BEEF JERKY:

Kraftføde for strabasene

Hent inspirasjon fra cowboyer og indianere, og lage tørket kjøtt som gir energi til turen.

TØRKET KJØTT: Beef jerky er proviant for kraftanstrengelser, både på prærien og i den norske fjellheimen.

TØRKET KJØTT: Beef jerky er proviant for kraftanstrengelser, både på prærien og i den norske fjellheimen. Foto: Foto: istockphoto

Publisert Oppdatert

På en røff tur passer det med røff mat som gir kraft til strabasene. Da er tørket kjøtt midt i blinken. Det veier lite, har god holdbarhet, og fungerer som et enkelt og kjapt mellommåltid eller som en godbit ved leirbålet. Å sette tennene i "rått" kjøtt ute i naturen er også en spesiell opplevelse, litt steinaldersk om du vil.

Tørr vikingproviant

Tørking er en eldgammel konserveringsmetode, den norske spekematen og tørrfisken er eksempler på det. Tørrfisk var vanlig turproviant for vikingene. Uten tørrfisk om bord i skipene, spørs det om det ville blitt noe særlig av landvinninger og herjinger i vesterveg.

Også du kan ta med deg tørrfisk på tur, men husk at vikingskipene ga god lufting til tørrfisken, en tettpakket ryggsekk gjør det ikke.

Da er det bedre å ta med veltørket spekemat - eller selvgjort beef jerky.

Beef jerky

Beef jerky er marinerte og tørkete biffstrimler - populær snacks i USA og Canada. Det finnes ferdiglaget beef pakket i plast, også i Norge, men hjemmegjort smaker helt klart best. Enkelte typer av kjøpevarianten er også laget av farseprodukt, ikke rent kjøtt.

Opphavet til ordet "jerky" kommer fra "charqui" på det søramerikanske språket quechua. Det betyr ganske enkelt "t ørket kjøtt". Inkaene tok gjerne med seg tørket lamakjøtt på sine reiser i Andesfjellene. For å få tørkingen av kjøttet raskt unnagjort, skar de kjøttet opp i tynne strimler, og hengte det deretter opp i sol og vind i nærheten av røyken fra bålet.

Klimaforholdene i Norge er ikke de samme som i Andesfjellene, så for oss er stekeovnen er et bedre valg. Om du vil ha røyksmak, kan du bruke en dråpe røykessens i marinaden. Grovmalt pepper, chili eller andre krydder tilsetter du som du lyster.

Oppskrift på beef jerky

Kilder: wikipedia.org , "Klippfisk. Kulturhistorisk kokebok" av Jahn Otto Johansen (Cappelen Damm 2006)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning