Oppskrift med gulrot

Smaken blir ikke bedre

Det finnes ikke bedre måte å spise gulrot på enn dette.

Sist oppdatert

- Du må spise grønnsakene dine, hørte vi. På den tiden var "grønnsaker" mer eller mindre synonymt med gulrot.

Når du flytter hjemmefra, er ikke gulrot det første du kjøper deg, nei. Den første tiden, når du endelig er din egen herre, kaster du deg over alt som ikke var "lov".

Så begynner oppdragelsen å virke. Og sakte, men sikkert begynner du å likne foreldrene dine. Før du vet ordet av det, legger du også gulrøtter i handlekurven. Først litt motvillig, men samvittighetsfullt, så ironisk og til slutt er den en refleks.

Gulrot ble servert på to måter. Enten som hele stenger i et vannglass - eller i revet form, hvor det på gode dager var vendt i litt eddik og sukker.

Jeg har hørt om noen som klemte litt sitronsaft over. Og andre heldiggriser fikk blandet gulrøttene med revet eple.

Og, nesten på samme måte som øl blir sjokkerende godt når du blander det, så blir gulrøttene mye bedre med litt stell og kjærlighet. Litt matlavning, simpelthen.

Gulrot blir godt med...

Det morsomme med gulrøtter er at vi sjelden smaker dem i kombinasjon med andre aromaer. Og jeg synder gjentatte ganger mot denne dårskapen.

Jeg har riktig nok bakt gulrøtter med spisskum og sitron, glassert dem og smørkokt dem med safran i et utslag av ekstravagansa.

Men, siden gulroten stadig er blant Norges mest populære grønnsaker, tenkte jeg at det var på tide med en ny, superdeilig oppskrift.

Og det har jeg nå laget.

Jeg tok utgangspunkt i ting som smaker godt med gulrot:

  • honning/lønnesirup
  • valnøtter
  • ingefær
  • estragon
  • kjørvel
  • mynte
  • persille
  • spisskum
  • appelsin
  • eple
  • rosiner
  • mandler

 

Vet du, jeg er helt sikker på at det ville blitt godt om vi hadde blandet alle de ingrediensene sammen i en bolle! Men, man skal jo leve med oppskriftene sine - så oppskriftene må være levelige.

Dermed luket jeg bort noen ingredienser - og endte med en god håndfull.

Oppskriften finner du nedenfor. Spre den til alle du kjenner - så kommer de til å bli veldig glad i deg.

Erik Hannemann

Gulrotsalat

Denne er tilbehør som passer til alt. Fisk, kjøtt og grillmta.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Gulrøtter

1 stk Eple

0.5 stk Appelsin

2 ss Mynte, hakket

2 ss Persille hakket

2 ss Mandler

1 ts Spisskum

1 ts Honning, flytende

Salt og nykvernet pepper

1 ss Olivenolje, extra virgin

1 ts Sherryeddik

Denne saken ble første gang publisert 07/07 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også