ELVEHANDEL: Fri flyt av varer på marked i Bangkok, Thailand. © istockphoto

Generelle tips

  • Spør hotellbetjeningen og lokalbefolkningen ellers om hvor de handler maten. Lokale markeder er nesten alltid best og billigst.
  • Sørg for god emballasje. Noen butikker tilbyr vakuumpakking.
  • Ta hensyn til transporttid og varme. En idé er å kjøpe forede bager med kjøleelement som du kan legge i minibaren.
  • Ikke kjøp for mye krydder. De taper seg med tiden.
  • Be gjerne om smaksprøver før du handler.
  • Kjøp håndlagd ost, pølse og skinke fra gård, ikke fabrikkprodusert.
  • Kjøp hele spekepølser og store stykker av skinke. De tørker ikke like fort ut som skiver.

NB! Det er forbudt å ta med seg kjøtt, melk, egg og andre animalske produkter hjem fra land utenfor EØS-området.

Se Tollvesenets bestemmelser her.

For mange av oss er mat og drikke en viktig del av reisen. Vi prøver nye smaker på restaurant, samtidig som vi snuser etter lokale delikatesser på det lokale markedet eller supermarkedet. Og når vi deretter tar med oss smakebiter hjem, holder minnene fra ferien seg sterke langt utover høsten, vinteren, og kanskje enda lenger.

Så derfor får du nå noen tips om hva slags matvarer som er verdt å kikke etter i en rekke ferieland.

Alkoholholdige drikker har vi ikke tatt med - av den enkle grunn at listen da ville blitt altfor omfattende. Men et godt råd er å ikke la seg friste av det aller billigste av vin og brennevin, og heller betale litt ekstra for kvalitet.

Listen er langt fra komplett. Om du har tips du vil dele med andre, send dem til Gjertrud Hustad

LES OGSÅ:

Tips for god feriemage

Vinkupp på taxfree

Brasil

  • Kaffe
  • Smakstilsatt kakaomasse
  • Sorte bønner - brukt i nasjonalretten feijoada.
  • Guavasyltetøy
  • Farofa - produkt laget av ristet maniok/kassava m.m. Finmalt brukes det bl.a. som grillkrydder, grovmalt som tilbehør til middag.

Bulgaria

  • Honning
  • Yoghurt
  • Den fetalignende osten sirene
  • Tørket chubritsa - en urt som i smak blir sammenlignet med både timian og oregano.
  • Pickles
  • Hermetiserte fylte vinblad og paprika
  • Loukanka - en flat spekepølse

Cuba

  • Sorte bønner
  • Kaffe
  • Tørket habanerochili - verdens sterkeste!
  • Hel allehånde
  • Sigarer: Gjør helst handelen på de offisielle butikkene "Habanos". På gaten selges mye pirat-sigarer. Merkene Cohiba (sigarkongen!), Montecristo, og den litt mildere Romeo & Julieta er de tre dyreste og mest kjente.

Danmark

  • Andekjøtt, kalvekjøtt, bacon, leverpostei og salami
  • Hvitostene gamle ole, esrom, havarti. Blåmuggostene danablu og blå castello
  • Røkt ål
  • Marinert sild
  • Rugbrød
  • Hyllebærsaft

England

  • Ostene cheddar og stilton m.fl.
  • Sennep
  • Pickles
  • Lemon curd. Laget av sitroner, smør og egg. Deilig som kakefyll, på toast og scones.
  • Klassiske teblandinger
  • Potetgull med eddiksmak
  • Malteddik - til å lage original fish & chips hjemme.
  • Clotted cream (tykk krem til å ha på scones)

FARGERIKT: Et kryddermarked i Egypt er en fest for øyet. Kanskje du finner noe her som du aldri har sett eller smakt før. © istockphoto

Egypt

  • Ful medami (brune egyptiske bønner)
  • Myntete av teblader og tørket mynte
  • Tørkede hibiscusblomster. Brukes i den egyptiske saftdrikken karkade.
  • Tørkede dadler, fikener m.m.
  • Nøtter og frø
  • Krydder generelt og krydderblandingen dukkah som består av krydder, malte nøtter og frø. Ideell til å drysses over salater og til å ha på brød med olivenolje.
  • Tørkede melokhiablad til å lage melokhiasuppe - egyptisk suppe med urgamle aner.

Frankrike

  • Pateer på boks eller glass som pâté de foie gras (av gåse-/andelever), de campagne (grov), foie de canard (and), eller d'oie (gås).
  • Osteklassikerne som roquefort, chèvre, brie, camembert - pluss en mengde andre oster.
  • Ferdig consommé (kjøttkraft). Godt å ha til f.eks. løksuppe.
  • Provencekrydder
  • Havsalt; fleur de sel og sel gris
  • Sennep
  • Rød ris fra Camargue
  • Nougat og konfekt
  • Kandiserte fioler fra Toulouse

