Påskemat

Slik lager du Arne Brimis påskelam

Her er Arne Brimis oppskrift på påskelam med fløtegratinerte poteter!

<b>ARNE BRIMI:</b> Arne Brimi gir tips til påskelammet!
ARNE BRIMI: Arne Brimi gir tips til påskelammet! Foto: Svein Brimi
Publisert

Arne Brimi deler oppskrift på sin påskefavoritt!

Oppskrift på påskelam

Et lammelår holder til 6-8 personer.

Du trenger:

1 lammelår
Olivenolje
2 gulrøtter
2 løk
1 selleri

Slik gjør du:

1. Ta ut nøkkelbeinet på lammelåret ved å følge beinet rundt med kniven. Sag av leggbeinet et stykke innpå. Da ser låret finere ut og er lettere å skjære i pene skiver. Skjær av mørbraden på toppen av låret, slik at den kan stekes for seg selv (og dermed unngår å bli tørr).

2. Støt rikelig med rosmarin, hvitløk, olje og litt salt i en morter, og pensle låret jevnt med krydderblandingen. Du kan også lage et urtesmør om du ønsker det, eventuelt kun bruke salt og pepper.

3. Skjær opp grønnsaker du liker, som for eksempel løk, gulrøtter og selleri. Ha disse i en langpanne og tilsett 4 dl vann.

<b>PÅSKELAM</b>: Påskelam med gule beter og fløtegratinerte poteter!
PÅSKELAM: Påskelam med gule beter og fløtegratinerte poteter! Foto: Svein Brimi

4. Legg lammelåret på en rist og sett den over langpanna.

5. Varm ovnen opp til 250 grader og legg inn både mørbraden og låret i fem minutter, til du får en brun overflate. Senk temperaturen til 200 grader og ta ut mørbraden.

6. Ha i et steiketermometer i den tykkeste delen av låret (ikke mot beinet), og steik til temperaturen viser 60 grader. Øs kraft underveis i stekingen, og fyll eventuelt på med hver vann.

7. La lammelåret hvile opptil 45 minutter slik at saften får satt seg. Rett før servering setter du både lammelåret og mørbraden inn igjen i varmen i 7-8 minutter.

8. Krafta i langpanna kan du sile og servere som en god sjy. Eventuelt kan du koke opp sjyen med 3-4 dl rødvin, 3-4 hvitløksfedd og en kvist timian eller rosmarin.

Dette trenger du til gule beter:

Gule beter
Hvite beter
Persillerot

Slik gjør du:

1. Gule beter er ekstra fint til påske. De kan du tørrbake i ovnen på 140 grader.

2. Når de er møre, kan de gjerne avkjøles og senere varmes opp igjen i litt smør til lammelåret.

Fløtegratinerte poteter:

2 kg mandelpotet
6 dl fløte
6 dl melk
Salt og pepper
3-4 gode sjalottløk (eventuelt hvitløk)

Slik gjør du:

1. Fløtegratinerte poteter er en glemt, men fantastisk god rett. Du starter med å skrelle 2 kg poteter.

2. Ha fløte og melk i en kjele. Kok opp blandingen og smak til med salt og pepper. Det skal være litt saltere enn du tror. Hadde du spurt kona mi, ville hun også hatt i muskat.

3. Skiv potetene i 0,5-1 cm tykke skiver og ha de oppi den varme blandingen. Ha også i sjalottløk (eller hvitløk, om du ønsker det). Dette skal stå å trekke gjennom.

4. Ha blandingen i en ildfast form og stek i ovnen på 200 grader til du får en brun og fin overflate. Mange liker også å ha ost på toppen, men det liker ikke jeg.

Krydderblanding:

Rosmarin
1 hvitløksfedd
2 dl olje
1 ss maldonsalt

Denne saken ble første gang publisert 22/03 2024.

Les også