Sylting hvordan sylter du

Slik sylter du

Sylten på noe godt? Det er kult å sylte selv.

Sist oppdatert

Å sylte bær og grønnsaker er godt for sjelen. At du når som helst kan få en smak av sommer er godt for ganen. Og når ganen og sjelen er fornøyd, ja, så er du også blid.

Så, hva er sylting?

Sylting er en teknikk for å bevare bær og frukt, men teknisk sett kan sylting også brukes til fisk, kjøtt og annet.

På engelsk bruker man ordet "pickle" om matvarer som er saltet og lagt i en væske med eddik, pickled cucumbers for eksempel. På norsk bruker vi ordet "sylting" om ting i salt og sur lake, for eksempel sylteagurker og sylta rødbeter, men vi snakker også om sylting når vi lager syltetøy. Altså bruker vi det både om søte og salte. (I USA sier man "preserves" om syltetøy og annet som er søtt og syltet).

Sylting av bær

Å sylte bær er det vanligste. Og den mest brukte metoden er å koke bær med sukker og så forsegle det på sterile (kokte) glass. Norgesglass er mest brukt (det med strikk og skrukork i toppen), men du kan også gjenbruke vanlige glass med skrukork som du har kjøpt i butikken.

Her er en video som viser hvordan du lager tradisjonelt jordbærsyltetøy:

</p> <h4>Sylting av grønnsaker - agurker og rødbeter</h4> <p>Om man skal sylte rødbeter og agurker bruker man eddik og salt, men også sukker. Denne måten å sylte på (pickles på engelsk) gjør maten svært holdbar. Faktisk kan den holde i mange år om glasset er helt tett.</p> <p>Det finnes også raske metoder, for eksmpel hvor du sylter gulrøtter <a href="http://oppskrift.klikk.no/syltede-gulr%C3%B8tter/4537/">på ti minutter</a>.</p> <p>Sjekk også hvordan tomater kan syltes og bli til syltetøy <a href="http://oppskrift.klikk.no/tomatmarmelade/3730/">i denne oppskriften</a>.</p> <h4>Sylting av frukt og annet</h4> <p>Det er ikke noe i veien for å sylte andre ting heller. <strong>Du kan gjerne forsøke å <a href="http://oppskrift.klikk.no/sylta-appelsiner/4651/">sylte appelsiner</a>, <a href="http://oppskrift.klikk.no/syltede-sitroner/4894/">sitroner</a> (mye brukt i Marokko) og <a href="www.klikk.no/mat/spise/article694547.ece">plommer</a>.</strong> </p> <p>Og det finnes mer for den som vil prøve! Du kan forsøke deg på en lignende teknikk hvor du "sylter" ørret, men <a href="http://oppskrift.klikk.no/varmsyltet-%C3%B8rret-med-pepperotkrem/2128/">på bare 30 minutter</a>.</p> <p>Nedenfor finner du oppskrifter på ting som er vanlige å sylte. Syltede agurker, syltede rødbeter og et superenkelt bringebærsyltetøy.</p> <p> <strong> </strong> </p> <p> <strong>Les også:</strong> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/mat/spise/article829876.ece">Matquiz: Klarer du alle ti?</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/system/topicRoot/Ti_raske/">De raskeste middagene</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/mat/spise/article811271.ece">10 retter med kjøttdeig</a> </p> <p> <a href="http://www.klikk.no/mat/spise/article504927.ece">Gryterettene som redder hverdagen</a> </p> <p> <a href="http://oppskrift.klikk.no/">Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!</a> </p> </div>

Denne saken ble første gang publisert 08/08 2013, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også