Rakfisk i pytten

Denne varianten av rakfisk har du ikke prøvd

Nyt rakfisk på nye måter. Pytt-i-panne med rakfisk er supergodt. Prøv også rakfisk som tartar og tapas.

<b>RAKFISK I PYTTEN:</b> Rakfisk og pytt-i-panne. Det må prøves!
RAKFISK I PYTTEN: Rakfisk og pytt-i-panne. Det må prøves! Foto: Peter Nagy
Sist oppdatert

Rakfisk er noe av det beste jeg vet, og jeg spiser gjerne fisken alene, for å kjenne smaken av et flott håndverk med dype røtter i norsk mattradisjon. Tenk at en metode for å ta vare på fangsten også er så godt å spise.

<b>RAKFISK - RÅVAREN:</b> Ørret fra Bygdin er sløyet og skylt. Nå venter salting, sukring og uker i bøtte i lake og under press.
RAKFISK - RÅVAREN: Ørret fra Bygdin er sløyet og skylt. Nå venter salting, sukring og uker i bøtte i lake og under press. Foto: Peter Nagy

Når jeg treffer noen som ikke liker rakfisk, ber jeg dem tenke på blåmuggost når de smaker. Smaksmessig er de fettere, og begge blir til gjennom en gjæring der melkesyrebakterien formerer seg helt avsindig. Men liker de ikke blåmuggost heller, blir det verre.

PRØV OGSÅ: Oppskrift på verdens beste gulasj

Smør fremhever smaken

Rakfisk nytes tradisjonelt med lefse, mandelpotet, rødløk, smør og rømme, men her er tre varianter du garantert vil like. De smørstekte potetene i pytt-i- panne-retten fremhever smaken av rakefisk. Hvor er rømmen, spurte kompisen min. Jeg synes rømme dekker over smaken av rakfisk, men må du, så må du.

<b>RAKFISKTARTAR:</b> Bland grovhakket rakfisk og vårløk, pepper og rømme og legg på flatbrød.
RAKFISKTARTAR: Bland grovhakket rakfisk og vårløk, pepper og rømme og legg på flatbrød. Foto: Peter Nagy

OPPSKRIFT: Pytt-i-panne med rakfisk

(4 porsjoner)

  • 600-800 g rakfisk
  • 4 egg
  • 8 kokefaste poteter
  • 50 g smør
  • 1 rødløk
  • sylteagurker
  • 6 skiver syltede rødbeter
  • Gressløk
  • Nykvernet pepper

Kutt potetene i små terninger og stek dem myke i smør på middels varme. Kok egg i ni minutter og skyll i kaldt vann like lenge. Skrell og kutt i båter. Grovkutt løk, rødbeter og agurk. Ha de varme potetene og stekesmøret på fatet rett før servering. Topp med tilbehøret og fete biter rakfisk.

Hvor mye rakfisk pr person? Beregn 150-200 gram per person.

Smart rakfisk-tips

Kjør rakfisk, vårløk, en skvett akevitt, litt rømme og kvernet pepper kjapt til en mousse i en kjøkkenmaskin. Smør moussen på en lefse og rull sammen.

PRØV OGSÅ: Skav - hurtigmat på samisk vis

Fakta om rakfisk

Rakfisk ikke er en norsk oppfinnelse. Andre land har fermentert fisk hele 5000 år tilbake i tid. Norsk rakfisk lages ofte av ferskvannsfisk som ørret, laks, røye, harr og sik, men kan også lages av abbor og sild. Mer fakta om Rakfisk finner du hos Wikipedia.

<b>RAKFISKTOAST:</b> En skive stekt eller kokt potet, rømme, rakfisk, gressløk og lodderogn.
RAKFISKTOAST: En skive stekt eller kokt potet, rømme, rakfisk, gressløk og lodderogn. Foto: Peter Nagy

Denne saken ble første gang publisert 13/10 2019, og sist oppdatert 01/11 2019.

Les også