Middag på 15. min

Det høres ut som en umulighet, men det går! Uten at du trenger å ty til posesuppe og hermetikk.

Vær litt kreativ når du lager wok. Du kan fort få brukt opp en del av de halvgamle grønnsakene.

Vær litt kreativ når du lager wok. Du kan fort få brukt opp en del av de halvgamle grønnsakene. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert
Pasta med bacon går kjapt å lage. Prøv oppskriften vår!

Pasta med bacon går kjapt å lage. Prøv oppskriften vår! Foto: Foto: Crestock

Noe av hemmeligheten ligger i planleggingen, og noe i valg av råvarer.

Ikke kok ihjel grønnsakene

Fisk som skal dampes eller stekes trenger ikke mange minuttene i pannen. Pasta koker du på under et kvarter. Velger du nudler eller den tynneste trådpastaen, kutter du enda mer på tiden. Kylling, biff eller svinekoteletter skal heller ikke stekes i hjel i pannen akkurat.

Ihjelkokte grønnsaker er hverken godt eller sunt, og tar altfor lang tid. Skjærer du i stedet grønnsakene i tynne staver eller deler dem i små buketter, skal de bare ha et raskt oppkok, så blir de sprø og lekre.

Poteter er kanskje det største problemet hvis du skal under 15 minutter, men det går. Velger du små, små poteter, koker de raskere enn de store. Har du kalde, kokte poteter igjen fra middagen i går, kan du dele dem i båter, krydre dem og steke dem raskt i panne. Du kan også dele opp de kalde potetene og røre dem med en olje/eddikdressing eller med rømme og friske urter.

Smart potettriks

Ellers finnes det et triks hvis du foretrekker dem kokte. Da starter du ved frokosten. Dropp skrellingen, den kan dere gjøre unna ved bordet.

Bare skyll og skrubb potetene, legg dem i vann i kjelen, og kok opp. Imens kan du spise frokost og smøre matpakken. Når vannet koker, skrur du av platen. Det er et viktig poeng. Men la kjelen stå på platen til du kommer hjem fra jobb igjen.

Mens du begynner å forberede middagen, skrur du på platen igjen og gir potetene et nytt oppkok. Og vips, så er de ferdige når resten av maten er klar. Det er mulig noen vil fnyse av dette forslaget, det være seg av næringsmessige eller hygieniske årsaker, men det funker.

Planlegging sparer tid

Og så var det planleggingen. Du må vite at du har alle ingrediensene i huset. Når du skal i havn på 15 minutter, har du ikke tid til å løpe til naboen og låne.

Ta alt du trenger ut av kjøleskap og skuffer, og legg det klart på kjøkkenbenken. Du kan spare tid ved å snitte, skjære, skrelle, skylle alle ingredienser samtidig slik at alt ligger klart når pannen er varm. Og da er det bare å sette på stoppeklokken.

Vil du ha dessert også? Du klarer det og, uten at det blir iskrem fra fryseren, selv om du nok må belage deg på et par minutter ekstra. Men desserten gjør seg mens du spiser, så da sier vi at minuttene ikke teller.

Her er noen enkle og kjappe oppskrifter:

Fisk- og skalldyrsuppe med masse godt i

Fargerik kyllingwok

Fargerik fiskegryte

Koteletter og pasta

Biff med brie

Kremet pasta med bacon, tomater og basilikum

Gratinerte bær

 

Flere oppskrifter finner du her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning