Oppskrifter med hvitløk

Hvitløkstriksene du vil elske

...og oppskriftene som gjør deg glad.

OSTEBRØD: Her er en oppskrift på et ostebrød som du garantert kommer til å digge!
OSTEBRØD: Her er en oppskrift på et ostebrød som du garantert kommer til å digge! Foto: Foto: Erik hannemann
Sist oppdatert

Har man først blitt glad i hvitløk er det ingen vei tilbake.

Et liv uten hvitløk er helt utenkelig. For meg. Noen lever fortsatt i den nitriste hengemyra hvor hvitløken er forbannet. I denne kjedsomhetens bakevja lever det folk som forlengst har mistet nysgjerrigheten og trua på framtida.

Det blir heldigvis færre av dem.

Hvitløken er hellig. Hvitløk er herlig. Hvitløk er det som kan vippe en suppe ut av det ordinære med en enkel, liten klem på pressa. Bare prøv!

 

Først kommer det et knippe med hvitløktips. Og helt til slutt har jeg listet opp noen oppskrifter hvor hvitløk spiller en viktig rolle

 

Hvordan skrelle hvitløk I

Det enkleste er å legge hvitløkfeddet på fjøla. Så legger du knivbladet flatt oppå og gir det en solid kakk med hånda. Da knuser feddet lett og det er enkelt å fjerne det tynne, papiraktige skallet utenpå.

Hvordan skrelle hvitløk II

Dersom du skal skrelle mange hvitløkfedd er det tidkrevende å bruke den teknikken med kniven. Da er det faktisk enklere å ha feddene i en kjele, ha på lokket og riste som en gal i omtrent 30 sekunder. Sånn:

 

Hvordan skrelle hvitløk III

Et triks som forbløffende få behersker er dette: Legg feddet i en hvitløkspresse. Press!

Ja, du trenger ikke ta av papiret. Det sitter igjen i hvitløkpressa.

Få mild hvitløkssmak

Hvitløken har mange ansikter. Fra det sterke og kraftfulle, til det søte og innsmigrende. En elegant måte å få ut det søte og deilige er å riste hvitløken i stekepanne.

Du kan enten ha hvitløkfedd med eller uten skall rett i en tørr stekepanne. Jeg synes det er enklere å gjøre det uten skall - og i så fall kan du bruke ristemetoden ovenfor.

Dette kan brukes til en masse, for eksempel hakket i en tomatsuppe.

Lag nydelig hvitløkssmør

Bak en hel hvitløk i ovnen til den er myk og mild, gjerne på 180 grader. Mos den med en potetposter (eller bare klem den flat) og ha hvitløkmosen i en bolle. Mos dette sammen med mykt smør, noen urter og kanskje litt finrevet parmesan.

Dette kan du bruke på biff, kylling eller ristet brød, for eksempel. Passer også utmerket til hvitløksbaguette!

Putt feddet i jorda!

Når du har spist opp en av de friske urtene (eller den har vissnet...) kan du stappe et fedd i jorda og sette den i vinduskarmen. Du kan glede deg over å se den spire og gro i mange måneder...

OBS Finn gjerne fedd som har begynt å spire, de som er litt grønne i tuppen. Denne skal såvidt stikke opp av jorda.

Gni på rista brød

Om du vil ha litt kick i brødskiva di, gjør du følgende: Snitt av tuppen på hvitløkfeddet og gni det på den rista skiva. Da setter det masse smak! Det enkleste nå er å legge på en skive tomat og kanskje, kanskje litt hjemmelaget majones og basilikum.

 

Nedenfor finner du en herlig knippe hvitløkduftende retter. Det er bare å velge og vrake!

Denne saken ble første gang publisert 14/04 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også