DRA PÅ SVENSKEHANDEL: Endelig kan du forsvare harryhandlen med at du skal kjøpe billig økologisk mat.

DRA PÅ SVENSKEHANDEL: Endelig kan du forsvare harryhandlen med at du skal kjøpe billig økologisk mat. © FOTO: Scanpix

Økologiske matvarer:

- For dyrt å spise økologisk i Norge

I Norge koster økologiske matvarer tre ganger mer enn i Sverige.

Hva er økologisk?

Det viktigste perspektivet er at produksjonen av økologiske matvarer bidrar positivt til miljøet og kloden vår. Bonden får jobbe i tryggere omgivelser, uten kontakt med kjemiske sprøytemidler og kunstgjødsel. Matvarer blir ikke tilsatt kunstige aroma- eller fargestoffer, og dyr får bevege seg fritt og ete økologisk fôr.

Det viktigste perspektivet er at produksjonen av økologiske matvarer bidrar positivt til miljøet og kloden vår. Bonden får jobbe i tryggere omgivelser, uten kontakt med kjemiske sprøytemiddel og kunstgjødsel. Matvarer blir ikke tilsatt kunstige aroma- eller fargestoffer, og dyr får bevege seg fritt og ete økologisk fôr.

Kilde: Debio

En undersøkelse Forbrukerrapporten har gjort viser at den norske forbrukeren må betale mye mer for økologiske matvarer enn hva våre naboer i Sverige må gjøre. I tillegg viser rapporten at utvalget er dårlig.

Share

45 prosent mer i Norge

Forbrukerrapporten handlet inn økologiske matvarer i en Coop-butikk i Sverige og de samme varene i en Coop-butikk i Norge.

I Sverige koster hele den økologiske handlekurven 15 prosent ekstra enn vanlig matvarer.

I Norge må man ut med hele 45 prosent mer for den økologiske handlekurven enn for kurven med ikke-økologisk mat.

– Forbrukerrådet mener det er uholdbart at prisforskjellen mellom økologisk og vanlig mat er så stor i Norge. Vi frykter at dette er en overprising som hindrer norske forbrukere i å kjøpe økologiske varer. Dessuten hindrer det utviklingen av nye økologiske varer, sier Gro Tvedt Anderssen som er ansvarlig for dagligvaremarkedet hos Forbrukerrådet .

Kommet lenger i Sverige

Informasjonssjef i Coop Ole André Myhrvold sier til Forbrukerrapporten at en del av svaret skyldes at man har kommet lenger i Sverige når det gjelder holdningen til økologiske produkter.

– Et annet element er at produksjonskostnadene er høyere i Norge enn i Sverige, sier Myhrvold.

I Sverige er det omtrent samme pris på mange økologiske meierivarer. I Norge koster økologisk melk, yoghurt og ost mellom 23 og 41 prosent ekstra.

Her ser du hvilke matvarer som er handlet og hvor mye prisforskjell det er.

Ikke sunnere

I august i fjor skrev klikk.no om en britisk studie som slo foten under sunnhetsstempelet øko-mat har fått.

Det statlige britiske instituttet Food Standards Agency (FSA) viser at det ikke finnes vesentlige ernæringsmessige forskjeller.

Instituttet understreker at det ikke er negativt innstilt til økologisk mat, men ønsker å gi forbrukerne mest mulig korrekt og vitenskapelig belagt informasjon.

- Det betyr ikke at folk ikke skal spise økologisk mat. Men studien viser at det er liten eller ingen forskjell på næringsinnholdet i økologisk og konvensjonelt framstilt mat. Det er heller ikke påvist at økologisk mat er mer helsebringende, sier Gill Fine, forbrukerdirektør i FSA .

Rapporten ble møtt med skepsis hos Oikos, den norske bransjeforeningen for økologiske produsenter.

– Håpløst at en ikke tar med de nyeste og mest omfattende undersøkelsen på området, som viser at økologisk mat er sunnest og har færrest sprøytemiddelrester. En kan spørre hvordan disse forskerne kunne unngå å ta med disse resultatene, sa daglig leder i Oikos, Reidar Andestad, til klikk.no.

Les også:

Test av økomat for barn

Grønn kosmetikk er trendy

Guide til grønn baby

Grønn mote i fokus

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Kommentarer:

Bilde ansvarlig
Christopher Sjuve Fagansvarlig mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Finn oppskrifter

Lag din egen oppskrift

På forsiden av Spise

=

Stek pizzaen på grillen i sommer

I sommer er det pizza på grillen som gjelder.

SVINENAKKE: Svinenakke trenger tid. I denne oppskriften lages den med løk, hvitløk og hvitvin - og to og en halv time.=

Genialt enkelt kjøtt som også er genialt godt

Dette kjøttet er umulig å mislykkes med.

Deilige spareribs på asiatisk vis.

Sjekk hvordan de lager spareribs i Thailand

Det er på tide å bli kjent med Kaduk Muu Yang.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Denne øl-quizen bør du klare

Greier du ikke disse enkle spørsmålene, er det jaggu dårlig stelt.

artikkel bilde

Testen hvor iPhone kommer på nest sisteplass

Sjekk hvilket mobilkamera som gruser konkurrentene i ny test.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Fagansvarlig mat:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør / direktør:

    Kjetil Opaas

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Spise

Dette får du for 190 euro på den beste restauranten i Provence

Maten dufter av «menneskelig nærkontakt».

Hva gjør vi med rips?

Ikke bare Ibsen slet med ripsen. Her er 40 oppskrifter med urbæret.

Kaldt, enkelt og supergodt!

Sommermaten skal være lett