Lutefisk!

Tja, det er ikke mange barn som gleder seg til lutefisk. Ribbe er umiddelbar stormforelskelse (i alle fall med denne, perfekte oppskriften). Lutefisk må man lære seg å like over tid. Det kommer ikke av seg selv. Og kanskje ikke uten en klunk av den beste akevitten.

Å lære seg å like lutefisk er noe man må gjennom. Og for de fleste skjer det noe underlig i løpet av 30-årene. Plutselig liker man å gå på ski, man nyter akevitten som noe mer enn en raskere måte å bli pussa på - og sannelig! - lutefisken begynner å smake godt også. Det er de voksnes juleunder. Du har blitt norsk. Og voksen.

Hva er lutefisk?

De aller fleste kjøper ferdig utvannet lutefisk i butikken. Men for ordens tar vi med prosessen fram til fiskedisken: Lutefisk er stort sett laget av torsk (noen ganger også av lange, brosme og sei). Først tørker man fisken (uten salt). Da blir det stiv som en stokk (stoccafisso, som det heter på italiensk). Så legges den tørre fisken i vann i en snau uke. Så tilsetter man lut, opprinnelig i form av bjørkeaske, men nå brukes kaustisk soda (40 gram per 10 liter i to dager, omtrent). Etter at fisken har ligget i lut, må den vannes ut i kaldt vann i 5-6 dager.

Hvordan tilbereder man lutefisk?

Ferdig utvannet lutefisk (som høyst sannsynlig er den du kommer i kontakt med) er svært enkel å tilberede. Den trenger bare litt varme. Du kan legge den i en kjele (eller stekepanne), legge på lokk og la den varmes forsiktig opp. Du behøver ikke ha noe vann i kjelen, men det skader ikke med noen dråper. Lutefisken er ferdig til servering på 10-12 minutter.

Du får mer kontroll om du bruker ovnen. Sett den på 180 grader, legg lutefisken på en smurt, ildfast form. Det tar omtrent 20 minutter.

Hvordan vet du at lutefisken er ferdig?

Dette er ingen eksakt vitenskap, men heldigvis er det enkelt: Trykk med en gaffel på den tykkeste biten. Om den flaker seg enkelt er lutefisken ferdig til servering.

Tilbehør til lutefisk

Det finnes flere ulike tradisjoner hva angår tilbehør til lutefisk. Det vanligste er:

  • bacon
  • ertestuing
  • poteter - ringerikspoteter eller mandelpoteter
  • Flatbrød eller lefser
  • sennep

I tillegg er det mange som liker sirup og brunost til lutefisken. På Vestlandet er også kålrot(stappe) vanlig. Den blir best på denne måten.

Ertestuing til lutefisk

Ertestuing kan lages av tørkede eller frosne erter. Tørkede erter må ligge i vann over natten - og så kokes i 1,5-2 timer. Så moses de sammen med smør og kanskje litt ribbefett, for den som våger.

Med frosne erter går det raskere: Kok dem i noen få minutter, sil av og mos dem med noen spiseskjeer smør. Smak til med salt og pepper.

Nedenfor finner du den tradisjonelle oppskriften på lutefisk!

Christopher Sjuve

Lutefisk

Lutefisk for nybegynnere.

Ingredienser:

2 kg lutefisk (ferdig utvannet)

Bacon til lutefisk

400 g bacon i terninger (kalles noen ganger

Ertestuing til lutefisk

2 dl grønne, tørkede erter, eller 300 gram frosne erter

2 ss smør

1 ts salt

1 ts sukker

Tilbehør til lutefisken

sennep, søt, sterk eller grov type

flatbrød

mandelpoteter eller ringerikspoteter

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!