De olympiske leker er i gang

Kinamat på menyen

Sommer-OL braker løs i Beijing fredag og vi lar oss inspirere av det kinesiske kjøkken. Bli med til Kina!

Kinesisk mat er kjempegodt! La deg inspirere av sommer-OL og sett i gang!

Kinesisk mat er kjempegodt! La deg inspirere av sommer-OL og sett i gang! Foto: Foto: Matprat

Publisert Oppdatert
Kinesiske vårruller er best når du lager dem selv!

Kinesiske vårruller er best når du lager dem selv! Foto: Foto: istock

Kokt ris er tilbehør til mange av de kinesiske rettene.

Kokt ris er tilbehør til mange av de kinesiske rettene. Foto: Foto: istock

Spisepinner er et viktig redskap for kineserne. Her benyttes ikke kniv og gaffel!

Spisepinner er et viktig redskap for kineserne. Her benyttes ikke kniv og gaffel! Foto: Foto: istock

Sauterte grønnsaker brukes mye i det kinesiske kjøkken.

Sauterte grønnsaker brukes mye i det kinesiske kjøkken. Foto: Foto: istock

Koriander setter god smak på maten og er også en ingrediens i mange kinesiske retter.

Koriander setter god smak på maten og er også en ingrediens i mange kinesiske retter. Foto: Foto: istock

Er du gjenganger på kinarestauranter her hjemme får du deg litt av en overraskelse om du reiser til Kina. Maten minner ikke engang på det som serveres her hjemme.

Det ekte kinesiske kjøkken har så uendelig mye mer å tilby enn chop suey, som er en gjenganger på menyene i Norge.

Chop suey er ikke engang kinesisk, men har sitt utspring i amerikansk-kinesisk kjøkken! Kinamat i Norge er stort sett tilpasset våre "norske ganer".

OL uten hund på menyen

Under sommer-OL i Beijing har kinesiske myndigheter bedt restaurantene om å fjerne hund fra menyen. Grunnen skal være at myndighetene vil hindre de vestlige idrettsutøverne og turistene fra et slikt kultursjokk.

Uansett om du finner hund på menyen eller ikke, kan det være lurt å ta med seg egne spisepinner - ikke alle restaurantene er like nøye med rensligheten - og dessuten er bakteriefloraen en annen enn den vi er vant til. Men fortvil ikke. Hund på menyen tilhører de sære delene av det kinesiske kjøkkenet. Kina har annen mat å tilby. Og den smaker fortreffelig!

Inndeling av det kinesiske kjøkken

Det nord- og sørkinesiske kjøkken er basert på prinsippene om at hvete er grunnføden i nord og ris er grunnføden i sør. Det kinesiske kjøkken deles videre inn i fire hovedkjøkken. Forskjellen ligger i hvordan man tilbereder maten, ikke så mye på hva som spises. Hver region har også sine spesielle basisingredienser som hvitløk, olje og soyasaus.

Shandong:

Provinsen Shandong finner du i det nordøstre Kina. Navnet Shandong betyr "Øst for fjellene" og provinsen som tidligere var sterkt preget av fattigdom og nød, er nå Kinas ledende område innen produksjon av blant annet bomull, utvinning av gull og diamanter. Dette kjøkkenet er preget av sjømat.

Huaiyang:

Provinsen Huaiyang finner du i øst i Kina og er en provins med innsjøer, elver og kyst. Her legges det stor vekt på at råvarene skal komme til sin rett - i tillegg til at det er fokus på hvordan råvarene tilberedes. Måten du kutter råvarene på er viktig og har betydning for smaksresultatet.

Sichuan:

Provinsen Sichuan finner du i det sydvestlige Kina. Provinsen er fjellrik med mange elver og Sichuan er rik på ressurser som kull, olje, naturgass, kobber, gull og salt. Sichuan kan deles inn i to topografiske halvdeler: Sichuanhøysletten i vest og Sichuanbassenget i øst. Kjøkkenet her preges av sterkt krydret mat og chili er hyppig brukt.

Guangdong:

Provinsen Guangdong befinner seg på kysten mot Sørkinahavet. Her inngår de administrative regionene Hong Kong og Macao. Kjøkkenet i provinsen er også kjent som Det kantonesiske kjøkkenet. Det preges av at man spiser absolutt alt, men er mest kjent for sine sursøte retter med svinekjøtt. Et kinesisk ordtak sier: «Kantoneserne spiser alt som svømmer, flyver eller har fire ben, unntatt undervannsbåter, flyvemaskiner og bord». På menyen står også hundekjøtt.

Gode oppskrifter

Kinesisk ordtak

Kantoneserne spiser alt som svømmer, flyver eller har fire ben.

Vårruller

Maos favoritt (middels sterk)

Stekt kylling (middels sterk)

Finskåret stekt biff (sterk)

Koriandersalat (svært sterk)

Blandete grønnsaker (middels sterk)

Kilde: dn.no, Kinareiser og Wikipedia

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning