Tapas

Navnet kommer av det spanske ordet tapar, som betyr «å dekke over»/«å dekke til», med det tilhørende substantivet una tapa som betyr «et lokk».

Opprinnelig plasserte man en liten brødskive over sherryglassene for å forhindre fluer, men senere ble det også plassert småretter oppå brødskivene.

Kilde: Wikipedia

Det er snart jul og tiden er inne for å samle familie og venner rundt bordet.

Dersom du lurer på hva du skal gjøre med restene av julemiddagene, kan vi anbefale deg å lage en herlig juletapas.

Bruk ting som ribbe, røkelaks, grove pølser, dadler og julesylte og vips så har du et festbord til brunch eller middag.

Juletapas er enkel å lage og enkelt å servere. Du kan servere det som forretter eller som et helt måltid.

Matprat anbefaler deg til og med å dekke nyttårsbordet med juletapas.

Alle oppskriftene du trenger finner du nederst i artikkelen.

Server gjerne musserende eller rødvin, og måltidet er komplettt.

Les også:

Årets champagnetest

Det er sunt å drikke champagne hver dag

Pepperkaker og blåmuggost

En ting som må prøves er pepperkaker og blåmuggost. En snodig kombinasjon, men det smaker himmelsk i disse juletider.

Du tar bare en liten bit med blåmuggost, gjerne gorgonzola dolce, og legger på en pepperkake.

Dersom du har noe honning og nøtter tilgjengelig, har du dette på toppen.

Velbekomme!

Følg Sjuve på Facebook

Les også:

De syv gode slagene

Slik lager du sjokoladetrøfler

Disse maskinene lager best espresso

Anne Manglerud

Syltepinner

Dette er juletapas med ekte smak av jul.

Til 5 porsjoner:

3 skiver jule sylte, ca. 1,5 cm tykke

0,5 pk ruccola

18 stk svisker, uten sten

18 stk aprikoser, tørkede

2 ss olivenolje

1 ts pepper, sort og nykvernet

1 ts salt

Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Bruschetta med julepålegg

Til 6 porsjoner:

18 skiver baguette

2 fedd hvitløk

4 ss olivenolje

Lammerull

6 skiver lam merull, skåret litt tykt

6 stk bakt cherrytomat, rød eller gul

1 stk bakt paprika, flådd for skinn

Sylte

6 skiver jule sylte

1 stk kokt og skrelt rødbet e, fersk

1 stk kokt og skrelt gulbet e, fersk

1 bt brønnkarse

Okserull

6 skiver okse rull

2 skiver grillet/bakt grønn squash

1 bt kjørvel, frisk

Høyde (px): Bredde (px):
Astrid Hals

Røkt lammelår med klementinsalat

Når du skal servere juletapas må du sørge for å justere mengden etter hvor mange retter du ønsker å lage. Retten kan brukes som forrett, når du har lyst på noe godt eller som en del av et tapasbord.

Til 6 porsjoner:

12 skiver røkt lammelår

4 stk klementin

2 ss olivenolje

1 ss balsamicoeddik

6 stk svisker

0,5 ts salt

0,25 ts pepper

0,5 ts sukker

4 bl frisk basilikum til pynt

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!