Endelig helg! Og noe av det som gjør helgen bedre enn andre dager at det er et frirområdet når det gjelder snop, digg, knask og godis. Det kan godt hende at jeg burde ha et annet, mindre liberalt sukkerregime, men inntil videre tar jeg ingen advarsler alvorlig. Helg er digg og i helgen skal jeg ha - nettopp - digg.

Det går litt i perioder hva jeg lager mest av. Akkurat nå har jeg helt dilla på knask med karamelliserte nøtter.

Les også: Slik lager du perfekte boller

Les også: Ukens vin er en superargentiner

Dersom du synes det høres vrient ut så tenk heller. Dette skal jeg klare. Da blir artigere å gå i gang. Premien? Deilig knask.

Den geniale mannen i Paris

Jeg har noen favoritter som jeg pleier å lage med ujevne mellomrom. Den første er en utrolig kul greie jeg lagde etter å ha besøkt verdens minste godtesjappe (godt gjemt) i Paris. Mannen med de geniale ideene heter Philippe Conticini. Jeg kan aldri lage like gode ting som Philippe (ikke du heller, han er et geni). Her kan du se hvordan han ser ut (jada, han ser ut som om han liker det han driver med).



Når du lager denne er nøkkelen til suksess å ikke brenne sukkeret. Pass på at du fjerne stekepannen fra varmen i tide.

Den andre er små sjokoladepletter - igjen med karamelliserte nøtter. Pass på at de karamelliserte nøttene er akkurat varme nok til å smelte seg ørlite grann ned i sjokolade.

Les også: Disse øvelsene gir muskler

Les også: Sjokoladekaker blir ikke bedre enn denne

Den tredje er mer som en liten kake. Ideen er å lage karamelliserte macadamianøtter (verdens beste nøtter?) på en smuldrete kakedeig. Kall det en galette om du vil - det gjør jeg. Og jeg synes det høres fint ut. Jeg får simpelthen mer lyst på galette enn kake. Sånn er jeg.

Profiteroller

Ikke stopp før du skammer deg. © Foto: Erik Hannemann

Dersom du har mer lyst på en dessert må jeg anbefale noen deilige profiteroller. Profiteroller er selvsagt bare et fransk ord vannbakkels, men igjen, hvem vil ikke velge profiteroller framfor vannbakkels om de fikk valget?

Det beste med disse godsakene er at du må helle over sjokoladesaus helt du blir flau. Det gir en god følelse.

matarkiv=

Crema catalana ser lik ut som creme brulee. © Foto: Erik Hannemann

Det siste forslaget til helgekos er en Crema Catalana. Den spanske desserten som ligner forbløffende på en Creme brulee, men er som regel smaksatt med kanel og sitronskall. Trikset er å få til topp. Enkelt når du har creme brulee-brenner (eller skibrenner!), mer vrient om du må bruke grillelementet på ovnen. Mitt tips: Ikke gi deg før du har prøvd!

God knaskehelg!

Erik Hannemann

Sjokolade- og nøtteknask

Fysen? Her har du en skikkelig god oppskrift på "hjemmelaget" sjokolade med karamelliserte nøtter. Mmm...

Ingredienser:

200 g kokesjokolade, lys

100 g nougat

100 g nøtt er (enten en blanding, eller bare én type)

100 g sukker

Høyde (px): Bredde (px):

Sjokoladepletter med karamelliserte nøtter

Hjemmelaget konfekt er morsomt å server. De her lages av sjokolade og karamelliserte nøtter.

Ingredienser:

200 g kokesjokolade, lys

100 g sukker

nøtt er, valnøtter, macadamianøtter eller mandler

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Galette med karamell og Macadamia-nøtter

Kake med karamell og nøtter? Ja, det finnes. Og oppskriften er her!

Ingredienser:

Deig

4 dl mel

200 g kaldt smør i biter

vann

5 ss sukker

Topping

4 ss sukker

1 dl kremfløte

1 ss smør

1 bokser makadamianøtter

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Profiteroller

Profiteroller er et veldig fint, fransk ord for vannbakkels. De er enkle og morsomme å lage. De blir hule og kan fylles med krem av alle slag. Denne oppskriften er basisoppskrift og så får du en sjokoladesaus på kjøpet.

Til 6 porsjoner:

2 dl vann

100 g smør

2 dl hvetemel

1 ts salt

4 stk egg

Sjokoladesaus

300 g sjokolade

1 dl kremfløte

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Crema catalana

Her er en super oppskrift på crema catalana. Det er lettest om du har en crème brûlée-brenner, men det går an å bruke ovnen også.

Ingredienser:

6 stk eggeplomme

6 ss sukker

1 ts kanel

0,5 ts sitronskall

4 dl kremfløte

1 stk vaniljestang

sukker til topping

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!