Er det noen som har kjøkkenutstyr i skuffer og skap som du aldri bruker?

Eller i boden?

Vel, det er mange av oss.

La meg gjette på at du har en eller flere av disse tingene:

 

 

Og kanskje har du også en spumaflaske?

Jeg kan ikke helt huske hvorfor jeg kjøpte en spumaflaske. Men, det begynte nok med at jeg en gang hadde besøk av stjernekokken (fra Stavanger). Han lagde (av alle ting) lutefisk. Med sennepssaus.

Og sennepsausen han lagde helte han over i en mystisk metallbeholder. Etter litt fikling med en merkelig patron og litt risting fikk sennepsausen et voldsomt volum. Og den livet opp lutefisktallerkenen noe aldeles voldsomt.

Fra flasken strømmet det ut som lava. Flasken oppførte seg som en hengende vulkan på hodet. Det får deg til å tenke.

Med ujevne mellomrom dukket den opp siden. Spumaflasken var superkokkenes hemmelige våpen. Da jeg endelig fikk den i hus ble den liggende.

Lenge.

 

SPUMAFLASKE: Slik ser den ut. © Foto: Produsenten

Hva er en spumaflaske?

Det er altså en metallbeholder. Du bruker små gassbeholdere som inneholder N2O. De skrur man på toppen slik at flasken blir fylt av trykk.

Med litt lett risting kan du altså presse luft inn i alle slags sauser. Varme som kalde.

Du kan sette på en tut akkurat som på vanlige kremsprøyter. De finnes i flere fasonger.

Den er spesielt mye brukt i restaurantkjøkken. Og det er flere grunner til det. For det første gir det gjerne en wow-effekt å servere store, volumøse sauser. Men, det er også økonomisk på den måten at du får veldig mye ut av lite (krem eller saus). Og så holder det seg godt under trykk (i motsetning til en krem som kan falle sammen etter en viss tid).

 

Den ble som sagt liggende lenge. Men så oppdaget jeg en oppskrift som ga den et nytt liv. Det var enkelheten som var så appelerende:

Bland sammen yoghurt, fløte og sukker. Hell på flasken – og sprøyt ned i glass og legg på noen bær eller annet.

Og dermed var jeg i gang. Herfra og ut er det enkelt å komme med nye ideer.

Sjekk ut videoen. Desserten er så frisk og deilig. Og lett. Det er det denne flasken bringer til torgs: Lettheten.

Om du skal ha en?

Mitt tips er å tenke seg nøye om: Hvor ofte vil du bruke den? Og vil den ende på den tristeste kirkegården av kjøkkenutstyr etter et par gangers bruk? I så fall: Dropp det.

 

Om du vet du vil bruke den, så ønsk den i gave. Og da kan du glede deg til å lage mange morsomme desserter, mousser og andre artige ting.

For den du ser i oppskriften brukte jeg:

3 dl yoghurt

1 dl kremfløte

3 ss sukker

Jordbær

Sjokolade

 

Erik Hannemann

Yoghurt og jordbær med spumaflaske

Til 2 porsjoner:

3 dl yoghurt naturell

1 dl fløte

3 ss sukker

2 stk jordbær

2 ss sjokoladesaus

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!