Fire typer juleøldrikkere

Hva slags juleøldrikker er du?

Norske juleløldrikkere kan deles inn i fire typer, viser en analyse.

<b>JULEØL:</b> Hvilken type juleøldrikker er du?
JULEØL: Hvilken type juleøldrikker er du? Foto: Andreas Bondevik, Scanpix
Sist oppdatert

− Det viktigste svaret vi fikk, var at det ikke finnes én stereotyp for nordmenn som er glade i juleøl. Et dypdykk i tallmaterialet viste at det utkrystalliserte seg fire ulike typer med unike kjennetegn, sier Emma Bjørke Wellén, som til daglig jobber som ølsommelier i Ringnes.

LES OGSÅ: (+) Får man mer testosteron av å spise rødt kjøtt?

Men hva kjennetegner den typiske, norske juleøldrikkeren?

Julestemningen påvirker smaken

I analysen som YouGov har gjort for Ringnes, ble mer enn 1000 nordmenns preferanser knyttet til juleøl, julemat og tradisjoner kartlagt.

Forskjellene mellom de ulike gruppene handlet i hovedsak om rammene rundt juleølet, og mindre om hva slags type øl man drakk.

<b>JULEØL:</b> − Det viktigste svaret vi fikk, var at det ikke finnes én stereotyp for nordmenn som er glade i juleøl, sier Emma Bjørke Wellén, som er ølsommelier hos Ringnes.
JULEØL: − Det viktigste svaret vi fikk, var at det ikke finnes én stereotyp for nordmenn som er glade i juleøl, sier Emma Bjørke Wellén, som er ølsommelier hos Ringnes. Foto: Ringnes

− Vi vet jo at situasjon og kulturell kontekst har stor betydning for hva man drikker, og til og med for hvordan man opplever smak. Dette gjelder i høyeste grad også i julen. Undersøkelsen har gitt oss bedre forståelse av hvilken rolle juleøl spiller for ulike deler av befolkningen, sier Wellén.

LES OGSÅ: Derfor er det sunt å drikke øl

Fire hovedgrupper

De som drikker juleøl kan ifølge analysen deles inn i fire hovedgrupper: den kvalitetsbevisste, den høytidsstemte, den matglade og juleølentusiasten.

− For noen er juleølproduktet og smaksopplevelsen det som står i sentrum. For andre er maten, samværet eller stemningen det viktigste. Disse forholdene synes også eksempelvis å påvirke hvor mye øl man drikker i høytiden, sier Wellén.

– Samværet i jula er viktig, men hva du spiser er viktigere for hva slag øl du bør velge til julematen enn selskapet, sier Lasse Lukacs, som er kokk, ølnerd og blogger.

Han skriver blant annet på bloggen sin at fra gammelt av var det ikke maten som var i fokus i jula, men ølet. I «Haraldskvedet» omtales noe de kaller for å «drikke jul».

LES OGSÅ: Dette er verdens ti største ølmerker. Det største har du trolig aldri hørt om

Den kvalitetsbevisste

<b>ØLKJENNER:</b> Lasse Lukacs er kokk og ølnerd. Han driver også egen blogg. 
ØLKJENNER: Lasse Lukacs er kokk og ølnerd. Han driver også egen blogg.  Foto: Peter Nagy

Den kvalitetsbevisste øldrikkeren er opptatt av kvalitet over kvantitet. Er du i denne kategorien, så drikker du for smakens skyld.

Er du i denne kategorien, så drikker du også mindre øl i julen enn det man gjør til vanlig. 36 prosent av oss hører hjemme i denne gruppen, som fordeler seg med 45 prosent på Østlandet.

Bare 29 prosent av den kvalitetsbevisste juleøldrikkeren finner du på Sørlandet.

Et litt overraskende funn, er at den kvalitetsbevisste juleøldrikkeren også er den som er minst glad i akevitt.

– Dette er nok en person som synes det er litt stas å stå i polkø, men bare i julestria. Her får de humret og snakket om at de slipper unna mas om julepapir og hva man skal gjøre med svigermor i jula for en kort stund, sier Lukacs.

