Oppskrift Pavlova

Dette Pavlova-tårnet topper festmåltidet

Lar du denne drømmen av et Pavlova-tårn toppe festmåltidet, kan du bare lene deg tilbake og nyte applausen!

<b>Kirsebær-Pavlova à la Schwarzwald:</b> Sjokolade, kirsebær og krem er nøkkelingrediensene i den klassiske, tyske kaken Schwarzwälder Kirschtorte, som denne Pavlova-versjonen henter sin inspirasjon fra. På engelsk kalles den Black Forest cake.
Kirsebær-Pavlova à la Schwarzwald: Sjokolade, kirsebær og krem er nøkkelingrediensene i den klassiske, tyske kaken Schwarzwälder Kirschtorte, som denne Pavlova-versjonen henter sin inspirasjon fra. På engelsk kalles den Black Forest cake. Foto: Europapress
Sist oppdatert

Sjokolade, kirsebær og krem er nøkkelingrediensene i den klassiske, tyske kaken Schwarzwälder Kirschtorte, som denne Pavlova-versjonen henter sin inspirasjon fra.

På engelsk kalles den Black Forest cake.

Oppskrift på kirsebær-Pavlova à la Schwarzwald

(12–14 porsjoner)

Bunner:

8 eggehviter fra store egg

500 g finkornet sukker

1 ss kakao

Kirsebærfyll:

500 g kirsebær uten stein (se tips!)

100 g finkornet sukker saft fra ½ appelsin

0,75 dl Kirsch (se tips!)

Sjokoladeganache:

150 g mørk sjokolade, hakket

2 dl kremfløte

Mascarponekrem:

4 dl kremfløte

200 g mascarpone

Garnityr:

kakao

50 g mørk sjokolade, revet

Les også: Oppskrifter på julebaksten alle liker

Fremgangsmåte:

Dekk to stekebrett med bakepapir. Tegn to sirkler på baksiden av hvert ark – på hhv. 10, 15, 18 og 23 cm i diameter. Sett ovnen på 180 °C varmluft.

Pisk eggehvitene med en klype salt i kjøkkenmaskin eller med håndmikser til hvitene er så vidt stive.

Tilsett sukkeret, 1 ss av gangen, mens maskinen går.

Pisk videre til massen er stiv, tykk og blank. Tilsett 1/3 av kakaopulveret, og bare dytt det så vidt inn i marengsen med en slikkepott. Ikke rør det inn. Se bildet for ønsket marmoreringseffekt.

Gjenta to ganger med resten av kakaoen. Fordel marengsmassen over sirklene på bakepapiret og sørg for at de blir omtrent like tykke.

Sett brettene i den varme ovnen og skru temperaturen ned til 140°C varmluft. Stek bunnene i 1½ – 2½ timer, avhengig av ovn, til bunnene er sprø, konsistensen kjennes fast og de fremdeles er bleke. Skru av ovnen og la bunnene stå der i minst to timer.

De skal være sprø på utsiden og litt seigt inni (se steketips!). Knekker du av biter av bunnen, er det ingen krise. Kamuflerer uhellet med krem og pynt.

Varm opp kirsebærene i en liten kjele sammen med sukker og appelsinsaft. Når bærene slipper bra med saft og begynner å bli litt slappe, tas de ut av kjelen med en hullsleiv og legges i en bolle. La saften bli igjen i kjelen og kok den inn til en tykk sirup. Ta kjelen av varmen og tilsett ev. Kirsch (se tips). Hell blandingen over bærene, legg på lokk og avkjøl.

Lag sjokoladeganachen ved å ha den hakkede sjokoladen i en stor bolle. Ha fløten i en kjele og varm den opp til kokepunktet. Hell fløten over sjokoladen, uten å røre i blandingen.

La sjokoladen få smelte i et par minutter, før blandingen røres godt sammen til en jevn saus. Dekk til og avkjøl i romtemperatur. Rør den opp når den skal brukes.

Pisk mascarpone og kremfløte i en kjøkkenmaskin eller med håndmikser til en myk, ikke fast, krem. NB! Dette går veldig fort! Pass på å ikke piske for lenge. På grunn av det høye fettinnholdet i mascarponen, kan kremen lett sprekke.

Sett sammen kaken ved først å spre halvparten av sjokoladeganachen utover mot kanten på den største bunnen. Smør på et lag med mascarponekrem. Fordel et par spiseskjeer med kirsebær utover kremen, og drypp litt av sirupen over.

Legg på neste bunn, og gjenta. Avslutt med et kakaodryss (bruk en sikt/tesil), litt ekstra kirsebær og sirup og litt revet sjokolade eller sjokoladeskav.

Les også: Portvin og andre søte viner til skjokolade, kaker, desserter og annet knask

Kirsebærtips

Du finner kirsebær i frysedisken hos Meny og andre velassorterte dagligvarebutikker.

Brennevinstips

Oppskriften ber om Kirsch, et kirsebærbrennevin som du får på Vinmonopolet. Du kan også bruke kirsebærlikør, selv om det ikke gir helt den samme smaken.

Vil du lage kaken uten alkohol, går det helt fint å bare bruke sirupen du koker inn av saften fra kirsebærene.

Steketips

De to største bunnene er massive og kan trenge litt lengre steketid enn de to andre. Sjekk underveis, og ta ev. de to minste ut før fullendt steketid, og sett dem inn igjen når du har skrudd av varmen.

Monteringstips

Den ferdig sammensatte kaken bør monteres samme dag som den skal spises. Kirsebærene og bunnene kan godt tilberedes et par dager i forveien. Oppbevar da bunnene i en boks med tett lokk.

Når du har pisket mascarponekrem og laget sjokoladesaus, tar det ikke lang tid å sette kaken sammen.

Saken er oversatt og bearbeidet av Cecilie Louise Berg

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2021, og sist oppdatert 10/05 2022.

Les også