Det begynte med en voldsom og vedvarende lyst på dill. Jeg hadde dill i potetsalaten, på bakt flyndre, på laks og til slutt som en dipp, eller saus, til grønnsakene.

Kort sagt, jeg hadde dilla.

Kanskje var det etter en tur til Sverige det begynte? Der er det kul umulig å selge noe som helst uten dill. Og når svenske kokker kommer til Frankrike skjønner de ingenting - for der kan de ikke fordra den livlige urten, i alle fall om man skal tro Hellstrøm som fortalte meg dette en gang under forberedelsene til Bocuse D'or.

I motsettning til franskmenn digger jeg dill. Og jeg liker poterer bedre med dill enn uten.

Dillsaus - flere muligheter

Man kan lage en enkel hvit saus (bechamel) og blande inn masse dill. Man kunne også tenke seg bearnaise-variant hvor estragon byttes med dill.

Men, det blir for mye dill, tenker jeg (beklager, for fristende...).

Denne dillsausen lager du på et par minutter. Ofte skal det ikke mye til - se bare på disse syv sausene med to ingrediener.

Oppskriften du finner nedenfor lages etter samme prinsipp: Bland sammen to (tre) ting, og vips så har du en fin saus.

Hva bruker du dillsaus til?

Dillsausen kan brukes til fisk og all verdens grønnsaker. I grunn kunne denne sausen like gjerne kalles en dipp.

Her er noen oppskrifter du kan prøve:

Italiensk grønnsaksfat

Posjert laks

Bakt flyndre

Lekker laks

Erik Hannemann

Dillsaus

Her er oppskriften på en superenkel dillsaus.

Til 4 porsjoner:

4 ss rømme

4 ss majones

1 kvast dill

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!