Han tror denne gruppen, selv om de er klassifisert som kvalitetsbevisste, går for trygge klassikere, som Ringnes Julebokk, Hansa Ekstra Vellagret Julebrygg, Aas Vellagret eller kanskje har de funnet frem en belgisk juleøl, som for eksempel Chimay Blue.

LES OGSÅ: Stor test - sommerens beste øl

Den høytidsstemte

Tilhører du kategorien av høytidsstemte juleøldrikkere, så drikker du vanligvis ikke mye. Men, du lar deg rive med av den gode julestemningen.

Du er glad i juletradisjoner og julen generelt – og derfor drikker du også juleøl. 29 prosent av oss tilhører denne kategorien. Her finner vi også den største kjønnsforskjellen – og kun 29 prosent av mennene hører til denne gruppen mot 37 prosent av kvinnene.

Ikke overraskende er det denne gruppen som også er de ivrigste til å gå rundt juletreet.

– Dette er nok en gruppe som går for butikk-klassikere fra industribryggeriene. En og annen vil kanskje også ha funnet frem én boks eller flaske med sterkøl til maten, sier Lukacs.

Han tror også kanskje denne gruppen er mer opptatt av innpakningen enn smaken.

– Bare sekspakningen ser «julete» ut, så blir nok øldrikkerne i denne gruppen fornøyd, sider Lukacs.

Den matglade

Tilhører du den matglade juleøldrikkere, så drikker du stort sett bare juleøl til maten.

21 prosent av oss er i denne kategorien, ifølge undersøkelsen fra YouGov og Ringnes. Denne gruppen drikker oftest juleøl til julemiddagen, men er faktisk minst opptatt av å prøve nye smaker.

– Jeg føler dette er en litt inkonsekvent gruppe. Jeg opplever ofte at de som er glad i mat og julemat, også ofte er opptatt av godt øl – og de tør prøve nye smaker.

Min erfaring er at dette er en gruppe som markerer når juleølslippet på polet er – for å sikre seg sine favoritter. Skal jeg utfordre denne gruppen litt, så kan de prøve øl som Kinn Solsnu, Nøgne Ø Julequad, Graff Julejuice, Berentsens The Holy Bock, Veholt Tre kroner, St. Hallvards Reserve-jul og Lindheim 200 days of Christmas, sier Lukacs.

Juleølentusiasten

Er du i «entusiast»-gruppen er du svært glad i juleøl og velger juleøl fremfor vanlig øl.

Ifølge undersøkelsen til YouGov og Ringnes, velger denne typen juleøl til alle anledninger. Alt fra i godstolen hjemme, på skitur eller på byen.

14 prosent av befolkningen tilhører denne minste kategorien, med litt flere menn enn kvinner i denne gruppen. Hele 25 prosent av gruppen består av sørlendinger, mens bare åtte prosent av vestlendingen befinner seg i entusiastgruppen.

Det er også i denne gruppen vi finner de som hyppigst drikker akevitt i julen. Dette er også de som er mest glad i prøve nye juleølsmaker.

– Det lukter litt hobbydranker om man drikker juleøl på skitur, men jul er jul. Øl og akevitt går sammen. Gjør det ikke det har man valgt feil øl til akevitten eller feil akevitt til ølen, sier Lukacs.

Har du noen gode ølanbefalinger til akevitt?

Bådin Myken Whiskey Barrel Aged, Haandbryggeriet Vellagret Julestout, Kinn Solsnu, Nøgne Ø Julequad, Bygland Espe for The Love of Kveik, 7 Fjell 7 Sorter og Ego brygghus Is this enough Christmas for you, er gode ølvalg til både mat og akevitt, sier Lukacs.

Hva slags juleøldrikker er du?

Stem her:

Hvilken type juleøldrikker er du?
Den kvalitetsbevisste
Den høytidsstemte
Den matglade
Entusiasten

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2019, og sist oppdatert 16/12 2019.

Les også