Å sylte bær og grønnsaker er godt for sjelen. At du når som helst kan få en smak av sommer er godt for ganen. Og når ganen og sjelen er fornøyd, ja, så er du også blid.

Så, hva er sylting?

Sylting er en teknikk for å bevare bær og frukt, men teknisk sett kan sylting også brukes til fisk, kjøtt og annet.

På engelsk bruker man ordet "pickle" om matvarer som er saltet og lagt i en væske med eddik, pickled cucumbers for eksempel. På norsk bruker vi ordet "sylting" om ting i salt og sur lake, for eksempel sylteagurker og sylta rødbeter, men vi snakker også om sylting når vi lager syltetøy. Altså bruker vi det både om søte og salte. (I USA sier man "preserves" om syltetøy og annet som er søtt og syltet).

Sylting av bær

Å sylte bær er det vanligste. Og den mest brukte metoden er å koke bær med sukker og så forsegle det på sterile (kokte) glass. Norgesglass er mest brukt (det med strikk og skrukork i toppen), men du kan også gjenbruke vanlige glass med skrukork som du har kjøpt i butikken.

Her er en video som viser hvordan du lager tradisjonelt jordbærsyltetøy:

Sylting av grønnsaker - agurker og rødbeter

Om man skal sylte rødbeter og agurker bruker man eddik og salt, men også sukker. Denne måten å sylte på (pickles på engelsk) gjør maten svært holdbar. Faktisk kan den holde i mange år om glasset er helt tett.

Det finnes også raske metoder, for eksmpel hvor du sylter gulrøtter på ti minutter.

Sjekk også hvordan tomater kan syltes og bli til syltetøy i denne oppskriften.

Sylting av frukt og annet

Det er ikke noe i veien for å sylte andre ting heller. Du kan gjerne forsøke å sylte appelsiner, sitroner (mye brukt i Marokko) og plommer.

Og det finnes mer for den som vil prøve! Du kan forsøke deg på en lignende teknikk hvor du "sylter" ørret, men på bare 30 minutter.

Nedenfor finner du oppskrifter på ting som er vanlige å sylte. Syltede agurker, syltede rødbeter og et superenkelt bringebærsyltetøy.

Klikk her og bli inspirert - hver fredag!

Følg Sjuve på Facebook eller Twitter så får du svar på alt de lurer på om mat!

Instagram: #klikkmat

Les også:

Matquiz: Klarer du alle ti?

De raskeste middagene

10 retter med kjøttdeig

Gryterettene som redder hverdagen

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Linnea Press

Sylteagurker

Slik sylter du dine egne agurker.

Ingredienser:

2 kg små drue agurk er

1 dl salt per liter vann

1 kvist dill

1 bit pepperrot, ca 5 cm

Eddiklake

13 dl vann

1 l eddik, 7 prosent

6 dl sukker

2 ss salt

2 ss hvite pepperkorn

1 ts sennepspulver

1 ts atamon

Høyde (px): Bredde (px):
Linnea Press

Sylta rødbeter

Sylting er moro! Prøv å lage din egne rødbeter.

Til 4 porsjoner:

1 kg rødbet

Lake

5 dl eplecidereddik

3 dl vann

0,5 ss salt

2 stk stjerneanis, hel

1 ss pepperkorn

200 g sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Bringebærsyltetøy

Det er lekende lett å lage bringebærsyltetøy.

Ingredienser:

4 dl moste bringebær

3 dl sukker

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!