Drømmeferier for matglade

Her er tips og gode nettadresser til deg som vil reise med smaksløkene som kompass.

SPICY BEEF SALAD er en delikatesse. Syrlig, frisk og brennhet. Lær hvordan du lager denne på matkurs i Thailand.

SPICY BEEF SALAD er en delikatesse. Syrlig, frisk og brennhet. Lær hvordan du lager denne på matkurs i Thailand. Foto: Foto: Mai-Britt E. Sverd

Publisert Oppdatert

Det er først og fremst Thailand som er nordmenns nye matparadis. Her er matkurs blitt en kjempesuksess og ethvert hotell med respekt for seg selv arrangerer kurs eller ordner med undervisning hos lokale kokker - som viser vei til matmarkeder og bringer deg inn i en jungel av nye dufter og smakskombinasjoner.

Les også: Lag thai-mat hjemme

Duft av lime og koriander

Norsk-amerikanske Junie Kovacs fra Oslo ble så begeistret for thaimat at hun valgte å flytte til den thailandske øya Koh Lanta for å starte sin egen matskole. Nå er Time for Lime blitt et populært møtested for matglade turister fra hele verden. Her kuttes, kokes og prates det over gryter som dufter av ingefær, lime og koriander - i omgivelser som er et kapittel for seg: Gnistrende hvite sandstrender, safirblått hav, mild bris og 30 grader året rundt. Bedre utendørskjøkken skal du lete lenge etter!

Sjekk oppdaterte priser på turer til Thailand her!

MORO MED MAT: - Velkommen til verdens vakreste kjøkken, ønsker norsk-amerikanske Junie Kovacs og thaikokken Noum ved matskolen Time for Lime i Thailand. Kovac er også bokaktuell med "Tid for Thai",  skrivet sammen med Aftenpostens Yngve Ekern.

MORO MED MAT: - Velkommen til verdens vakreste kjøkken, ønsker norsk-amerikanske Junie Kovacs og thaikokken Noum ved matskolen Time for Lime i Thailand. Kovac er også bokaktuell med "Tid for Thai", skrivet sammen med Aftenpostens Yngve Ekern. Foto: Foto: Time for Lime

Dronningens svakhet for kaker

AKTIV FERIE. Britiske Maureen synes det er kjedelig å sole seg. Da er det bedre med litt matlaging under palmene. Marriott Resort & Spa Hua Hin tilbyr korte kurs et par ganger i uken.

AKTIV FERIE. Britiske Maureen synes det er kjedelig å sole seg. Da er det bedre med litt matlaging under palmene. Marriott Resort & Spa Hua Hin tilbyr korte kurs et par ganger i uken. Foto: Foto: Mai-Britt E. Sverd

- Mange ønsker skreddersydde turer der de kan lære mer om lokal mat, mens andre selv melder seg på matlagingskurs som en del av ferien. Vi vil aktiviseres og lære noe nytt, sier informasjonssjef Anette Maltun Koefoed i Berg-Hansen Reisebyrå.

Også på Star Tours TEMA-turer vokser interessen for mat og drikke.

- Stadig flere reiser med smaksløkene som kompass. Interessen for lokalt produsert mat og viner øker for hvert år, og for mange er dette en stor og viktig del av reisen. I år kommer vi til å ha et spesielt fokus på mat og drikke. Selvsagt kan man lese om alt det gode som finnes, men erfaring er bedre, sier Lena Petersson, pressesjef i Star Tour.

Turoperatøren har mange godbiter i sitt nye program. Til våren er det for eksempel duket for en togreise i den franske "luksusdronningen" Marie-Antoinettes fotspor. Reisen er blant annet preget av dronningens svakhet for bakevarer og sjokolade. En annen kulinarisk kombinasjonsreise går med tog og sykkel gjennom Polen. Så får man tråkket unna noen kalorier mellom matbitene!

Krydderruten mellom øst og vest

På krydderøya Mauritius i det indiske hav spirer og gror det så man nesten kan høre det knake. Ved juletider bugner trærne av solmoden papaya, mango, avokado og kjærlighetsfrukten litchi - og det er høysesong for tunfisk og andre delikatesser fra havet. På tropehotellet Le Prince Maurice kan du lære deg kunsten å tilberede herlighetene selv.

- Mauritius' strategiske beliggenhet gjennom krydderhandelens historie har gitt grobunn for dagens moderne kjøkken - med det beste fra østlige og vestlige kulturer, sier sjefkokk Matthew Small.

Irsk gourmet

Grønt og frodig er det også i Irland, om enn på en litt annen måte. Men har du hørt rykter om at irsk mat er kjedelig, tar du skammelig feil. I alle fall om du skulle finne på å legge reisen til en av de entusiastiske damene som inviterer til herlige matkurs langt ute på det irske bondelandet.

IRSK MATKURS? Ja, det bør du prøve! Vil du overraske med nye, sunne og smaksrike retter, skal du lete lenge etter en bedre læremester enn Liz Moore ved Belle Isle School of Cookery i Nord-Irland.

IRSK MATKURS? Ja, det bør du prøve! Vil du overraske med nye, sunne og smaksrike retter, skal du lete lenge etter en bedre læremester enn Liz Moore ved Belle Isle School of Cookery i Nord-Irland. Foto: Foto: Mai-Britt E. Sverd

Hos søte Catherine Fulvio i Ballyknocken House sør for Dublin kan du bo i romantiske omgivelser i en prisbelønt, liten herregård og lære å lage mat slik Catherines bestemor laget den. Gjerne ispedd en touch av Italia, inspirert av kokkens italienske ektemann.

MATREISER

Norske turoperatører med mat- og vinkurs på programmet:

www.tema-startour.no

www.tiramisu.no

www.inspiratour.no

www.carpediem.no

www.temafredrikstad.no

www.kulturreiser.no

Kokkekurs i Thailand:

Phuket: www.boathousephuket.com

Ko Lanta: www.timeforlime.net

Bangkok: www.mandarinoriental.com/

Bangkok: www.blueelephant.com

Chiang Mai: www.thaicookeryschool.com

Kokkekurs i Irland og Nord-Irland:

Wicklow (rett sør for Dublin): www.ballyknocken.com

Nær Cork internasjonale flyplass (eller to timer med bil fra Dublin):

www.dunbrodyhouse.com

Nord-Irland, nær Enniskillen (2,5 timer med bil fra Dublin, 1,5 timer fra Belfast): www.irishcookeryschool.com

Kokkekurs på Mauritius:

www.princemaurice.com

Sjekk oppdaterte priser til Irland her!

Vil du overraske med festmat og lære å lage i stand til selskaper, kan du kjøre nordover mot Belfast, cirka to timers biltur fra Dublin. Der kan du bo godt i borggården på hertugen av Abercorns eiendom og trekke masser av frisk luft i den vakre slottsparken. Det blir man sulten av, og bedre læremester enn Liz Moore ved Belle Isle School of Cookery skal du lete lenge etter. Programmet varierer gjennom året - og hver kursdag avsluttes med et herskapelig måltid.

Det finnes ingen bedre måte å lære kulturen i et land å kjenne enn gjennom maten. Dessuten er dette ferieopplevelser du kan ha glede av lenge.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning