Julemat oppskrift og vin

Vinen som passer perfekt til multekremen

Her er oppskrift på multekrem, og krumkakene og vinen som hører til.

MULTEKREM: En sikker vinner etter julemiddagen.
MULTEKREM: En sikker vinner etter julemiddagen. Foto: Arkivfoto. Klikk.no
Sist oppdatert

Multekrem er en av våre klassiske juledesserter, og den serveres ofte med krumkaker. Nedenfor finner du derfor oppskrifter på både multekrem og krumkaker.

Om du også har lyst på et glass vin til multekremen, har vi tatt med en vinanbefaling, en ungarsk tokaji, som sitter som hånd i hanske til multekremen.

Oppskrift på multekrem

4 porsjoner

4 dl kremfløte

4 ss sukker (gjerne brunt)

2 ts vaniljesukker

4 dl multer

Visp fløten med sukker og vaniljesukker til en løs krem.

Rør inn multene, men spar noen bær til pynt.

Ha kremen i en serveringsskål eller i porsjonsskåler, og den kaldt til den skal serveres. Multekremen kan også fylles i krumkakeskåler, men det må gjøres rett før den serveres. Ellers blir kakene bløte.

Multekrem kan også lages med multesyltetøy. Dropp i så fall sukkeret og bruk bare halvparten av vaniljesukkeret. Da syltetøyet kan inneholde sitronsyre, kan det hende at kremen skiller seg litt.

Les også: Her er vinene som passer til dessert, kake, ost og sjokolade

Oppskrift på krumkaker

Oppskriften gir omkring 35 stk

4 stk egg

250 g sukker

250 g smør

250 g hvetemel

0,5 ts mal kardemomme (valgfritt)

KRUMKAKER: Oppskriften vår gir ca 35 krumkaker. Det blie noen til hver.
KRUMKAKER: Oppskriften vår gir ca 35 krumkaker. Det blie noen til hver. Foto: Arkivfoto. Klikk.no

Du trenger et krumkakejern og eventuelt en krumkakepinne.

Visp egg og sukker til eggedosis. Rør inn smør, hvetemel og kardemomme.

La røren svelke i ca. en time. Legg en stor teskje røre midt på det varme jernet.

Stek kakene gyllengule ved svak varme.

Form raskt til kremmerhus rundt en krumkakepinne mens kaken fremdeles er rykende varm.

Dersom du vil forme kakene til strull (et rett rør), bruker du en pinne og ruller kaken rundt. Du kan også legge kakene over en kopp. Da får du en liten kopp du kan fylle med krem og bær, eller hva du måtte ønske. Oppbevar krumkakene i tett boks.

Les også: For deg som skal gi vin i julegave: Smarte vinkjøp i tre prisklasser

Vin til multekrem

Til multekrem passer det med en søt hvitvin, og de fleste vineksperter og andre interesserte er stort sett enige om at den vinen som passer aller best, er en ungarsk tokaji.

Vi har funnet frem en vin av denne typen, som ikke bare er veldig god; den er ganske hyggelig priset også.

Disznókö Tokaji Furmint Late Harvest 2018

En Tokaj med rik og deilig duft av aprikos, appelsinmarmelade og honning.

GODT KJØP: Disznókö Tokaji Furmint Late Harvest 2018.
GODT KJØP: Disznókö Tokaji Furmint Late Harvest 2018. Foto: Vinmonopolet

89 poeng

Varenummer: 1471302

Prosent alkohol: 13,0

Råstoff: 88% Furmint, 6% Hárslevelu, 6% Oremus

Produsent: Disznókö

Pris: 179,90 (halvliterflaske)

Basisutvalget

Fra Ungarn/Tokaj. Dyp gul mot gyllen. Rik og deilig duft av aprikos, appelsinmarmelade og honning med hint av rosiner, multer, sopp og krydder. God fylde med stor sødme, men også frisk, balanserende syre. Lang ettersmak. Drikk 2021-2029.

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2020, og sist oppdatert 14/12 2021.

Les også