Om januar skal være sånn noenlunde levelig må man sørge for god mat. Og denne månedens helger er som skapt for 3-retters menyer.

Vi klinker til med en forrett som er en laksepaté som serveres med en gourmetsalat og en frisk og deilig dressing. Pateen er ganske stor så resten blir en fin lunsj dagen etter.

Hovedretten en en kyllingrett som du baker i ovnen med fenikkel. Oppskriften oppmuntrer deg til å eksperimentere med kryddere. Originalen har hvitløk, men det kan gjerne suppleres med ørlite cayennepepper om du vil ha litt lett chilisting, litt oregano eller provancekrydder for å få litt urtepreg. Den retten er veldig lett å variere på den måten. Kanskje rosmarin?

Desserten har det fantasiutløsende navnet profiteroller. På norsk heter det vannbakkels, men da høres det ut som en dessert som er fetteren til striskjorta og havrelfsa. Det er slett ikke tilfelle. Profiteroller er nydelige bakverk som er forbløffende enkle og morsomme å lage. De blir på magisk vis hule inni og kan fylles med krem (vaniljekrem, sjokoladekrem, sitronkrem...). Her serveres de på klassisk vis med en uforskammet mengde sjokoladesaus over.

Oppskriftene finner du nedenfor. Du kan printe én og én (bruk printeikonet ved hver enkelt oppskrift) eller alle sammen ved å bruke printeikonet helt nederst.

God helg!

melk.no

Laksepaté

Denne oppskriften er til åtte personer. Om ikke alt spises til middagen kan man bruke den til pålegg. Du behøver strengt tatt ikke la farsten stå over natten, men den blir litt enklere å jobbe med på den måten.

Til 8 porsjoner:

Laksepaté

800 g laksefilet

2,5 ts salt

3 stk egg

3 dl kremfløte

2 dl melk

1 ss potetmel

0,5 ts kajennepepper

1 pk crabsticks

1 pk spinat, eller vårløk (frossen)

Gourmetsaus

2 dl lettrømme

1 dl crème fraîche

0,5 dl lettmajones

3 ss chilisaus

salt og pepper

2 ss dill, finhakket

Syrlig salat

2 stk hodesalat

3 dl lettrømme

saften av en halvsitron

2 ts sukker

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Bakt kylling med fennikel og poteter

Denne kyllingvarianten krever veldig lite arbeid og lager mat til mange. Du kan eksperimentere med ulike kryddertilsettinger, for eksempel oregano, rosmarin, kumin etc.

Til 4 porsjoner:

4 stk kyllingbryst

1 stk storfennikel

6 stk poteter

3 stk egg

3,5 dl melk

1 ss hvetemel

1 ts salt

pepper

2 stk hvitløksfedd

1 dl griljermel(brødrasp), eller 2 dl revet ost

2 ss smør

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Profiteroller

Profiteroller er et veldig fint, fransk ord for vannbakkels. De er enkle og morsomme å lage. De blir hule og kan fylles med krem av alle slag. Denne oppskriften er basisoppskrift og så får du en sjokoladesaus på kjøpet.

Til 6 porsjoner:

2 dl vann

100 g smør

2 dl hvetemel

1 ts salt

4 stk egg

Sjokoladesaus

300 g sjokolade

1 dl kremfløte

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!