Formkaker oppskrifter

De beste formkakene til jul

Finn frem kakeformer og lag julens deilige og smakfulle formkaker. Lag gjerne flere når du først er i gang – de fleste har lang holdbarhet.

MOR MONSEN: Klassisk kake som gjerne kan serveres med et glas bobler.
MOR MONSEN: Klassisk kake som gjerne kan serveres med et glas bobler. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Les også: Mor Monsen

Stor langpanne

500 g smør

500 g sukker

500 g egg

500 g hvetemel

1 ts bakepulver

2 sitroner, saften

4 ss mandelflak

4 ss korinter

4 ss perlesukker

Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig.

Tilsett ett og ett egg og rør det inn. Bland inn mel, bakepulver, sitronsaft og -skall.

Ha røren i en bake­papirkledd langpanne. Dryss over mandler, korinter og perlesukker.

Stek kaken ved 180° i ca. 20 min. Avkjøl på rist.Skjær kaken i snipper før servering. Kan fryses og tiner raskt.

ANITAS KRYDDERKAKE.
ANITAS KRYDDERKAKE. Foto: Svein Brimi

Anitas krydderkake

Brødform 1½ liter

100 g smør

3 egg

4 dl hvetemel

2 ts bakepulver

1 ts kanel

1 ts nellik

1 ts ingefær

2 dl melk

10 mandler

Smør og sukker vispes til hvitt og luftig. Tilsett ett og ett egg om gangen og visp godt mellom hver gang. Sikt inn hvetemel, bakepulver og krydder vekselvis med melken.

Grovhakk mandler og vend det inn i røren.Hell røren i en godt smurt form.

Stek kaken i ovn ved 180° i ca. 1 time. Test med en kakepinne om kaken er ferdig. Avkjøl i formen på en kakerist.Skjær opp i skiver ved servering. Denne kaken passer utmerket til å fryses.

Les også: Oppskrifter på seks klassiske småkaker du kommer til å spise opp med en gang

Fyrstekake

Kakeform 24–26 ca i diamater

MØRDEIG:

250 g smør

180 g sukker

4 eggeplommer

300 g hvetemel

2½ ts bakepulver

MANDELMASSE:

250 g mandler

250 g sukker

4 eggehviter

FYRSTEKAKE..
FYRSTEKAKE.. Foto: Svein Brimi

Rør smør og sukker hvitt. Rør inn en og en eggeplomme, og sikt inn hvetemel og bakepulver. Elt deigen sammen.

La den stå litt kaldt, så blir den lettere å arbeide med.

Trykk 2/3 av mørdeigen i bunnen av formen og opp-over langs kanten. Mal mandlene. Visp eggehvitene til skum og tilsett litt og litt sukker. Pisk til sukkeret har løst seg opp.

Bland inn mandlene og hell mandelmassen i formen.

Kjevle resten av deigen til en 2–3 mm tykk leiv. Skjær 1–1 ½ cm brede striper og legg i rutemønster over kaken.Stek midt i ovnen ved 180–190° i ca. 40 min. La kaken stå litt i formen før den avkjøles på rist.

Les også: Seks oppskrifter på julebaksten alle liker

GULROTKAKE
GULROTKAKE Foto: Svein Brimi

Gulrotkake med pepperkaker

Stor langpanne

6 egg

4 dl nøytral olje

3 dl brunt sukker

3 dl sukker

7½ dl hvetemel

750 g revet gulrot

4 ts malt kanel

2 ts malt nellik

½ ts salt

3 ts natron

100 g kokesjokolade

OSTEKREM:

150 g mykt smør

250 g siktet melis

Kokesjokolade kan sløyfes <br>i gulrotkaken. Men jeg elsker <br>sjokolade, så derfor tilsetter jeg litt hakket god sjokolade, sier Anita Bakker.
Kokesjokolade kan sløyfes
i gulrotkaken. Men jeg elsker
sjokolade, så derfor tilsetter jeg litt hakket god sjokolade, sier Anita Bakker.
Foto: Svein Brimi

200 g kremost med pepper

2 ts vaniljesukker

½ sitron, saften

200 g pepperkaker

Visp lett sammen egg, brunt sukker og sukker i en bolle.

Bland inn revne gulrøtter og olje. Sikt inn hvetemel, natron, kanel og nellik og bland røren godt sammen. Hakk kokesjokoladen fint og tilsett i røren.

Hell røren i en smurt langpanne, gjerne med bakepapir i bunnen. Stek kaken midt i ovn ved 180° i ca. 40 min. Sjekk kaken med en kakepinne om den er ferdig stekt.

Avkjøl i formen på en kakerist.Visp smør og halvparten av melisen lyst og luftig. Tilsett resten av ingrediensene og visp alt sammen til en glatt, jevn krem.

Smør kremen over kaken i et jevnt tykt lag. Knus pepperkaker og dryss over kremen ved servering.

Le også: Tre portviner som passer til julens kaker og desserter

Mormors sitronkake

MORMORS SITRONKAKE.
MORMORS SITRONKAKE. Foto: Svein Brimi

Brødform, 1½ liter

150 g smør

3 egg

300 g sukker

1 sitron, skall og saft

2 dl melk

300 g hvetemel

2 ts bakepulver

GLASUR:

3 dl melisca.

3 ss vann

½ sitron, saften

Non Stop til pynt

Smør og sukker røres hvitt. Ha i ett egg om gangen og visp godt mellom hvert egg.

Tilsett skall av en sitron, sitronsaft og mel, vekselvis med melk. Hell røren i en godt smurt kakeform/brødform og stek i ovn ved 150° i ca. 45 min. Avkjøl.

Bland sammen melis, vann og sitronsaft til en passe tykk glasur og stryk glasur over kaken før servering. Grovhakk Non Stop og dryss over kaken.

Fruktkake

FRUKTKAKE.
FRUKTKAKE. Foto: Svein Brimi

1½ l kakeform, eller brødform

250 g smør

2 dl sukker

4 egg

4 ½ dl hvetemel

½ ts salt

1 ½ ts bakepulver

5 dl tørket finhakket fruktblanding (rosiner, aprikoser, korinter, sukat, svisker)

1 dl cocktailbær

1 dl valnøtter

Rør smør og sukker hvitt og porøst. Tilsett eggene, ett av gangen, og rør godt mellom hver gang. Bland hvetemel, bakepulver og salt, og rør i den finhakkede frukten.

Del cocktailbærene og vend dem inn i røren sammen med hakkede valnøtter. Bland godt.

Fyll røren i en smurt og strødd form. Glatt til overflaten med slikkepott.

Stek på nederste rille ovnen ved 150° i 45–60 min. Avkjøl kaken før du hvelver den ut på en kakerist. Dryss melis over fruktkaken ved servering.

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2020, og sist oppdatert 17/12 2020.

Les også