Det er få ting som metter så godt, og som gir deg en så skikkelig god og varm følelse i kroppen, som en skikkelig gryterett. Det er bare ett problem med gryteretter, og det er at det er så mange å velge i.

Men vi kommer til unnsetning. Vi har pukket frem oppskrifter på fem virkelige klassikere. Du finner dem nederst i denne artikkelen.

Nesten hele verden

Vi har gått ut ganske bredt geografisk i vårt valg av oppskrifter, og våre kriterier har vært at rettene skulle være velkjente klassikere, og at de skulle være velsmakende. Vel, akkurat det siste er vel en selvfølge. Du blir ingen klassiker om du ikke smaker godt.

Vi starter lengst nord i vårt eget land med reinsdyrgryten finnbiff. Vi setter så kursen sydover til vindistriktet Burgund i Frankrike for en coq au vin, og fortsetter til den sydligste delen av Frankrike hvor vi finner den enormt kraftige bønnegryten cassoulet.

Så gjør vi et hopp - til Portugal. Eller gjør vi egentlig det? Her er det nemlig snakk om bacalao, og mange vil nok påstå at den tomatiserte versjonen av bacalao vi oftest spiser her i Norge, er noe de har funnet opp på Mørekysten. Okke som - god er den ihvertfall.

Vi runder av i Mexico, eller noen vil kanskje hevde vi er i Texas. Det er selvsagt chili con carne vi snakker om, nærmest urdefinisjonen av en varmende gryterett. Hvis ungene er skeptiske, fortell dem at det smaker taco, og at de til og med kan få det på en tirsdag.

Lag det ferdig dagen i forveien

Endel av disse gryterettene krever endel prepping, men det er ingenting i veien for å lage dem ferdige dagen i forveien. Lag gjerne dobbel porsjon, så fryser du ned halvparten, og resten varmer du opp med å sette hele gryta i steikeovnen når du kommer fra jobb.

Enkelt og lite oppvask!

Erik Hannemann

Finnbiff (reinsdyrgryte)

Denne gryta er laget på reinsdyrskav, det billigste kjøttet.

Ingredienser:

500 g reinsdyrskav

1 stk løk

3 ts mel

500 g poteter

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

1 dl tørket sopp

1 stk hvitløk

2 dl kremfløte

50 g brunost

1 ss solbærsyltetøy

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Matprat.no

Ekte coq au vin

Til 4 porsjoner:

1 stk kylling

1 ss tomatpuré

100 g flesk, lettsaltet

1,5 ts salt

0,75 ts pepper

buljong

20 stk sjalottløk

250 g champignon

1 ss smør

1 ss hvetemel

timian

Marinade

3,5 dl rødvin

2 fedd hvitløk

1 stk laurbærblad

1 ss timian


potet, kokt

Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Lammecassoulet med bønner

Nydelig fransk gryterett med både salt og ferskt lammekjøtt, svinekjøtt og bønner.

Til 6 porsjoner:

400 g lammekjøtt, salt

500 g lammekjøtt uten bein fra steik eller bog

200 g lammepølse eller annen krydret pølse

500 g tørkede hvitebønner

4 ss olivenolje

1 fedd hvitløk

1 bokser tomatboks

2 ss hakket frisktimian

2 ss hakket friskmerian

1 ts pepper

6 dl oksekraft eventuelt buljong

1 ts salt(etter smak)

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bacalao

Her er Christopher Sjuves oppskrift på bacalao. Han er raus med oljen!

Til 8 porsjoner:

600 g klippfisk, tørket - eller 2 kilo utvannet klippfisk

1 kg løk

1 kg poteter

2 stk tørkedechili(valgfritt)

3 bokser tomat

10 stk pepperkorn

1 stk hvitløk

2 stk laurbærblad

20 stk oliven, sorte

200 g syltetpaprika(kjøpes på glass i de fleste butikker)

2 dl olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Birgitte Hoff Lysholm

Chili con carne

Litt krydder i hverdagen. Chili con carne er en super rett som kan lages både til fest og til hverdags.

Til 4 porsjoner:

1 pk karbonadedeig

1 stk hakket løk

1 fedd hvitløk

0,5 stk chili, rød

4 stk gulrøtter i små terninger

1 stk rød paprika i små terninger

2 stk tomatboks

1 bokser bønner (chilibønner eller annen bønnemiks)

1 bokser mais

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!