De beste oppskriftene med jordbær

Trikset som renser jordbærene

De beste oppskriftene med jordbær.

MASCARPONE: Sverre  mascarponekrem, selvsagt med ekte vanilje, er veldig godt til fruktdesserter.

MASCARPONE: Sverre mascarponekrem, selvsagt med ekte vanilje, er veldig godt til fruktdesserter. Foto: Foto: Christian Brun/"Sans for det søte" (Cappelen)

Publisert Oppdatert

Det er minst tre måter å rense jordbær på.

Du kan brukte fingrene til å nappe ut hamsen - altså det grønne på jordbæret. Det går fint, men du får noen ganger ikke med alt. Og særlig ikke den (hvite) delen som går opp og inn i jordbæret.

Det går også fint å bruke en kniv, men da har du samme problem. Og dessuten vil du fjerne litt av selve jordbæret også.

I videoen ser du hvordan man kan bruke et sugerør. Ja, du får ut den harde kjernen, men du fjerner også litt av jordbæret. Og dessuten må du både finne et stort nok sugerør og øve deg litt.

Jeg heller nok fortsatt til å bruke hendene, men jeg måtte jo prøve.

Det jeg vet, er at jordbær er fantastiske. Alle som har kjent hvordan de søte saftene fyller munnen vet hva jeg snakker om.

Jordbærets historie

Vi har alltid hatt jordbær i Europa. De gamle romerne dyrket jordbær. Og det samme gjorde for eksempel franskmennene. Men, de var små og betydningsløse. Ikke i nærheten av de jordbærene vi kjenner i dag.

Det er først på 1600- tallet at vi får smake andre jordbær. Da dukker det første (kjente) eksemplaret fra Den nye verden opp i Europa. Og det er gartneren til Ludvik XIII i Frankrike som får æren av å ta planten nøyere i øyesyn.

Heller ikke denne planten (kalt Fragraria Virginiana) ga noen interessante bær. De var små og kjedelige.

Planten med det kjedelige bæret var fra Nord-Amerika. Hundre år senere kom en ny plante. Denne gangen fra Chilie i Sør-Amerika. Fragraria Chiloensis gjorde ei heller noen suksess i Europa til å begynne med. Men, den ble holdt i live av dyktige og ivrige botanikere fra 1700-tallet og framover. Herfra og fram til våre jordbær er historien tåkete og kronglete.

De mest grundige jordbærforskerne, som Liberty Hyde Bailey, mener det er det chilenske bæret som er opphavet til dagens jordbær. Han kom til denne konklusjonen på slutten av 1800-tallet. Men, jordbærforskningen vil fortsette. Og kanskje vil vi se andre fremstillinger som undergraver denne forskningen i framtiden. Det handler om å forstå bæret.

I mellomtiden kan vi jo smake på jordbærene.

Oppskrifter med jordbær

Jordbær er gode å bare spise. Og den første kurven med norske jordbær spiser jeg alltid på den måten. Helt til den er tom.

Den neste spiser jeg av sommernostalgiske årsaker på følgende måte: En fersk loffskive smøres med smør før jeg har på skiver av banan og jordbær og strør sjenerøst med sukker på.

Først når disse ritualene er unnagjort kan jeg konsentrere meg om andre ting. Da er jordbær og sjokolade en vinner, rabarbrasuppe et møst og en margherita en trøst på de dagene man ikke kan kalle jordbærdager.

 

Det dyrkes mange ulike jordbærtyper i Norge. Av en eller annen grunn synes jeg jordbærene som selges tidlig i sesongen er de beste. Derfor kjøper jeg kassevis på forsommeren - og det er disse jeg lager jordbærsyltetøy av. Bare et tips.

  • Gled deg til følgende: Del de saftige jordbærene i skiver, dryss over hakket mynte og brunt sukker. Spis.
  • Prøv følgende: Del jordbær i to, kvern over litt pepper og spis.
  • Prøv også denne: Del jordbæret i to, klem over en dråpe balsamicosirupp. Spis!
  • Og dette: Slipp skiver av jordbær i det duggfriske glasset ditt med rosévin eller prosecco.

Til slutt et hjertesukk: I Norge dyrker man jordbær som smaker godt. Ellers i Europa er det lange tradisjoner for å dyrke jordbærene for sitt praktfulle utseende - de skal brukes til pynt.

Og det er en god grunn til å spise norske jordbær. Nedenfor har jeg samlet et godt knippe oppskrifter med jordbær. Det er både spiselige og drikkelige oppskrifter som du kan ha glede av den korte tiden man får tak i gode, norske jordbær.

Lov deg selv at du lager ekte, hjemmelaget jordbæris også. Det er det nemlig ikke mange som har smakt.

Erik Hannemann

Jordbæris

Du har aldri smakt maken til jordbæris.Denne smaker nemlig jordbær.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Vaniljestang

3 stk Eggeplomme

150 g Sukker

2 dl Melk

2 dl Kremfløte

2 kurv Jordbær

Christian Brun

Sverres mascarponekrem

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

1 stk Vaniljestang, bare frøene

100 g Mascarpone

2 dl Kremfløte

50 g Sukker

0.25 stk Sitron, saften av den

Erik Hannemann

Jordbær med frisk basilikum

Dette er en morsom jordbærdessert. Du kan gjerne redusere litt på sukkeret om du synes det blir for søtt.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

0.5 kurv Jordbær

0.5 potte Basilikum

1 dl Vann

3 ss Brunt sukker

Norsk Ukeblad

Cupcake med jordbær

Cupcake lages med frosne eller friske jordbær.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

150 g Jordbær

300 g Hvetemel

1 ss Bakepulver

1 knivsodd Salt

120 g Sukker

2 stk Egg

2.5 dl Matfløte

6 ss Solsikkeolje

1 ts Vaniljeessens

1.25 dl Kremfløte

12 stk Jordbær

Astrid Hals

Jordbærcarpaccio med mynteparfait

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

1 kurv Jordbær

100 g Sukker

0.5 dl Vann

0.5 potte Mynte, frisk

5 stk Eggeplomme

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag