Oppskrift på fiskegrateng

30 tips til fiskegratengen

Tipsene som gir underverk i ovnen.

FISKEGRATENG: Det er gøy å lage fiskegratengen god.

FISKEGRATENG: Det er gøy å lage fiskegratengen god. Foto: Foto: Panopticon

Publisert Oppdatert

Fiskegrateng er noe de aller fleste liker. Inkludert barn.

Barn som er skeptiske til fisk lar seg ikke skremme av fiskegrateng, ser det ut til. Kanskje ikke så rart. Fisken er gjort helt ugjenkjennelig. At det er fisk i hvit saus som skjuler seg under den sprø, fristende skorpen får heller være. Jeg likte det selv som barn og jeg elsker det fortsatt.

 

Hva er en fiskegrateng?

En fiskegrateng lages vanligvis etter følgende (kjønnsløse) framgangsmåte: Fisk i hvit saus, innrørte eggeplommer egg og pasta (gjerne makaroni) som helles i en form, overstrødd med griljermel og bakt i ovnen.

 

Vel. Herfra ut og ut er det veldig mange variasjonsmuligheter. Og la oss se på noen knep som gjør fiskegratengen bedre.

La oss ta de fire elementene fra hverandre: Fisk, hvit saus, pasta og brødkrummen på toppen.

 

Fisken i  en fiskegrateng

  1. Bland gjerne fiskeslag. Laks, torsk, rødspette og sei (billig) er helt fint.
  2. Bland inn en tredjedel røkt fisk, gjerne røkt makrell eller røkt sild.
  3. Hey! Prøv med noen reker eller blåskjell!

 

Tips til den hvit sausen i en fiskegrateng

  1. Husk: Om melken du bruker er varm er det mindre sjanse for klumper.
  2. Det er helt vanlig med en klype muskat i denne sausen.
  3. Bruker du fløte blir det rikere (og fetere).
  4. Ha i buljong, enten terning eller gelé (eller kraft, om du har det).
  5. Bruk en stenk med hvitvin, så blir det litt mer gourmet.
  6. Urter: Vend inn urter, persille, dill og gressløk er gode alternativer (men, bruk gjerne timian og oregano).
  7. Sitronskall gjør sausen mer raffinert.
  8. Eddik og sukker gjør den sursøte susen.
  9. Litt parmesan er godt i sausen.
  10. Smak til med cayenne.
  11. Frykter du ikke ansjos? Kjør inn et par stykker med blenderen!

 

10 ting du kan ha i sausen, som gjør fiskegratengen sunnere:

  1. Lettkokte gulrøtter
  2. Lettkokte biter av selleristang
  3. Lettkokte biter av sellerirot
  4. Lettkokte biter av pepperrot
  5. Lettkokte biter av persillerot
  6. Små biter av kål
  7. Små biter av neper
  8. Små biter av reddiker
  9. Lettkokte biter av løk
  10. Lettkokte biter av søtpotet

 

 

Tips til pastaen i fiskegratengen

1. Bruk fullkornspasta om du vil være sunnere

2. Dropp pastaen helt og holden og bruk potetmos (som kan blandes med sellerirot, for eksempel).

 

 

Til toppen av fiskegratengen!

  1. Bland inn ost i brødkrummen
  2. Bland inn noen hele krutonger
  3. Hell over litt smeltet smør
  4. Ha baconbiter i brødkrummen

 

 

 

Christopher Sjuve

Fiskegrateng

Denne fiskegratengen har to hemmeligheter... Det er nemlig hva slags fisk mat bruker i fiskegratengen som teller. Ja, så er det lokket da.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

100 g Kantareller

2 stk Purre

1 kg Poteter

200 g Smør

3 stk Eggeplomme

200 g Kolje

400 g Laks

400 g Torsk

35 g Smør

35 g Hvetemel

2 dl Melk

2 dl Kremfløte

1 ss Estragon, tørket

Salt og pepper

3 ss Fiskekraft

4 ss Gressløk

Panopticon

Fiskegrateng med yoghurt- og sennepsremulade

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 dl Fisk

1.5 dl Makaroni

2 ss Smør

3 ss Hvetemel

3 dl Melk

1.75 ts Salt

1 krm Hvit pepper

1 krm Muskat, revet

3 stk Egg

Strøkavring

3 ss Sylteagurk

1 ts Kapers

3 ss Urter

2 dl Matyoghurt

2 ss Sennep

Sitronsaft

Salt

Pepper

Sukker

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag