På norsk ville jeg kanskje kalt disse for mørdeigspletter med melis, men siden 14. februar har blitt den offisielle kjærlighetsdagen, kaller jeg småkakene for hjerteformede cookies til valentines.

Fancy navn eller ei, kjeksene er enkle å lage - nesten som å bake pepperkaker. Bare bytt ut kryddersmak med vanilje. Deigen er superenkel, så finn frem bakebolle, kjevle, pepperkakeformer, konditorfarger og melisglasur. Her skal det bakes, klines og pyntes så alle hjerter gleder seg.

Heller lyst til å lage sjokoladecookies?

Det morsomste med cookies er nok pyntingen. Etter et nettsøk på «custom made cookies» forstår man at det ikke finnes grenser for hvordan små kjeksbiter kan dekoreres. I USA har cookie-trenden vart lenge, og stadig flere i Norge tilbyr nå «skredder-bakte» cookies for sine kunder. Pepperkakeutstikkerne duger, men ønsker du å lage noe annet enn stjerner, griser og juletrær, flommer nettet over av cookie cutters.

Som nevnt er deigen lett å lage. Lite kan gå galt - dette er en mørdeig som bare skal smuldres sammen. Bruk gjerne hendene. Om du velger å bruke maskin, pass på å ikke røre deigen for lenge. Så fort den begynner å henge sammen, tipp den ut av bollen og kna lett sammen.

Bruk mykt smør, da slipper du smørklumper i deigen. Istedenfor sukker bruker jeg melis. Det er fordi melis lett løser seg opp og gir en smidig og fin deig. Pakk deigen inn i plast og la den hvile et kjølig sted en times tid. Deigen er best å jobbe med kald, så legg den kjølig når du ikke bruker den.

Lyst på fylte kjeks? Lag gjerne en smørkrem eller bruk litt syltetøy og legg to og to sammen.

Pynt cookiesene med farget melis eller smeltet sjokolade. Finn frem barnet i deg (eller aller helst – la barna få bake og pynte selv) og dekorer av hjertens lyst. Jeg bruker eggehvite og et par dråper sitronsaft istedenfor vann når jeg lager glasuren. Det gir en mer holdbar glasur som stivner og blir hard uten å miste fargen.

Prinsippet ved cookies-pynting er at du først legger en linje med glasur rundt kanten. Så fylles kjeksen med en litt bløtere glasur. På den måten får du en glatt, fin overflate, uten at den renner utover kanten. Hjerte-cookiesene er fylt med hvit glasur. For å lage små hjerter, legg på små prikker av rød glasur. Dra en tannpirker eller noe spisst gjennom prikken, så får du et hjerte.

Hjertecookies har lang levetid og kan spises flere uker etter at de er laget. I det lange løp er det nok ikke særlig bra for hjertet å bare leve på disse, men å inntatt små doser sammen med en du har et ekstra godt øye til, skal ha god effekt. Uten å ha det dokumentert, tror jeg på de som hevder å ha opplevd litt ekstra hjertebank. Derfor burde hjertecookies komme med en advarsel: Bivirkningene kan bli svært hyggelige. 

Du finner oppskriften nedenfor, under bildene!

Avstemning

Skal du lage noe godt til valentines?

42% stemmer

Ja, selvsagt

58% stemmer

Nei, hadde ikke tenkt det

HJERTECOOKIES: Dra noe tynt og spist gjennom dråpene, slik at de former seg til hjerter. © Foto: Elin Vatnar Nilsen

HJERTECOOKIES: Lag først dråper med rød glasur. © Foto: Elin Vatnar Nilsen

HJERTECOOKIES: Fyll rammen med den flytende glasuren. © Foto: Elin Vatnar Nilsen

HJERTECOOKIES: Lag først en ramme med den stive glasuren. © Foto: Elin Vatnar Nilsen

Elin Vatnar Nilsen

Hjertecookies

Søte småkjeks med melisglasur. Smelter på tunga og går rett til hjertet.

Til 4 porsjoner:

150 g smør

100 g melis

200 g hvetemel

1 ts vaniljesukker

1 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!