Jeg er fascinert over hvordan en deilig, flyktig duft på et øyeblikk kan ta deg tilbake til fortauskafeen i Barcelona du var for fire år siden.

Når ferieminnene trigges av en lukt er det som regel helt tilfeldig og det gode minnet om varme sommerkvelder kommer overraskende idet man passerer en kafé eller en restaurant.

Men det morsomme er at du selv kan provosere fram slike minner ved hjelp av et kjøkken og noen ingredienser.

En liten klype safran

Ta en paella for eksempel. Den karakteristiske duften og smaken av en paella skapes først og fremst av den lille klypen med safran man tilsetter (den lager ikke bare farge, selv om den definitivt gjør det også).

Kanskje er det nok til å hensette deg i et forgjengelig sekund til Cabo de Gata (eller hvor du nå spiste paella)?

Ta en kort tur til Hellas

Det er vanskelig (dumt og unødvendig) å ikke spise moussaka når man er i Hellas.

Og dersom du vil ha minnet om hvitskurte hus og asurblått hav (verdens vakreste klisjé?) for en stakket stund, kan du lage moussaka med auberginer, tomatsaus og smeltet ost.

Får du tak i kefalotiriost er det bra, men ikke uunværlig.

Is med ekte melk i Italia

Dersom du var i Italia tør jeg vedde på at du spiste is. Isen smaker bedre der, ikke sant?

Du la kanskje merke til at den ikke var spesielt billig også. Det er mest sannsynlig fordi de bruker raust med ekte melk og fløte i den.

Oppskriften finner du nedenfor. Her finner du også oppskrfiten på paella og moussaka.

Var det andre ting du spiste som gjorde sterkt inntrykk i ferien? Bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor og fortell! Her er noen andre forslag også:

Oppskrift på Italiensk pizza

Oppskrift på Spaghetti carbonara

Oppskrift på Spansk skinke

Oppskrift på Biscotti

Oppskrift på Tzatziki

Christopher Sjuve

Paella

Paella er spanias nasjonalrett. Nydelig mat som er morsom å lage sommer som vinter.

Til 4 porsjoner:

20 stk kyllingklubber

2 stk løk

3 stk hvitløksfedd

300 g paellaris

2 dl hvitvin (eller tørr sherry)

2 stk store tomat

1 ts cayennepepper

1 klype safran

1 stk paprika, rød

200 g erter

25 stk reker

0,5 kg blåskjell

3 ss finhakket persille

1 stk sitron

salt og pepper

1,5 l fiskebuljong ebuljong (bland gjerne ut ferdigkjøpt)

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Klassisk moussaka

Moussaka er grekernes svar på lasagnaen. Rettene ligner mye, men i moussakaen er pastaen byttet ut med aubergine. Aubergine er ubrukelig før den blir utsatt for masse varme. Da blir den til gjengjeld svært medgjørlig og smaker nydelig sammen med tomat og kjøttsaus.

Til 4 porsjoner:

2 stk aubergine

1 stk squash

1 stk løk, finhakket

2 fedd hvitløk, knust

0,5 kg kjøttdeig

2 stk tomatboks

1 ts anis, malt

2 ts oregano, tørket

1 ts sukker

1 ss hvitvinseddik

100 g ost, revet

2 dl melk

3 dl kremfløte

2 stk eggeplomme

2 ts maisenna

olje, til steking

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Iskrem med sjokoladebiter (stracciatella)

Det er lettere enn du tror å lage iskrem. Sjekk ut denne supre oppskriften.

Ingredienser:

1 stk vaniljestang

3 stk eggeplomme

150 g sukker

2 dl melk

2 dl kremfløte

100 g sjokolade

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!