Krabber

Det finnes 4500 arter av krabber på verdensbasis og 30 arter i Norge.

Paven på krabben er magesekken. Den skal fjernes, ikke sant? Hvordan du fjerner paven kan du se i videoen.

Årsaken til at paven skal fjernes er dog ikke helt opplagt. Krabbens magesekk og tarmsystem. De fleste har hørt at den er farlig å spise. Så, er paven giftig?

Vi stilte spørsmålet til Gro van der Meeren, forsker ved Havforskningsinstituttet.

- Paven er krabbens "mage" der maten blir finforedelt. Det er faktisk forkalkede knuter der som fintygger maten. Disse harde knutene og den seige membranen (som utgjør magesekken) er imidlertid ikke hovedproblemet med paven. Det er derimot muligheten for opphoping av tungmetaller.

Fjerne paven på krabbe fordi den er giftig?

- Paven er ikke akutt giftig, men vil kunne tilføre kroppen uønskete giftstoffer.

Hun forteller også om et internasjonalt prosjekt som ble satt i gang i fjor (2013). Oppdraget er å undersøke om krabber som spiser giftige skjell kan overføre algegifter til mennesker.

Norges veterinærinstitutt er med i prosjektet, men resultatene er foreløpig ikke kjent.

Jan Petter Svinø i Mattilsynet bekrefter det samme:

- Paven er ikke direkte giftig, men anses som ikke-spiselig del av krabben ettersom det er magesekken, skriver han i en mail til Klikk.no

Hvorfor heter det "paven"?

Bloggeren Per-Erik Skramstad mener det kan ha med striden mellom katolikker og protestanter å gjøre. "Protestantene så på paven som djevelen selv. Derfor er det ikke så rart at ordet «pave» ble brukt nedsettende i mange sammensetninger: skrytepave, juksepave, somlepave.

Det blir gjetning, men, med litt fantasi, kan makesekken minne litt om en pavehatt. Van der Meeren understreker at hun ikke har vitenskapelig belegg for dette, det er bare gjetning.

Slik fjerner du paven på krabben

Uansett: Paven smaker ikke godt, så den fjernes alltid. Paven ligger rett bak øynene til krabben, og fjernes ved at du trykker på den til det knepper. Da kan du ta den ut.

Se video av hvordan du fjerner paven på krabbe ovenfor.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!