God mat fra havet

Blåskjell er best nå

Liker du blåskjell om sommeren vil du garantert like dem nå.

DAGENS MIDDAGSTIPS: Blåskjell medhvitvin og estragon.

DAGENS MIDDAGSTIPS: Blåskjell medhvitvin og estragon. Foto: Foto: Erik Hanemann

Publisert Oppdatert
BLÅTT ER FLOTT: Blåskjell er en klassiker med uendelig mange tilberedningsmuligheter. Øl er bare ett av stikkordene.

BLÅTT ER FLOTT: Blåskjell er en klassiker med uendelig mange tilberedningsmuligheter. Øl er bare ett av stikkordene. Foto: Foto: Melk.no

Delikatessen fra havet er faktisk best å spise om vinteren, selv om mange forbinder dette med sol, sommer og sjø.

Det er nå de inneholder masse sødme, fylde og smak. Velger du denne vinen til, er du garantert en behagelig smaksopplevelse.

Share

Grunnen til at de er best nå, er at de inneholder mest mat utenom gyteperioden som er i april/mai, ifølge Matportalen.

Er du skeptisk til selvsanking av blåskjell, kan du sjekke blåskjellvarselet , eller kjøpe dem i ferdige nett i fiskedisken i butikken.

Behandling av blåskjell

  • Fjern byssustrådene ved hjelp av en liten kniv. Skrubb gjerne lett over med en grov børste også.
  • Friske blåskjell kan åpne seg. Knips lett på dem, og dersom de lukker seg, er de helt i orden. Om de deretter heller ikke lukker seg i kaldt vann, så kast dem. Kast de skjellene som ikke åpner seg etter damping.
  • Friske blåskjell bør helst brukes like etter at de er plukket, maksimalt én uke etterpå. Dersom de ikke skal brukes med én gang, pakk dem inn i avispapir og putt dem i kjøleskapet. Blåskjell skal IKKE ligge på is - det gjør at de «svimer av», eller dør.
  • Levende blåskjell skal ikke fryses, kokte kan fryses.

Kilde: godfisk.no

Velbekomme!

Les også:

Dette er en gammel fiskebåt

Blåbær gir bedre hukommelse

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Blåskjell med hvitvin og estragon

Det finnes neppe noen raskere middag enn blåskjell.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

400 g Blåskjell

2 stk Sjalottløk

1 dl Hvitvin

1 dl Kremfløte

4 ss Estragon, frisk, hakket

2 ss Smør

0 Salt og pepper

Bent Raanes og Sarah C. Sørensen

Cognac- og pepperdampede blåskjell

Dette er en svært smaksrik blåskjell-tapas som også er både enkel og rask å lage.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

0.5 kg Blåskjell

2 ss Olje

2 stk Sjalottløk

1 ss Pepper

3 ss Cognac

3 dl Fløte

Arild Juul

Blåskjell med øl

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 kg Blåskjell

1 dl Vann

1 stk Løk

1 stk Stangselleri

2.5 dl Øl

2 ss Smør

Laurbærblad

Persille

Timian

Salt

Pepper

Dampede blåskjell med karrifløte

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 kg Blåskjell

2 fedd Hvitløk

1 dl Vegetabilsk olje

1 stk Løk

3 ts Karri

4 dl Matfløte

1 ts Sukker

Gressløk

Pepper, sort og nykvernet

TV 2 © God morgen Norge

Blåskjellsuppe med kokosmelk, ingefær og koriander

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 kg Blåskjell

0.5 stk Stangselleri

0.5 stk Løk

0.25 stk Purre

1 ss Olivenolje

1 dl Hvitvin

Fløte

2 ss Ingefær

2 dl Kokosmelk

Salt

Pepper

Koriander, fersk

Johan Wildhagen/godfisk.no

Gratinerte blåskjell provencale

Blåskjelltapas med provencalske urter.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

20 stk Blåskjell

1 dl Saus

50 g Muskat, revet

Basilikumblad

1 ss Olivenolje

2 stk Løk

1 stang Stangselleri

1 fedd Hvitløk

1 ts Basilikum

0.5 ts Timian

1 ts Persille, finhakket

1 stk Laurbærblad

1 ss Tomatpuré

4 stk Tomat

Salt og pepper

1 ts Sukker

Paella med hvit fisk og blåskjell

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

600 g Steinbit

500 g Blåskjell

1 dl Vann

1.5 dl Hvitvin

2 g Safran

2 stk Paprika

12 stk Sukkererter

1 stk Løk

0.5 dl Olivenolje

4 stk Vårløk

2 dl Ris

4.5 dl Kraft

4 fedd Hvitløk

2 stk Eggeplomme

0.5 ts Salt

Pepper

1 ts Sitronsaft

2 dl Olivenolje

Linsesuppe med sprøstekte blåskjell

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 l Blåskjell

5 skiver Loff

0.5 fedd Hvitløk

1 ss Gressløk

1 ss Persille

4 ss Hvetemel

1 stk Egg

4 ss Olje

6 ss Linser

1 fedd Hvitløk

1 stk Løk

0.5 stk Gulrot

1 stk Poteter

7.5 dl Melk

4 dl Blåskjellkraft

Salt

Pepper

Kjørvel, frisk

Foto: Lisa Westgaard

Laksesuppe med safran og blåskjell

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

300 g Laksefilet

250 g Blåskjell

2 dl Hvitvin, tørr

2 ss Smør

2 ss Hvetemel

8 dl Kraft

2 dl Fløte

0.5 g Safran

Salt

Hvit pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag