Oppskrifter for helgen

Helgemenyen

Helgemenyen fra Trond Moi er basert på godbiter fra fryseren.

FORRETT: Steinsoppravioli med salvie.
FORRETT: Steinsoppravioli med salvie. Foto: Foto: Mats Widén
Sist oppdatert
Helgemenyen: Oppskriftene til denne helgens kokebok er hentet fra Bølgen og Mois siste kokebok, Kjøtt og vin.
Helgemenyen: Oppskriftene til denne helgens kokebok er hentet fra Bølgen og Mois siste kokebok, Kjøtt og vin.

Trond Moi har komponert en tre-retters vintermeny til oss. Først ut er en deilig steinsoppravioli. Det er litt jobb å lage egen pasta, men det er veldig tilfredstillende å ha gjort alt selg.

- Du liker sopp?

- Ja, jeg er en soppfreak. På høsten sanker jeg alltid så mye sopp at det nesten ikke blir plass i fryseren. Jeg pleier nemlig bare å fryse det rett inn. Mange forveller først, men jeg synes det er like greit å fryse det inn med en gang. En blir jo temmelig sliten etter lange turer i skogen så da blir det minste motstands vei.

- Og nå får du lønn for strevet!

- Nettopp. Steinsoppen tar jeg rett fra fryseren, men nå får du kjøpt på det i butikken også. Den er fantastisk på smak. Får du ikke tak i steinsopp kan du bruke annen sopp, men ingen kan måle seg med den soppen der.

Tøm fryseren!

- Vi fortsetter å tømme fryseren?

- Ja. Mange har viltkjøtt i fryseren. Det er stadig vinter og nå er tiden inne for å lage god vintermat av det. Min hovedrett er en innbakt sak med deilig brieost. Nydelig. Og husk: det er ingen som har lyst på elg på sommeren. Bruk det nå!

- Har du enda mer i fryseren?

- Å ja! Jeg er så glad i å dyrke bær, så hos meg er det proppfullt av bringebær. De liker jeg å lage coulis av, eller bærpuré som det heter. Det serverer jeg sammen med en sitronterte. Desserten høres frisk og lett ut, men er faktisk en temmelig fyldig vinterdessert.

Her har du oppskriftene. Ha en smakfull helg!

Steinsoppravioli med salviesmør

Innbakt viltfilet med brie

Sitronterte med bringebærsorbet og coulis

Vintips til steinsoppravioli med salviesmør

Denne retten er vinvennlig og kan kombineres med både en relativt rik hvitvin eller en middels fyldig rødvin med ikke for fremtredende tanniner. Siden vi skal ha rødvin til hovedretten, kan det være greit med en kontrast, så vi går for hvitvin. Og siden denne forretten er italiensk-inspirert, går vi for en italiensk hvitvin:

Ca' Rugate Soave Classico Monte Fiorentine 2007, vnr 33136, kr 149,-

Vintips til innbakt viltfilet med brie

Til vilt er det alltid godt med en rød rhône, og det øvrige tilbehøret her endrer ikke på det. I Côte du Rhône finner vi gode, passende viner, som også er relativt moderat priset, slik som denne:

Domaine de Pierredon 2007, vnr 34356, kr 122,90.

Vintips til sitronterte med bringebærsorbet og coulis

Dette er en veldig syrlig dessert, og da bør vi ha en søt hvitvin med meget frisk syre. Det ideelle hadde vært en edelsøt riesling eller eiswein, men de er fryktelig dyre. Denne vinen fra Østerrike blir det nærmeste vi kommer innenfor en noenlunde fornuftig pris:

Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese 2005, vnr 2418, kr 137,80 (halvflaske).

Denne saken ble første gang publisert 27/02 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også