Skav av rein

Lynraskt herremåltid

Skav er samenes svar på kebab: løvtynne skiver av rein, som stekes lynkjapt. Det blir like godt med hjorteskav.

Sist oppdatert

Vi er på rypejakt i Børgefjell på seinhøsten. Nede i dalen skinner sola på røde høstfarger. Øverst i fjellet, der rypene har trukket opp, er det snøføyke og storm i vindkastene. Det er dit vi skal. Det er der vi skyter rypene – Svein får to, jeg får én.

Etterpå tusler vi ned til dalen og finværet igjen. Jeg er ganske sliten. Da disker Svein opp med et herremåltid: Han lynfreser hjorteskav i stekepannen, og serverer hjertesalat og tyttebær som fargerikt følge. Det er energi i hver bit!

– Kok alltid kaffe etter et slikt måltid, viltkjøtt og kaffe kler hverandre i smakene, tipser Svein.

Hjorteskav med hjertesalat

(2 porsjoner)
300 g hjorteskav/reinskav
100 g sopp, gjerne selvplukket
100 g løk
100 g smør
1 hjertesalat
Salt og nykvernet pepper
Tyttebær

Slik gjør du

Hjorteskav: Fres ca. 50 g smør i pannen. Del salaten i fire båter og stek i pannen til den er mør. Legg salatbåtene over på et fat. Tilsett resten av smøret og stek kjøttet.

Finkutt sopp og løk og ha i pannen når kjøttet begynner å bli ferdig. Smak til med salt og pepper. Legg salaten over og topp med tyttebær, nyplukkede eller fra fryseren.

Peter Nagy er journalist i Egmont Publishing og skriver blant annet for Vi Menn og Villmarksliv. Svein Jæger Hansen er kjøkkensjef på Hotel Scandic Meyergården i Mo i Rana. Svein Jæger Hansen er nå også aktuell med boka "Jæger Hansens Villmarkskokebok". Vi gjør oppmerksom på at boken er utgitt av Egmont Publishing som også eier SIDE3.no.

Denne saken ble første gang publisert 21/09 2019, og sist oppdatert 20/09 2019.

Les også