Fårikål med irsk vri

Irish Stew - fårikål på irsk

Fårikål er topp, men lag noe annet av fårikål-kjøttet, da vel. Prøv irenes verdensberømte Irish stew.

FÅRIKÅL MED ØL: Vi lager fårikål på irsk - Irish Stew.
FÅRIKÅL MED ØL: Vi lager fårikål på irsk - Irish Stew. Foto: Peter Nagy
Sist oppdatert

IRISH STEW: Jeg elsker fårikål – både smaken og de strenge kjørereglene. Har du en gulrot oppi, er det ikke lenger fårikål. Da er det faktisk Irish stew.

I motsetning til fårikålen kan irenes nasjonalrett lages på tusen forskjellige måter. Lag den like enkel som fårikålen, eller ta noen grep og løft den til mektige smaker.

<b>FÅRIKÅL (IRISH STEW) MED ØL:</b> Irsk rett – irsk øl i maten. Og til maten, selvfølgelig.
FÅRIKÅL (IRISH STEW) MED ØL: Irsk rett – irsk øl i maten. Og til maten, selvfølgelig. Foto: Peter Nagy

Irish stew med tomatpuré og øl

I min Irish stew er smakstriksene bruning, tomatpuré, irenes eget Guinness-øl og høstens flotte rotgrønnsaker. Det er lov å bruke selleristang, aspargesbønner og erter også. Ja, egentlig er det meste lov.

Irish stew: Fremgangsmåten

Brun kjøttet godt i olje. Skru ned varmen og rør inn tomatpuré og mel. Salte og pepre kjøttet.

Skrell og grovkutt gulrot, sellerirot, persillerot og løk. Skrell og grovkutt poteter, hvis nødvendig. Jeg brukte små nypoteter som gikk rett i gryta. Ha i Guinness-øl, buljong, grønnsaker, poteter og urter. Jeg hadde i både persille og timian, en av delene holder fint.

<b>FULL GUFFE:</b> Brun kjøttet grundig, det setter smak på stuingen.
FULL GUFFE: Brun kjøttet grundig, det setter smak på stuingen. Foto: Peter Nagy

Med og uten lokk

Dette kjøttet bruker du til Irish Stew

Bruk kokekjøtt til Irish stew (og fårikål); nakken, brystet og bogen. De som har fettangst bruker lammelår, mørt kjøtt som blir tørt og trist ved langkoking.

Kok under lokk i to timer og ytterligere en halv time uten lokk, så kraften tykner litt.

Server gjerne godt brød til, og dypp brødet i sausen.

Beregn cirka 350-500 gram fårikålkjøtt per person.

Oppskrift: Irish stew

(4 porsjoner)

  • 1,5 kg fårikålkjøtt/lammebog
  • Salt, grovkvernet pepper
  • 3 ss tomatpuré
  • 4 ss mel
  • ½ l Guinness draught beer
  • ½ l grønnsaksbuljong
  • 1 løk
  • 2 gulrøtter
  • 2 persillerøtter
  • ½ sellerirot
  • 10 små el. 5 store poteter
  • 10 pepperkorn
  • 2 laurbærblad
  • Persille og/eller timian
<b>AVSLUTNINGEN:</b> Kok uten lokk mot slutten, til kraften har ønsket konsistens.
AVSLUTNINGEN: Kok uten lokk mot slutten, til kraften har ønsket konsistens. Foto: Peter Nagy

Den opprinnelige Irish stew består av lammekjøtt, løk, poteter, vann, salt og pepper.

Peter Nagy

Denne saken ble første gang publisert 16/10 2019, og sist oppdatert 16/10 2019.

Les også