Hellas

  • Volos-oliven og Kalamata-oliven, gjerne nedlagt i olivenolje på boks
  • Kaldpresset extra virgin olivenolje
  • Yoghurt
  • Honning, bl.a. pinjehonning, timianhonning og honning med nøtter
  • Pistasjenøtter
  • Korinter
  • Ekte fetaost av geite- eller sauemelk
  • Halva (søtsaker laget av bl.a. sesam, honning og mandler)
  • Tørket vill oregano

Italia

  • Parmaskinke. Den edleste heter culatello, og er laget av midtstykket på skinken.
  • Salami
  • Ostene gorgonzola, pecorino og parmesan m.fl. Den ekte parmesanen heter Parmigiano Reggiano.
  • Vellagret balsamico-eddik. Se etter merket tradizionale fra Modena, som er den ekte.
  • Kaldpresset extra virgin olivenolje
  • Taggiasca-oliven
  • Pasta i andre varianter enn hjemme
  • Ristypene carnaroli og arborio, eller den mest eksklusive vialone nano til risotto
  • Tørket steinsopp (funghi porcini)
  • Små linser fra Umbria og borlotti- og canellinibønner
  • Biscotti (søte kavringer/kjeks)
  • Grissini (snacks-stenger)
  • Saltede kapers
  • Saltede ansjoser
  • Mostarda di frutta di Cremona - pickles av kandiserte frukter i lake med sterk sennepsolje. Godt til roastbiff!

Kroatia

  • Paprika- og auberginepureen ajvar
  • Krydderpølsene kulen, cesnovka, kobasica
  • Dobbelrøkt skinke fra Istria og Dalmatia, krydret skinke fra Slavonia
  • Sauemelksost og geitemelksost fra øyen Pag
  • Honning
  • Krydderblanding til kjøttkakene cevapcici
  • Vegeta-pulver (smaksforsterker, nesten som grønnsaksbuljong)

Marokko

  • Arganolje - en eksklusiv matolje fra argantreet
  • Safran fra Tiliouine
  • Saltsyltede sitroner
  • Krydderpastaen harissa
  • Couscous

Mexico

  • Vaniljestang
  • Tørket chili og hermetisert jalapeño
  • Maismel
  • Hermetisert nopales (fra kaktus)
  • Usøtet sjokolade
  • Ferdig mole poblanosaus (bl.a. av usøtet sjokolade og chili) på boks, glass eller i blokker

Nederland

  • Edamer, gouda, den karvekrydrede leyden og andre krydrede oster.

Portugal

  • Piri-piri chili, tørket eller syltet
  • Presunto (spekeskinke, som spansk serrano) og chouriço (chorizo)
  • Den myke sauemelksosten serra de estrela
  • Oliven og kaldpresset extra virgin olivenolje
  • Sardiner i olivenolje
  • Kjeks og tørre kaker

Skottland

  • Shortbread (kjeks)

Spania

  • Spekeskinke av bellota-typen ("pata negra"), eller den mer ordinære serranoskinken
  • Den berømte sauemelksosten manchego
  • Chorizo, chistorra og andre krydrede spekepølser
  • Grønne manzanilla-oliven, små arbequinas, kaldpresset extra virgin olivenolje
  • Sherryeddik
  • Ris fra Valencia og Ebro-deltaet. Velegnet til paella.
  • Safran
  • Paprikapulver (pimentón)
  • Hermetisert sjømat
  • Røkte og salte mandler
  • Pimientos del padrón - små grønne paprika (frityrstekes, strø grovt salt over, og server som tapas)

Sverige

  • Falukorv
  • Sild og surstrømming
  • Knekkebrød
  • Einebærdrikk
  • Hyllebærsaft
  • Ellers det meste som er billigere enn hjemme!

Thailand

  • Fiskesaus
  • Golden Mountain saus - Thailands egen soyasaus
  • Tamarindkonsentrat, laget av skolmene på belgfrukten tamarind. Sitronaktig på smak.
  • Rekepasta
  • Hermetisert litchi/kjærlighetsfrukt
  • Rød, grønn og gul currypasta
  • Tørket chilipepper, hel og knust, av ulike typer
  • Risnudler

Tyrkia

  • Oliven
  • Fetaost
  • Krydderblandinger til kebab og de tyrkiske kjøttkakene køfte
  • Sumak (mørkerødt og syrlig krydder laget av malte frø på bærene på sumak-treet)
  • Bulgur (knuste hvetekorn, god erstatning for ris)
  • Mynte- og eplete
  • Halva (søtsaker laget av f.eks. sesam, honning og mandler)

Tyskland

  • Schwartzwaldskinke
  • Velg mellom 1500 pølsesorter!
  • Sterke, hele sylteagurker på glass
  • Hermetisert sauerkraut
  • Spätzle - Tysklands svar på pasta

USA

  • Lønnesirup
  • Villris
  • Pekannøtter (avlange, minner om valnøtter)
  • Tranebærprodukter
  • Cajun-kryddermiks

Sør-Afrika

  • Sultanarosiner og annen tørket frukt
  • Rusks - rektangulere kjeks til å dyppe i te og kaffe.
  • Urteteen rooibos (roibush)
  • Biltong - saltede og soltørkende strimler av magert storfekjøtt eller vilt. Finnes også røkt.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!