For meg blir ikke pastasalat det samme hvitløksbaguette. Så fikk jeg sagt det med en gang.

En pastasalat er trist om den bare inneholder paprika, tomat og agurk. Men, du verden så mange slike jeg har spist. Men, nå får det være slutt på kjedelige pastasalater.

Derfor tok jeg meg bryet med å lage noen lister til inspirasjon til alle dere som vil lage en kul pastasalat. De finner du nedenfor, sammen med noen gode oppskrifter, men først litt om det du bør unngå.

 

Unngå pastasalat-tabbene

 

  1. Bruk tørr pasta, fersk pasta blir fort soggy i pastasalat
  2. Ikke bruk spagetti eller andre, lange varianter. Hold deg til korte pastatyper, jo mer krokete, jo bedre suger de til seg godsakene
  3. Ikke kok pastaen for lenge, da blir det den grøtete.
  4. Men, ikke kok for kort heller. I en varm pastasaus beregner kan pastaen være litt underkokt, siden sausen gjør resten av jobben. Det skjer dog ikke i en pastasalat.
  5. Bruk nok salt. Her får du ikke hjelp av sausen, så pastaen må være bra.
  6. Ikke vent til pastaen er kald med å blande inn andre ingredienser. Varm pasta suger til seg smaker bedre.

 

 

Gode ingredienser i en pastasalat

Det er ikke mange ingredienser om ikke passer i en pastasalat. Derfor deler vi lista i to. Den første lista er ingredienser som ikke brukes ofte, men som artige å prøve.

 

Den andre lista er kombinasjoner som er verdt å prøve ut.

 

Ingredienser:

 

 

  • Mandler
  • andeconfit
  • søtpotet
  • valnøtter
  • pinjekjerner
  • gresskar (bakt)
  • mango
  • kiwi
  • basilikum
  • sesamfrø
  • fennikel (løvtynne skiver)
  • persillerøtter

 

Kombinasjoner:

Dette er ment å være utgangspunkt for gode pastasalater:

 

Pasta med...

 

  • hvite bønner og pesto
  • gorgonzola, spinat og valnøtter
  • parmesan og tomater
  • bacon, egg og ost
  • basilikum, hvitløk og tomater
  • erter og bacon
  • erter, reker og mynte
  • fennikel og pølser
  • fiken og pancetta eller bacon
  • oliven, lammekjøtt og ristet hvitløk
  • ricotta, pekannøtter og salvie
  • Bacon, salat og tomat (BLT)
  • Brokkoli, bacon og kapers

 

 

 

 

Alf Börjesson

Kylling- og pastasalat

Kyllingfiletene i denne lette salaten blir marinert i en smakfull marinade med blant annet soyasaus, lime og frisk basilikum.

Til 4 porsjoner:

4 stk kyllingfilet

Marinade

3 fedd hvitløk, finhakket

0,5 potte friskbasilikum, hakket

0,5 stk purre

1 dl olivenolje

0,5 dl soyasaus

1 stk lime, saften

2 ss sukker, brunt

Pastasalat

5 dl koktpasta

150 g ferdigkuttetsalatblanding

3 stk tomat

2 ss pinjekjerner, ristede

kvernetpepperog dryss av flaksalt

Dresssing

1 gl pesto

3 dl crème fraîche

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Pastasalat med god ost

Det skal ikke mye til å løfte en pastasalat ut av kjedelighetens rike.

Ingredienser:

300 g pasta, skruer eller rør (ikke lange varianter)

10 stk soltørkede tomater

8 stk cherrytomat

20 stk oliven, sorte

50 g parmesan

6 skiver chèvre

2 ts honning

basilikum, frisk

20 stk sukkererter

Dressing

1 dl olivenolje

saften av en halv sitron

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Pastasalat med spekeskinke

Til 4 porsjoner:

8 skiver spekeskinke

500 g pasta

1 ts salt

0,5 stk sitron

3 stk tomat (gjerne klasetomater)

100 g ruccola

1 stk mozzarella

0,5 ts pepper, kvernet

2 ss olivenolje, extra virgin

Høyde (px): Bredde (px):
Petter Berg

Pastasalat med kylling og asparges

En enkel salat som passer både som middag og lunsj.

Til 4 porsjoner:

300 g pastaskruer

1 gl pesto (lite glass)

15 stk oliven, grønne

1 bt asparges

1 stk vårløk, finhakket

basilikum

3 stk kylling filet (evt rester av kylling)

Høyde (px): Bredde (px):
Mattis Bjørnsen

Pastasalat med nykål og stekt bacon

Spis salaten som den er, eller som tilbehør til alle slags fiske- eller lyse kjøttretter!

Til 4 porsjoner:

Pastadeig:

500 g hvetemel

3 stk egg

4 stk eggeplomme

8 skiver bacon i skiver

2 ss olivenolje

2 ss dijonsennep, grov

1 stk sitron, saften av den

1 neve (liten)pinjekjerner, ristet

4 ss finhakketgressløk

1 neve ruccola

2 stk nykål

smør, smeltet

Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Pastasalat med krabbe

Til 2 porsjoner:

200 g pastaskruer

2 ss olivenolje

1 ss sitronsaft, friskpresset

2 ts balsamicoeddik

ruccola

mâchesalat

200 g krabbekjøtt

1 bt reddik

3 ss pinjekjerner, ristede

Til servering

1 dl lettrømme

salt

hvit pepper

1 fedd knust hvitløk

1 krm karri

Høyde (px): Bredde (px):
Morten Brun

Kremet pastasalat

Til 4 porsjoner:

400 g salami

400 g pastaskruer

200 g hvitost

1 bokser hermetiske mais korn (liten boks)

0,5 stang stangselleri

1 dl valnøttkjerner

1 beger crème fraîche

1 pk majones

2 fedd hvitløk, hakket

0,5 ss sukker

1 ts sitronsaft

2 ts basilikum, tørket

1 ts salt

1 ts pepper, kvernet

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!