JULEKAKER

Seks oppskrifter på julebaksten alle liker

Her er seks oppskrifter på tradisjonell julebakst.

JULEKAKE: Perfekt med smør og bruost.
JULEKAKE: Perfekt med smør og bruost. Foto: Kim Holthe
Sist oppdatert

Jeg baker alltid julekake julaften morgen. Deigen setter jeg gjerne kvelden før, og så er det bare å steke den på morgenen. Og da siver den nydelige lukten ut i huset og vekker store og små.

Så for meg er det ikke jul før jeg får en julekakeskive med litt smør og brunost sammen med kaffekoppen julaftens morgen!

Oppskrift på julekake

(1–2 stk.)

125 g smør

5 dl melk

50 g gjær

1 egg

125 g sukker

1 ts malt kardemomme

ca. 650 g hvetemel

150 g rosiner ev. sukat eller annen tørket frukt

Pensling:

1 egg

Smelt smøret og tilsett melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Tilsett egget og bland det i. Elt i mel blandet med sukker og karde­momme.

Deigen skal være blank og smidig og skal slippe bollen. Hev deigen under plast på lunt sted i ca. 40 minutter.

Ta deigen på bakebordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten. Trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker de ikke så lett, og de får en pen fasong.

Sett dem til heving under plast på et lunt sted i ca. 40 minutter.Pisk sammen egget og pensle kakene. Stek dem i ovnen på nederste rille ved 175 grader i ca. 40 minutter. Avkjøles på rist.

SMULTRINGER VIL VEL ALLE HA?
SMULTRINGER VIL VEL ALLE HA? Foto: Kim Holthe

Oppskrift på smultringer

Oppskrifter på smultringer finnes det mange av. Her er det en som er enkel å lykkes med, og smultringene holder seg ferske og saftige lenge.

(Ca. 40 stk.)

2½ kopp kefir

2¼ kopp sukker

75 g smør

1 egg

½ ts hjortetakksalt

1 ts natronca

600 g hvetemel

1 kg smult eller matfett

Bland sammen kefir, sukker og avkjølt, smeltet smør. Bland inn egg, hjortetakksalt og natron. Tilsett hvetemel til passe deig; deigen skal være litt klissete når den settes inn i kjøleskap for å hvile, helst natten over.

Kjevle ut litt av deigen til en passe tykk leiv. Stikk ut emner med en smultringutstikker. Kok kakene i smult eller matfett til de er passe brune og gjennomstekt.

Les også: Slik regner du gram om til desiliter

Oppskrift på potetlefser

Lomper og lefser hører julen til. Smaker nydelig til julefrokosten, lunsjen eller middagen.

(20 stk.)

POTETLEFSER.
POTETLEFSER. Foto: Kim Holthe

2 kg poteter, Kers pink, Beate eller Pimpernell

2 ts salt

8 ss fløte

2 ss sukker

½ dl rugmel, fint

4 dl hvetemel

Utbaking: hvetemel

Kok potetene møre med skallet på. Slå av vannet, damp potetene og skrell dem mens de fortsatt er varme.

Kjør potetene i en kjøttkvern, gjerne to ganger, mens de fortsatt er varme. Avkjøl.

Ta halvparten av potetene i en kjøkkenmaskin, tilsett 1 ts salt, 4 ss fløte, 1 ss sukker, ¼ dl rugmel og 2 dl hvetemel. Kjør til alt samler seg i en seig deig. Ta ut deigen og del i ca. 10 biter, eller 250 g per del.

Kjevle hver bit til en tynn, rund leiv, bruk hvetemel til utbakingen, men pass på ikke å bruke for mye mel, for da blir de tørre og ikke så myke. Bruk en liten asjett og stikk ut runde, fine lomper.Stek dem ganske kort. De skal ikke bli brent. Takken bør stå på mellom 5 og 6.

Legg potetlompene i et håndkle og ha dem i en pose, slik at de holder seg myke. Fortsett til det ikke er mer poteter igjen. Avkjøl i posen og legg dem gjerne i fryseren med en gang om de ikke skal brukes med det samme.

