Helgemenyen braker løs med en ny variant med røykelaks. Denne gangen får den nemlig selskap av eplemos med kanel! Hovedretten består av lammekjøtt med hvitløk, kantareller, løk og potet - en deilig og mettende høstrett. Til dessert får du søte pærer kokt i krydderlake, lekkert anrettet med friske bær og is. Bon appétit!

=

FORRETT

Stekt røykelaks med eplemos.

Joda, røykelaks er ypperlig til steking. Sammen med søte epler og kanel er dette er smaksopplevelse av de sjeldne. Vil overraske dine gjester.

200 g røkelaks

200 g eplemos

1 ts malt kanel

1. Del røkelaksen i fire skiver. Stek disse på begge sider i en tørr varm panne. Legg de til avkjøling på kjøkkenpapir.

2. Bland eplemos og kanel.

3. Server eplemosen i et lite glass, og legg den stekte laksen over glasset.

4. Et tips er også å tilsette stekte baconterninger i eplemosen. Nydelig!

Oppskriften er levert av Opplysningskontoret for kjøtt

=

HOVEDRETT

Lammeskanker med soppfrikassé

2 personer

2 stk lammeskanker

2 dl rødvin

1 fedd hvitløk

Estragon

200 g kantareller

2 gule løk

2 dl fløte

1 ss sennep

1-2 ss eplesidereddik

5-6 poteter, skrelte

1 sjalottløk

Smør og olje til steking

Svi lammeskankene i en stekepanne på høy varme, pass på at de får stekeskorpe på flest mulig steder. Hell på rødvin. La det dampe i noen minutter. Hell over i en ildfast form. Del hvitløken i to på tvers av feddene. Gni inn kjøttet med hvitløk. Ha på salt, pepper og estragon. Sett det i ovnen på 180 grader. La det steke så lenge du har tid til, minst to timer. Sett eventuelt ned temperaturen om du vil steke den enda lenger.

Riv opp kantarellene og hakk løken. Stek løken gyllen i smør og olje. Ha i kantarellene og stek videre i ca 5-6 minutter. Ha i fløte, sennep og eplesidereddik.

Skjær potetene i staver. Hakk sjalottløken. Ha potetene i en kjele med smør og olje. Stek potetene møre. Ha i sjalottløken og stek den gyllen, ca 1-2 minutter.

Server lammeskankene med soppstuing og potetene.

Se video av hvordan du gjør det her

=

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

DESSERT

Krydderkokte pærer med friske bær og is

Krydderlake av vaniljestang, stjerneanis og kanelstang smaker kjempegodt sammen med pærer. Men denne krydderlaken kan også brukes til andre typer frukt.

4 stk. pære

1 l vann

600 g sukker

1 stk. vaniljestang

1 stk. stjerneanis

1 stk. hel kanel (kanelstang)

2 dl friske bær frosne bær kan også brukes

1 ss melis

4 ss vaniljeis eller kanelis

1. Lag sukkerlake av vann, sukker, vaniljestang, stjerneanis og kanelstang, og varm opp.

2. Skrell pærene, og legg dem i sukkerlaken. Kok opp, og la det hele stå i kjelen og småkoke/trekke i ca 2 timer, til pærene er glassaktige og kokt igjennom.

3. Avkjøl i laken, og server med bær og is til. Bruker du frosne bær dryss litt melis over dersom de er sure.

Oppskriften er levert av Opplysningskontoret for kjøtt

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!