Dag ut og dag inn var de på jordene. Allerede et par timer før solen sto opp var alle på beina. Det var best å få gjort unna mest mulig før den brennende solen gjorde arbeidet med hveten uutholdelig.

Bulguren kom ikke på bordet av seg selv.

Midt på dagen trakk de inn i skyggen og døste av noen timer når varmen var på det mest intense. På ettermiddagen begynte dagens økt.

Når hveten var samlet inn ble den renset, vasket og kokt. Den grøtaktige massen ble så spredt utover stråmatter. Mattene ble lagt på taket slik at solen fikk jobben med å tørke hveten.

Når hvetegrøten var tørket gjensto det å knuse den i småbiter, til et grovt pulver. Sikter med ulik hullstørrelse ble brukt til å sortere fin og grov bulgur.

Det tyrkiske folkeslaget ble dyktige på framstille hveten på denne måten. Og den viste seg å være svært lagringsdyktig, næringsrik og dessuten enkel å tilberede. Bulgur svarte på akkurat de samme kravene moderne mennesker på 2000-tallet har.

Folkene som tilvirket bulguren var forfedrene til dagens bulgarere (om vi bare ser bort fra alle de potensielle omtrentligheter en slik historisk påstand bringer med seg). At bulgur kommer fra Bulgaria virker jo helt opplagt. Og den etymologiske sammenhengen virker for tilforlatelig og sjarmerende til å legges under historiens lupe, synes jeg. Vi lar det være med det.

Bulguren du kjøper i butikken lages under litt andre forhold i dag. Hele prosessen er selvsagt modernisert. Men, prinsippene er nøyaktig de samme. Og siden bulgur tar større del av kornet i bruk enn couscous, er det også hakket sunnere.

Jeg blir mer og mer glad i bulgur. Couscous, dens nordafrikanske broder, er også godt og raskt. Men, bulgurens konsistens gir deg litt mer å tygge på.

Hvordan tilberede bulgur?

Bulgur er enkel å tilberede. Bruk dobbelt så mye vann som bulgur og la det koke i 8-10 minutter Jeg bruker som regel kjøkkenglass for å måle. Mål opp bulgur først, så henger det ikke noen igjen på glasset (da blir jeg så eitrende forbanna...)

En desiliter bulgur holder som regel til en person.

Oppskrifter med bulgur

De mest kjente oppskriftene med bulgur er den sagnomsuste retten fra det levantiske kjøkken med navnet tabbouleh (som også staves på mange andre, lignende måter.) Tabbouleh lages for eksempel med agurk, tomat og vårløk, og dressing av hvitløk, olje og sitronsaft. Men, det som gjør en tabbouleh til en tabbouleh er bruken av mynte. Gjerne i kombinasjon med persille.

Tabbouleh spises enten som den er, som del av et tapasbord eller til grillet kjøtt, kylling og fisk. Gjerne hjemlig makrell om det er i sesong.

Nedenfor finner du også en oppskrift på langstekt lammebog og bulgur. Her er bulguren servert omtrent som ris, men mitt tips er å vende inn litt olje, sitron, knust hvitløk og dessuten litt av lammekraften. Bulguren er som en kanvass, den trenger å pyntes litt på for ikke å bli kjedelig.

Jeg legger også ved en oppskrift på en klassisk lammekebab. Oppskriften har mange ingredienser: Mynte, tørket aprikos, hvitløk, persille, koriander, spisskum, tabasco, sitronskall... Alt dette blir til et lite smaksinferno som du bare kan glede deg til.

Nedenfor finner du også noen andre bulgursalater.

Erik Hannemann

Tabbouleh

Tabbouleh er salaten som spises mest i Levanten. Prøv den da vel!

Til 4 porsjoner:

150 g bulgur

0,5 stk agurk

2 stk vårløk eller en halv gul løk

10 stk cherrytomat

1 kvast mynte

1 kvast persille

salt

Dressing

1 fedd hvitløk

1 dl olivenolje

2 ss sitronsaft

Høyde (px): Bredde (px):
Clotilde Dusoulier

Langstekt lammebog med rosmarin, ansjos og sitronskall

Dette er måten lammebogen får skikkelig god smak.

Til 4 porsjoner:

Paste

1 kvist rosmarin

1 stk sitron

3 fedd hvitløk

2 ss sennepsfrø

pepper, sort og nykvernet

2 ss balsamicoeddik

2 ss olivenolje

Lammebogen

2,2 kg lammebog

8 stk cherrytomat

4 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):
Linnea press

Lammekebab med mynteyoghurt og bulgursalat

Kebab av lammekjøtt er ikke så vrient å lage. Ikke med denne oppskriften.

Til 4 porsjoner:

Farsen

600 g lammekjøtt uten ben, kvernet. Eller vanlig kjøttdeig

1 stk løk hakket

2 stk hvitløksfedd

1 stk egg

2 ss tomatpuré

2 ts paprikapulver

3 ss vann

1 dl persille hakket

1,5 ts salt

0,5 ts pepper

olivenolje, til pensling

Mynteyoghurt

4 dl matyoghurt

2 stk hvitløksfedd

2 ss mynte, frisk, hakket

2 ss olivenolje

0,5 ts salt

0,25 ts pepper

Varm bulgursalat med aprikoser

1,5 dl bulgur

3 dl vann

1 stk grønnsaksbuljong

1 bokser kikerter

100 g aprikos, tørkede

2 stk hvitløksfedd

1 ss spisskummenfrø

1 ss olivenolje

0,5 stk sitronskall

3 ss koriander, frisk, hakket

0,5 ts salt

3 dråpe tabasco

Høyde (px): Bredde (px):
Panopticon

Bulgursalat

Bulgur lages kjapt og enkelt. Og her er ingrediensene du skal blande inn for å få en super salat.

Til 4 porsjoner:

300 g bulgur

3 dl vann

0,5 stk slangeagurk, i skiver

1 stk rødløk

2 stk vårløk

Dressing

6 ss olivenolje

3 ss vineddikel sitronsaft

2 fedd hvitløk

1 ts sukker

0,5 ts salt

0,2 ts pepper

2 ss mynte

2 ss persille

Høyde (px): Bredde (px):
Panopticon

Kyllinggryte med chili og bulgur

Kyllingen få skikkelig smak i møte med chili. Og bulgur er kjappere å lage enn pasta.

Til 4 porsjoner:

70 g kyllingfilet

1 ss olje eller smør til steking

salt

3 stk sjalottløk

2 fedd hvitløk

1 ts karri (hot)

1 ss olje/smør til steking av løk og hvitløk

1 dl matfløte

2 ts sambal oelek

2 ts maisenna mel utrørt i litt vann

1 dl mangochutney

salt

frisk mango eller eple i biter

hakket persille eller koriander

bulgur, ris eller couscous til servering

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!