Les også: Oppskrifter på seks klassiske småkaker du kommer til å spise opp med en gang

Oppskrift på Fjalar-lefse

Denne lefsen har sin opprinnelse fra Fjaler kommune i Sunnfjord i Sogn og Fjordane. Deilig til kaffen eller en kopp gløgg.

(Ca. 40 stk.)

6 egg

6 ss sukker1

¼ ts salt

3 ss smør

2½ dl melk

ca. 500 g hvetemel

Fyll:

150 g smør

100 g sukker

1 ss kanel

LEFSE FRA FJALAR PÅ VESTLANDET.
LEFSE FRA FJALAR PÅ VESTLANDET. Foto: Holthe, Kim

Bland samme egg, sukker og salt i en bolle. Smelt smør i en liten kjele og avkjøl det litt. Tilsett smør og melk i bollen. Ha i hvetemel og kna det godt inn i deigen.

La deigen hvile kjølig i minst 30 minutter.

Kjevle ut deigen og bruk en tallerken til å stanse ut rundinger. Stekes på takke, temperatur 5–6, til de er gylne og gjennomstekte.

Pakk dem inn i et håndkle og oppbevar dem i en pose i fryseren til de skal brukes. Før servering blander du sammen smør og sukker i en bolle. Smør på smør- og sukkerblandingen. Strø kanel på toppen, før du legger en lefse til over.

Les også: Her er vinene som passer til dessert, kake, ost og sjokolade

Oppskrift på Trysil-snipper

Kjært barn har mange navn, og det har også disse kakene. De blir både kalt for Tjukksnipper og Edvardsnipper, og de minner også litt om kakemenn.

(35–40 stk.)

200 g smør

5 dl kulturmelk

400 g sukker

2 ss hornsalt

1 ss vaniljesukker

1/2 ts kardemomme

ca. 700 g hvetemel

Pynt:

sukker og kanel

TRYSILSNIPPER.
TRYSILSNIPPER. Foto: Kim Holthe

Smelt og avkjøl smøret. Bland sammen kulturmelk og sukker. Rør i smøret, hornsalt, vaniljesukker, kardemomme og hvetemel.

Deigen skal bli jevn og fast og god å kjevle, så tilpass melmengden.

Kjevle ut deigen med en gang til en leiv som er 0,5–1 cm tykk. Skjær leiven i snipper, som legges på bakepapirdekkede stekeplater. Strø over sukker og kanel.Stek snippene midt i ovnen ved 225 grader i ca. 10 minutter. De skal være lys gylne.

Avkjøles på rist til de er kalde. Oppskriften gir 35–40 snipper, fordelt på tre stekebrett da de hever en del under steking.

Les også: De fire mest tradisjonelle julekakene vi har

Oppskrift på nøttebrød i småformer

NØTTEBRØD.
NØTTEBRØD. Foto: Kim Holthe

Et virkelig godt brød med lett nøttesmak som passer til alt fra ost til rakfisk. Er du allergisk mot nøtter, bak uten.

(8 små brød)

7 dl skummet melk

50 g fersk gjær

2 ts sukker

2 ts salt

3 ss oliven- eller rapsolje

60 g havregryn

25 g hvetekli

700 g grovbakstmel

150 g hvetemel100 g valnøtt- eller hasselnøttkjerner

Pensling:

Lunkent vann

Varm melken til den er finger­varm, 37 grader. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i melken. Tilsett sukker, salt, olje, havregryn og hvetekli. Ha i grovbakstmel til deigen blir smidig og fin. Lag ikke deigen for fast.

Elt den godt i kjøkkenmaskin eller for hånd. Bland nøttekjernene i til slutt. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve i 30–40 minutter.

Ta deigen ut på melet bake­bord. Del den i 8 deler, form emnene til runde brød og legg dem i godt smurte porsjonsformer eller på bakepapirkledd stekebrett. Pensle med lunkent vann. Dekk med klede og etterhev brødene i 20–30 minutter.

Stekes på nederste rille i ovnen ved 200 grader i ca. 50 minutter. Hvelv brødene ut og bank på underskorpen for å høre om nøttebrødene er ferdigstekt. Det skal høres en hul lyd. Avkjøl på rist.

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2020, og sist oppdatert 15/12 2021.

Les også