Av og til er du litt småsulten, men brødskiver duger ikke. Du har lyst på noe salt og varmt, men samtidig orker du ikke å gå i gang med full middag. Da er en omelett løsningen. Du slipper høyst sannsynlig også å ta en tur på butikken - du har allerede ingrediensene i hus.

Omelett er egentlig ikke så forskjellig fra eggerøre. Du pisker sammen egg med litt væske, enten vann, melk eller fløte, smaker til med litt salt og pepper og steker omeletten i smør i en non-stick-panne, f.eks. av teflon-typen, på moderat varme. Men fremfor å røre rundt i eggemassen med en tresleiv eller slikkepott, lar du den ligge i ro og steke som en pannekake.

Forsiktig med varmen

Hvor lenge skal omeletten steke? Hvis du vil ha den skikkelig saftig; så lite som mulig. Rist på pannen litt innimellom slik at eggemassen ikke fester seg. Når egget begynner å stivne, men er fortsatt ganske fuktig, vipper du den ene halvparten av omeletten over den andre, og sklir hele omeletten over på en tallerken. Du trenger ikke å være redd for at omeletten ikke skal være ferdig stekt. Restvarmen i eggemassen sørger nemlig for at omeletten steker ferdig selv etter at du har tatt den ut av pannen.

Varier med forskjellige smakstilsetninger

En omelett laget kun på egg, er ofte nok, men du vil gjerne ha litt mer smak, og kanskje noe som er litt mer mettende. Da er det fritt frem for å tilsette forskjellig ting i omeletten.

Du kan bruke finhakket gressløk, tynne strimler av purre, sopp, skinke eller røkelaks, eller finrevet ost. Det er heller ingenting i veien for å kombinere flere av disse. Purre, skinke og ost er f.eks. en ganske vanlig og særdeles velsmakende kombinasjon. Bare legg disse ingrediensene på den ene halvparten av omeletten før du bretter den, så er du i mål.

For å gi deg noen flere ideer og litt støtte underveis, har vi lagt ved noen oppskrifter nedenfor.

Panopticon

Til 1 porsjon:

4 stk egg

3 ss vann

salt

pepper

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Colourbox (illustrasjonsfoto)

Ett-minutts-omelett

Dette er den kjappeste måten å lage en omelett.

Til 1 porsjon:

1 stk egg

2 skiver ost

salt

olje/smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Omelett med røykelaks

Er du ute etter en rask middag? Eller bare litt småfysen? Da er denne omeletten redningen!

Til 2 porsjoner:

3 stk egg

3 ss vann

3 skiver røkt laks

3 stk sukkererter

2 ss finhakketgressløk

salt og pepper

smør til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!