkel: Pasta med kjøttboller

BILLIG MIDDAG: God mat behøver ikke være dyr. Pesto og chili con carne gir mye smak for pengene.

BILLIG MIDDAG: God mat behøver ikke være dyr. Pesto og chili con carne gir mye smak for pengene. Foto: Foto: Erik Hannemann

Erik Hannemann

Pesto

Dette er oppskriften på klassisk, grønn pesto.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 fedd Hvitløk

5 ss Pinjekjerner

1 potte Basilikum

75 g Parmesan

0.5 dl Olje

Salt og pepper

Aldri har så lite arbeid gitt så mye smak.

Det viktigste med kjøttboller er at de er saftige. Det oppnår du ved å blande inn brød. Bløt opp brød i vann eller melk, kryst ut det overflødige med neven, bland det inn i kjøttdeigen til en jevn farse.

Nå blir det saftige kjøttboller.

Trikset?

OPPSKRIFT PÅ PASTA: Pasta med sitron og pinjekjerner - og parmesan.

OPPSKRIFT PÅ PASTA: Pasta med sitron og pinjekjerner - og parmesan. Foto: Erik Hannemann

Vend inn mozzarellabiter.

Tomatiserte pasta: Spagetti bolognese

La den koke.

Jo bedre tid du har med denne, jo bedre vil den smake.

Tomater blir bare bedre jo lenger de kokes.

Tomatisert pasta: Kjøttboller i verdensklasse

Om du liker kjøttboller, elsker du disse.

Det er to ting som gjør de utrolige. Det er (hold deg fast) rosiner og pinjekjerner. I tillegg er det parmesan i kjøttdeigen.

OPPSKRIFT PÅ RASK PASTA: Denne er så enkel at du egentlig ikke trenger oppskrfit. Allikevel, her er oppskriften på rask pasta!

OPPSKRIFT PÅ RASK PASTA: Denne er så enkel at du egentlig ikke trenger oppskrfit. Allikevel, her er oppskriften på rask pasta! Foto: Foto: Erik Hannemann

Ja, det er bare å lage dem første gang. Det blir garantert ikke den siste.

Ovnsbakt pasta: Lasagne

Med kjøtt og hvit, deilig saus...

Dette er en heidundrende lasagne. Kan du lage hvit saus, så kan du lage denne.

La den får god baketid i ovnen. Det vil du ikke angre på.

Ovnsbakt pasta: Tomat og mozzarella

SPAGETTI BOLOGNESE: Her er oppskriften på spagetti bolognese.

SPAGETTI BOLOGNESE: Her er oppskriften på spagetti bolognese. Foto: Foto: Marit Røttingsnes Westlie

Marit Røttingsnes Westlie

Spagetti Bolognese

Spagetti Bolognese er supergod hverdagsmiddag som er lettvint å lage! For å høyne sunnhetsfaktoren, lurer jeg inn både løk, hvitløk og gulrot.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Løk

2 fedd Hvitløk

2 stk Selleristenger

0.5 stk Chili, rød

2 stk Gulrøtter

400 g Kjøttdeig

1 ss Olivenolje

2 bokser Hakkede tomater

1 ts Oregano tørket

1 ts Salt og nykvernet pepper

400 g Spagetti

25 g Parmesan, nyrevet

Se du for deg smeltet ost nå...?

Tomat og mozzarella er skapt for hverandre. Det oppdager du raskt med denne oppskriften.

Pasta med fisk: Laks

Enkelt med laks

Laks i terninger sammen med pasta er en god ide. Det som gjør denne så god er den lille syren du får fra eplesaften som er i fløtesausen. Sammen med litt basilikum.

OPPSKRIFT PÅ KJØTTBOLLER: Dette er den eneste oppskriften på kjøttboller du trenger.

OPPSKRIFT PÅ KJØTTBOLLER: Dette er den eneste oppskriften på kjøttboller du trenger. Foto: Foto: Christopher Sjuve

Brilliant!

Pasta med fisk: Røkt laks

En klassiker i hjem med dårlig tid.

Røkt laks og pasta er en hit.

Vend laksebiter i varm crème fraîche, smak til med sitron om du vil ha mer friskhet.

KJØTTDEIG: Her har vi laget en hel uke med billig mat. For en fest!

KJØTTDEIG: Her har vi laget en hel uke med billig mat. For en fest! Foto: Foto: Erik Hannemann

Erik Hannemann

Lettvint lasagne

I denne oppskriften finner du ikke pastaplater, men vanlige pastaskruer eller pastarør. Da er det mye lettere å lage fordi man ikke må passe på at pastaen er ferdig. Sjekk ut!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Rødløk

1 stk Gulrot

1 stilk Stangselleri

1 fedd Hvitløk

0.5 kg Kjøttdeig

2 stk Tomatboks

1 ss Sukker

5 ss Kylling

1 dl Rødvin

150 g Ost

0.5 stk Sitron

4 dl Melk

2 ss Smør

2 ss Hvetemel

300 g Pasta

Salt og nykvernet pepper

Det er supert med rosépepper, men det er ikke nødvendig.

Luksuspasta: Med hummer

Har du lyst har du råd.

Hummer og pasta? Jo, om du har tenker etter så er det ikke så dumt. Dersom du spiser hummer sammen med for mange andre ingredienser kommer det ikke til sin rett. Server den med noe som ikke smaker for mye.

PASTA I FORM: Dropp lasagnen og lag denne i stedet.

PASTA I FORM: Dropp lasagnen og lag denne i stedet. Foto: Foto: Linnea Press

Linnea press

Ovnsbakt pasta med tomat og mozzarella

Denne retten med pasta, mozzarella og tomat bakes i ovnen. Litt rødvinssmak i sausen gjør susen.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

400 g Kjøttdeig

1 stk Løk

2 stk Hvitløksfedd

1 stk Chili, rød

2 ss Olivenolje

3 bokser Tomater

1 dl Vann

1 potte Basilikum

1 ss Rødvinseddik

1.5 ts Salt

1 ts Pepper

400 g Pasta

3 dl Parmesan, nyrevet

2 stk Mozzarella

Pasta, for eksempel.

Foto: Foto: Panopticon

Til 2 porsjoner

150 g Spagetti

2 dl Matfløte

0.5 dl Sider

1 fedd Hvitløk

150 g Laksefilet

4 stk Basilikum

Salt

Pepper

4 ss Ost

DAGENS MIDDAGSTIPS: Røkt laks med pasta og rosépepper.

DAGENS MIDDAGSTIPS: Røkt laks med pasta og rosépepper. Foto: Foto: Erik Hannemann

Erik Hannemann

Røkt laks med rosépepper og crème fraîche

Denne oppskriften er skapt for de aller travleste dagene. Du er ferdig med sausen før du er ferdig med pastaen. Alt du trenger er litt røyket laks, pasta og litt crème fraîche.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

400 g Pasta

200 g Røkt laks

3 ss Crème fraîche

1 ss Rosépepper

8 stk Sukkererter

Salt og pepper

Erik Hannemann

Spagetti med hummer, skinke og mynte

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 pk Spagetti

6 skiver Parmaskinke

2 stk Sjalottløk

Olivenolje

1 dl Hvitvin

2 dl Kraft

2 ss Smør

1 stk Hummer

Pepper

Mynte, frisk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning