Oppskrift på helstekt lammelår

Oppskrift på perfekt lammelår

Det er enklere enn du tror.

LAMMELÅR: Tilberedt til en kjernetemperatur på 65 grader.
LAMMELÅR: Tilberedt til en kjernetemperatur på 65 grader. Foto: Foto: Håvard Egge
Sist oppdatert

Et lammelår kan beines ut, surres, deles opp i små steiker, helstekes eller lages gryte av.

Her er en enkel metode for å få lammelåret helt perfekt:

Start med å skjære vekk nøkkelbeinet, også kalt isbeinet. Vet du ikke hva nøkkelbeinet er? Det er på en måte sauens hofte.

Her er en video på matprat.no som viser hvordan.

Om du fjerner nøkkelbeinet på dette stadiet vil du om noen timer takke deg selv ettersom det blir så mye enklere å tranchere låret.

Vil du brune låret i panna før det går i ovnen så gjør gjerne det.

Det hender at jeg steker lammelåret på en seng av rotgrønnsaker, men siden jeg har lovet dere å gjøre dette så enkelt som mulig så nøyer jeg meg denne gang med noen urtekvaster og en hvitløk.

Mange velger å skjære små "lommer" i kjøttet som fylles med halve hvitløksfedd. Dette er en god idé selv om det fører til at kjøttsafter vil renne ut. Mest lammesmak blir det likevel om hvitløken får ligge ved siden av og bare spre delikate aromaer.

Velg temperatur selv

Du kan selv velge hvilken temperatur du vil steke lammelåret på. Har du god tid så stek det gjerne på lav varme (for eksempel 70 grader). Det er ikke uten grunn at syv-timers lam er en av de klassiske franske lammelåroppskriftene, men har du dårlig tid så skru gjerne opp temperaturen (til for eksempel 180 grader).

Det er verdt å merke seg at jo lavere temperatur du bruker desto mer av saftene holder seg inne i kjøttet, men om du vil ha mye safter å lage sjy med må du skru temperaturen opp.

Jeg pleier å snu låret hvert 20. minutt under steking. Om du også gidder å gjøre dette vil du både få en jevn steking og et mørere resultat. Det tar kun et halvt minutt å utføre denne operasjonen - ergo en liten investering for et perfekt lammelår.

Bruk steketermometer og la kjøttet hvile

Steketermometeret forteller når lammet er ferdig. Har du ikke et steketermometer, ja, så blir du nødt til å skaffe deg et. Et digitalt koster ikke mer enn et par hundrelapper og er gull verdt til så mangt.

Steketid lammelår:

Så lang tid tar det å steke et lammelår på ca. 3,3 kilo til en kjernetemperatur på 65 °C ved ulike temperaturer i ovnen.

  • 70 °C 12 – 16 timer
  • 80 °C 7 – 8 timer
  • 90 °C 5 – 6 timer
  • 100 °C 3 – 4 timer
  • 125 °C 2 – 3 timer

Kilde: matprat.no

Hvor godt stekt kjøttet skal være er det ikke noe fasitsvar på. Jeg pleier å steke låret til kjernetemperaturen er et sted mellom 55 og 65 grader, så pakker jeg det inn i folie, og hviler kjøttet stående. Rett før temperaturen har steget dit jeg vil ha den pakker jeg kjøttet ut av folien (har du stekt kjøttet på lav temperatur vil det ikke stige noe særlig under hviletiden).

Jeg pleier å få lammelårets kjernetemperatur opp til et sted mellom 63 og 65 grader, men om svigermor kommer på besøk så sørger jeg for at låret har en kjernetemperatur på 70 grader.

Å hvile kjøttet er superviktig. Det går nesten ikke an å få understreket dette ofte nok. Svikter du på dette punktet vil saftene renne ut når du skal skjære opp steika.

Samtidig som lammelåret hviler kan du jo for eksempel lage denne nydelige ratatouillen til lammelåret.

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2010, og sist oppdatert 03/04 2020.

Les også