Sylting og safting:

Legg sommeren på glass

Hermetikk, likør, indisk chutney og mye mer. Bruk markens grøde til å lage sommerminner som smaker.

FARGERIKT: Det meste kan syltes, av både frukt og bær.

FARGERIKT: Det meste kan syltes, av både frukt og bær. Foto: Kim Holthe, frukt.no

Publisert Oppdatert
GLASSKLART: Putt frukt og bær på glass, så holder de hele vinteren.

GLASSKLART: Putt frukt og bær på glass, så holder de hele vinteren. Foto: Kim Holthe, frukt.no

I gamle dager var husmorens sylting, safting og hermetisering et utslag av nødvendighet. Når vinteren kom, var det ikke friskt grønt å oppdrive. Konservene ble dermed et verdifullt bidrag til vitaminer og mineraler i kostholdet.

Spar på sommersmaken

Nå til dags har vi tilgang til det meste i butikken året rundt. Men det er både hyggelig og smaker ekstra godt å servere hjemmelagd av både syltetøy og annet når sommeren blir fjernere og fjernere.

Nesten all slags frukt og bær egner seg til sylting og safting. Selv høstens friske grønnsaker som agurker, tomater og paprika egner seg på glass. Det viktigste er at du velger råvarer av god kvalitet.

Små porsjoner

Fjern ødelagt frukt og bær. Kok godt opp og skum av. Glassene må være godt rengjorte og varme når du heller det varme syltetøyet over i dem. Skal du koke syltetøy av store mengder bær, bør du gjøre det i små porsjoner. Koker du store mengder av gangen, kan koketiden bli feil slik at konsistensen ikke blir som du vil ha den.

I strie strømmer

Blir syltetøyet for rennende eller geleen ikke stiv, kan det skyldes for lite pektin i frukten. Godt modne bær inneholder mindre pektin enn bær og frukt som er knapt modne. Det kan også skyldes at du har kokt bærene for kort. Vent noen dager og se om syltetøyet eller geleen tykner. Hvis ikke, kan du koke det opp igjen og tilsette et syltepulver. Til syltetøy av bringebær, jordbær og blåbær som inneholder lite naturlig pektin, vil det ofte være nødvendig å bruke syltesukker eller et annet syltepulver.

Syltetøy med vri

Kanel- eller vaniljestang, stjerneanis, hel nellik eller lime kan være godt å tilsette i syltetøyet eller geleen. Bringebærsyltetøy med lime er f.eks. friskt og godt. Vask limen godt og skjær den i tynne skiver. Sil limeskivene fra før syltetøyet helles på glass, ellers kan smaken bli litt bitter etterhvert.

Prøv gjerne vanilje i ripsgeleen. Skal geleen brukes som tilbehør til kjøtt, kan den smaksettes med hel kanel, nellik og stjerneanis. Bruk helt krydder og la den koke sammen med bærene. Hvis kryddersmaken blir litt kraftig, kan krydderne siles fra før geleen eller syltetøyet helles på glass, men det er en smakssak.

Her har vi samlet opp en del oppskrifter, forhåpentligvis til glede og nytte. Noen er gamle klassikere, andre er moderne.

Syltetøy:

Alliansesyltetøy

Stikkelsbærsyltetøy

Solbærsyltetøy

Bringebær- og ripssyltetøy

Gulrotmarmelade med appelsin

Appelsinmarmelade

Blåbærsyltetøy

Pickles og hermetikk:

Hjemmelagde karripickles

Syltet gresskar

Syltet slangeagurk

Hermetiserte plommer

Hermetiserte epler og pærer

Kirsebær på sukkerlake

Drikke:

Kirsebærlikør

Hjemmelaget saft

Chutney:

Eple- og myntechutney

Mangochutney

Blåbærchutney

Tomatchutney

Eddik og olje:

Bringebæreddik

Hvitløkolje

Krydderolje

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning