Slik lager du ditt ekte vaniljesukker

Nesten ingen har smakt ekte vaniljesukker

Det du kjøper er som regel ikke ekte - sånn lager du det.

SLIK LAGER DU VANILJESUKKER
SLIK LAGER DU VANILJESUKKER Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen
Sist oppdatert

Visste du at den vaniljesmaken du fornemmer i kjeks, vaniljesaus, is eller sjokolade kommer fra papirindustrien?

Stoffet heter vanillin og finnes naturlig i ekte vanilje, men lages mye billigere kjemisk. Syntetisk vanilje fremstilles av cellulose og brukes til å sette vaniljesmak på kjeks, kaker, sjokolade og is. På den måten minner det om kanel - som også de færreste har smakt.

Du har det sikkert hjemme. I skuffen finner du "vaniljesukker", men i realiteten er det et hvitt pulver – uten snev av ekte vanilje.

Omfattende prosess

Så hva er ekte vanilje? Ekte vanilje er bitte, bitte små sorte frø fra frøstengelen til en helt spesiell orkidé. Denne planten dyrkes på plantasjer og pollineres for hånd. Stengelen plukkes etter blomstring og så starter en omfattende prosess med tørking og gjæring. Det kan ta fra tre til seks måneder fra en vaniljestang plukkes til den er ferdig fermentert og etterbehandlet. Derfor er de velduftende, blanke og lange vaniljestengene et av verdens dyreste krydder.

Billig er sjelden best - ekte vanilje koster penger

Vaniljestenger får du i dag kjøpt i de fleste dagligvarebutikker og for en meget billig penge på nettet, men ikke alle stenger har like god kvalitet. Jo lenger stengene er, jo bedre kvalitet. De skal ikke være tørre, men «saftige» og fete, ha god glans og en jevn fin farge.

Prisen er også en indikasjon på at det du kjøper er skikkelig kvalitet. En god vaniljestang koster ofte over femti kroner. Er du heldig kan du få tak i gode vaniljestenger langt rimeligere også. Ekte vanilje brukes ofte i desserter og kaker som for eksempel i vaniljekrem, iskrem, karamellpudding, vaniljesaus, smør- eller fløtekremer, panna cotta og karameller.

Som nevnt er det inni selve vaniljestangen de smaksrike kornene sitter. Om det står «frøene fra en vaniljestang» i en oppskrift, betyr det at vaniljestangen skal skjæres over på langs og at frøene skal skrapes ut fra hver halvdel. I tillegg til frøene brukes ofte selve stangen, som for eksempel i kokt vaniljekrem. Stangen inneholder masse smak - også uten frøene - smak som i dette tilfellet blir frigjort under oppvarming. 

Ikke kast vaniljestangen – lag vaniljesukker

Etter at du har brukt vaniljestangen må du for all del ikke kaste den. Den kan brukes en gang eller to til, minst. Det sitter nemlig garantert en masse vaniljefrø igjen i stangen etter første gangs bruk. Finn frem et glass med lokk og fyll det med sukker. Har du skrapt frøene ut av stangen for å bruke dem i en dessert, dytt resten av stangen ned i sukkeret. Sett på lokket og rist med jevne mellomrom. Frøene som er igjen i stangen vil bli dratt ut, og stangen vil gi sukkeret en fantastisk smak. Putt gjerne på nye vaniljestenger etter hvert. Sukkeret på glasset vil få mer og mer vaniljesmak for hver dag som går, og kan like gjerne brukes i kakeoppskrifter som på grøten eller i te. Skåret i tynne strimler kan tørkede vaniljestenger også brukes som kakepynt.

Har du brukt en vaniljestang i melk, for eksempel til karamellpudding, skyll den godt i vann og legg den til tørk på et papirhåndkle et par dager. Knekk stangen i biter og kjør den i en foodprocessor, enten med melis eller sukker. Sikt vaniljesukkeret for å få bort biter av stangen og hell over i en tett beholder. Og vips, så har du verdens beste vaniljesukker. Et ekte sådan. 

 

Slik lager du ekte vaniljesukker:

1. Fyll et glass med ca. 200 gram sukker (eller så mye du får plass til).

2. Del en vaniljestang på langs med en skarp kniv. Skrap ut vaniljefrøene og ha i glasset sammen med vaniljestangen.

3. Sett på lokket og rist. Legg gjerne i flere stenger etter hvert og etterfyll glasset med sukker.

 

Slik lager du vaniljesukker av tørkede vaniljestenger:

1. Skyll vaniljestangen som har vært i kontakt med melk og la ligge på benken til tørking to-tre dager.

2. Ha ca. 150 g melis eller sukker i en foodprocessor og knekk i den tørre vaniljestangen.

3. Kjør sammen til det blir fint. Sikt vaniljesukkeret og hell over i en tett beholder.

Denne saken ble første gang publisert 26/02 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også