Grillmarinader

Gode marinader til grilling

En god marinade mørner kjøttet og fisken, og gir deg spennende smaker.

SPENNENDE: Grillmarinade med koriander og lime. Foto: Øystein Westlie
SPENNENDE: Grillmarinade med koriander og lime. Foto: Øystein Westlie
Publisert

En god marinade har to hovedformål: Den skal mørne kjøttet, fuglen eller fisken, og den skal gi deg spennende smaker.

For å få til mørning, må du tilsette syre. Dette skjer i form av eddik, vin, sitrussaft/skall eller yoghurt. Hva smakstilsetninger angår, står du fritt til å bruke det meste.

Smakstilsetninger

Blant de mest vanlige tingene du finner i en marinade, er løk og hvitløk, samt chili, forskjellige typer urter og krydder. Og så har du som oftest en olje til å binde det hele sammen.

La kjøtt og fugl marinere et par timer i romtemperatur, eller over natten i kjøleskap. Fisk kan gjerne få endel kortere marineringstid, da den er mer delikat i utgangspunktet.

Nedenfor finner du tre oppskrifter på gode grillmarinader. Bruk dem som de er, eller som utgangspunkt for improvisasjon, hvor du varierer tilsetninger av diverse krydder og urter.

Panopoticon

Marinade med øl og soya

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 dl Olje, nøytral

0.5 fl Øl

6 ss Soyasaus

0.75 ts Pepper, sort og nykvernet

4 fedd Hvitløk

1 stk Rød chili, finhakket

Urter

Alf Börjesson

Sur-søt marinade

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

2 ss Honning

2 ss Vineddik

2 ss Soyasaus

2 fedd Hvitløk

1 ts Ingefær

Øystein Westlie

Grillmarinade med koriander og lime

Denne marinaden passer like godt til kjøtt som fisk

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

3 fedd Hvitløk

0.5 potte Koriander

1 stk Lime, revet skall av

1 ts Pepper, kvernet

1 ts Salt

1.5 dl Rapsolje

Denne saken ble første gang publisert 05/06 2018.

Les også