Da båten endelig var lagt til kai, begynte de å losse. Digre amfora-krukker bæres på ryggen over landgangen.

Den stekende heten i Provence til tross, grekerne klarer å tømme hele båten på et par timer.

Folkene fra Fokaia var dyktige med handel og hadde vært svært tidlig ute med mynter. Deres ekspansjonsiver hadde tatt dem helt til dagens Marseille. Her var det ikke annet enn en husklynge hvor de lokale fiskerne holdt til. Men, nå var de driftige grekerne fra Lilleasia i gang med å grunnlegge kolonien Massalia. Byen vi kjenner som Marseille i dag.

Blant mye annet, brakte grekerne med seg kapers. De var lagt ned i olje på de store krukkene. Senere, da de oppdaget nytten av eddik, begynte de en ny praksis.

Det tok ikke lang tid før de begynte å dyrke sine elskede, små blomsterknopper i den nye jorda. I dag er kapers det som gir det provençalske kjøkkenet mye av sitt særpreg. Kapersen er for det lokale kulinaria hva de sorte tangentene er for pianoet: Det blir litt for enkelt uten.

Det blir ikke tapenade før...

Kapersen gir pirrende dimensjoner til maten. Og særlig tapenaden. I all sin beskjedne stillfarenhet er tapenaden likevel blant det mest ikoniske i det provençalske kjøkkenet.

Den brukes i den allestedsnærværende pan-bagnat, men aller helst som tiltugg til et iskaldt glass med pastis, det lokale anisbrennevinet.

De som kjenner til tapenade, vet at det for det meste består av oliven. Men, det blir ikke tapenade før du har i kapers. Tapenade kommer fra tapenei, det lokale ordet for kapers.

Tapenadevariasjoner

Tapenade lages i uttallige varianter. Det er stor enighet om at det ikke er tapenade med mindre oliven og kapers er involvert. Du er en kranglefant om du ikke aksepterer at det også er olivenolje og ansjos i tapenaden.

Herfra og ut er det fritt fram. Hvitløk er veldig vanlig, soltørkede tomater og sitronsaft likedan.

Nedenfor har jeg listet opp flere ting som du kan ha med i tapenaden:

  • Fiken
  • Timian
  • Mandler
  • Artisjokk
  • Selleri
  • Fetaost
  • Brandy
  • Sennepsfrø
  • Oregano
  • Sjalottløk
  • Persille
  • Estragon

Min oppskrift finner du nedenfor. Jeg håper du du vil lage din egen.

Avstemning

Har du laget tapenade før?

48% stemmer

Ja, det kan jeg

52% stemmer

Nei, det har jeg aldri laget før

Erik Hannemann

Tapenade

Tapenade lages av oliven, kapers og litt til. Dette er en klassisk oppskrift.

Til 4 porsjoner:

2 dl sorte oliven, stenfrie

2 stk soltørkede tomater

1 ss kapers

2 ss olivenolje

1 ts sitronsaft

1 stk ansjosfilet

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!