Debatt om økologisk mat

- Øko-mat har ingen helsefordeler

Langt dyrere, men slett ikke sunnere. Helseargumentet for øko-mat slår sprekker.

Gjør de deg fortere brun?

Gjør de deg fortere brun? Foto: Foto: GaboMorales på Flickr.com. Noen rettigheter reservert

Publisert Oppdatert

Ifølge den norske bransjeorganisasjonen Oikos oppgir nordmenn sunnhet, og ikke miljøhensyn, som viktigste grunn til å velge økologisk mat.

Men er økologisk produsert mat nødvendigvis sunnere enn "vanlig" mat? Tja.

En stor og helt fersk britisk studie kommer med dårlig nytt for øko-konsumenter som tror de er spesielt sunne. Det er nemlig ingen som helst næringsmessige fordeler ved å spise økologiske framfor konvensjonelt framstilte landbruksvarer, viser studien.

- Folk må velge selv

Undersøkelsen som er finansiert av det statlige britiske instituttet Food Standards Agency (FSA) viser at det ikke finnes vesentlige ernæringsmessige forskjeller.

Instituttet understreker at det ikke er negativt innstilt til økologisk mat, men ønsker å gi forbrukerne mest mulig korrekt og vitenskapelig belagt informasjon.

- Det betyr ikke at folk ikke skal spise økologisk mat. Men studien viser at det er liten eller ingen forskjell på næringsinnholdet i økologisk og konvensjonelt framstilt mat. Det er heller ikke påvist at økologisk mat er mer helsebringende, sier Gill Fine, forbrukerdirektør i FSA .

- Ingenting som er viktig

KRITISK: Det er påvist at økologisk mat har flere antioksidanter, mindre sprøytemidler og mer vitaminer, hevder Reidar Andestad i bransjeforeningen Oikos.

KRITISK: Det er påvist at økologisk mat har flere antioksidanter, mindre sprøytemidler og mer vitaminer, hevder Reidar Andestad i bransjeforeningen Oikos.

Studien består av en systematisk gjennomgang av "de siste 50 års litteratur relatert til næringsmessige forskjeller mellom økologisk og konvensjonell mat" og er utført ved London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM).

- Det finnes mer fosfor og større syreinnhold i økologisk at. Fosfor er et viktig mineral, men det finnes i alt vi spiser og er ikke viktig for helsa. Syre handler om smak og smaksoppfatning og har ingen helsemessig betydning, sier Alan Dangour ved LSHTM's Nutrition and Public Health Intervention Research Unit, hovedforfatter av rapporten, i en uttalelse på FSAs nettsider.

Ifølge FSA selv er dette mest omfattende gjennomgangen av slik forskning gjort noen gang. Rapporten ble for første gang publisert denen uken i American Journal of Clinical Nutrition.

- Det finnes små forskjeller i næringsinnholdet med økologisk og konvensjonelt framstilte matvarer, men ingen som ser ut til å ha noen betydnign for befolkningens helse, sier Langour.

Les også: Kronprinsparet blir øko-bønder

Skeptisk øko-bransje

Ikke uventet møtes rapporten med en skeptisk bredside av Norges bransjeforening for økologiske produsenter, Oikos.

- Håpløst at en ikke tar med de nyeste og mest omfattende underøkelsen på området, som viser at økologisk mat er sunnest og har færrest sprøytemiddelrester. En kan spørre hvordan disse forskerne kunne unngå å ta med disse resultatene, sier daglig leder i Oikos, Reidar Andestad, til klikk.no.

Økologisk mat har ifølge Andestad også større innhold av vitaminer og antioksidanter. Oikos-lederen viser til en stor undersøkelse i EU-regi, som omfatter 31 forskningsinstitutt fra 16 land:

- Det er høyere innhold av vitaminer og antioksidanter og lavere innhold av sprøytemiddelgifter og tungmetaller i økologisk mat enn i konvensjonell.Dette er et hovedfunn i det 5-årlige forskningsprosjektet i EU, QualityLowInputFood , sier Andestad.

Les også: Slik velger du riktig løk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning