Den lange ventetiden gjør alle kjøkkenglade hungrige. De kan være dunete eller glatte. Forventningene etter saftige og søte fersken og nektariner stiger i takt med at været blir varmere. Og, siden fruktene er naturlig i sesong bare en stakket stund, må man benytte sjansen når man kan!

Når man skal plukke en perfekt, gul fersken, se etter en dypgul farge med rødlig glød som er myk, men ikke bløt.

En hvit (og flat) fersken har lysegul og rosa farge, og er kanskje litt fastere. En nektarin har glattere skall enn en fersken, men er mindre og noen ganger beskrevet som en blanding av fersken og plomme.

Dersom frukten du velger ikke er helt moden, la den ligge på kjøkkenbenken i noen dager.

Når du serverer fersken og nektariner liker folk flest de klassiske blandingene med fersken-og-pisket-krem. Ja, forstår hvor vrient det er å tenke utenfor boksen når man bare har dette lille vinduet med sesongmoden fersken.

Her får du derfor fire ideer som får det beste ut av sesongen!

 

Fersken med blomstersmaker

Om man går varsomt fram med blomstervann, kan det faktisk bringe fram uante dimensjoner i steinfrukter som fersken og nektariner. I denne fersken- og nektarinkompotten vil sirupen (blomstervannet) forsterke søtheten og skarpheten. Du kan eksperimentere med hvilken som helst blomstersirup du får tak i.

 

Fersken og nøtter

Nøtter er nydelige med fersken og nektariner, fordi de tilfører etterlengtet krønsj til de myke, bakte fruktene. Det skaper fin kontrast til søtheten. Prøv hasselnøtt- og nektaringrateng, som kan lages med hvilken som helst annen nøtt, som mandler, valnøtt og cashewnøtter.

 

Fersken og grønnsaker

Ikke alle tenker på at fersken er gode i salater. Men, om du følger mantraet «det som gror sammen, går bra sammen», er det enkelt å se hvordan nektariner funker sammen med annet som modnes på det varmeste, som for eksempel grønne bønner.

Med både søte og grønne elementer i spill, blir dette en super sommerlunsj. Prøv gjerne å blande fersken med andre grønnsaker og salater, som ruccola og erter.

 

Fersken og fisk

Det er ingenting som er så godt som søte og saftige smaker sammen med fisk. Og solmodne fersken og nektariner gjør denne jobben utmerket. En enkel måte å prøve dette på er å lage fiskespyd med biter av fisk og nektarin. Dette er perfekt på en sommerdag når du vil få aller mest ut av sola og grillen.

Nedenfor finner du alle oppskriftene!

 

Clotilde Dusoulier

Fersken- og nektarinkompott med rød fløte

Skjær frukt og hell over fløte og sett i ovnen...

Til 6 porsjoner:

6 stk fersken

6 stk nektarin

80 ml kremfløte

2 ss blomstervann

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Grateng med nektariner og hasselnøtter

Sprø hasselnøtter på søte nektariner må blit godt. Og det er det!

Til 4 porsjoner:

10 stk nektarin

2 stk eggeplomme

60 ml lønnesirup

60 ml kremfløte

30 g hasselnøtter

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Salat med grønne bønner og nektariner

Tilbehør som passer til det meste.

Ingredienser:

450 g grønne bønner

2 ss olivenolje

2 ss sitronsaft

1 klype salt, grovt

3 stk nektarin

gomasio, se nedenfor

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Nektarin- og grillspyd

Tre nektarinbiter, fisk og basilikum på spydet. Og grill i vei!

Ingredienser:

600 g fiskefilet

24 stk basilikumblad

6 stk nektarin

1 stk løk hakket

1 ts spisskum, frø

0,5 ts chiliflak

3 ss limejuice

2 ss olivenolje

2 ts balsamico

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!