RIESLING:

Ukens beste vinkjøp

Skal du grille asiatisk i sommer, bør du ha denne riesling-vinen i glasset.

HVITT: Nyt et glass eller flere til grillet sjømat.

HVITT: Nyt et glass eller flere til grillet sjømat. Foto: Istockphoto

Publisert Oppdatert
RIESLING: Kos deg med denne i sommervarmen.

RIESLING: Kos deg med denne i sommervarmen.

Halvtørre hvitviner er kanskje ikke det som er mest trendy om dagen. Selv i Tyskland går man i stadig større grad over til å lage tørre viner. Men av og til er det deilig med en halvtørr vin også, gitt at den er god.

Hvis vinen er laget på riesling-druen, vet man at man har med en av de beste hvitvinsdruene i verden å gjøre. Ikke bare har den et fabelaktig aromaspekter; den har også et høyt syrenivå, noe som er nødvendig for å balansere sødmen i en halvtørr vin. Har man også en god produsent og en god årgang, er vi i mål.

Vi drar til Nahe, og der holder Dönnhoff hus. Denne produsenten er ikke bare den beste i Nahe; mange mener Dönnhoff er en av de aller beste produsentene i hele Tyskland. Druen er selvsagt riesling, årgangen den flotte 2007.

Dönnhoff Riesling 2007, vnr 20314, kr 114, 89 poeng.

Blek strågul med grønnskjær. Veldig fruktig duft av epler, sitron og fersken med innslag av mineraler. Middels til god fylde med rik og søtlig frukt balansert av frisk syre. Lang ettersmak. Denne vinen er såpass fersk at den har et svakt perlende preg.

Det går godt an å lagre denne vinen noen år, men vi mener at den bør nytes nå når den er ung og frisk. Kombinasjonen av syre og sødme, samt et relativt lavt alkoholnivå på 9,5 prosent, gjør dette til en ordentlig kosevin, spesielt i varmt vær på terrassen. Men den går også godt til mat, spesielt til litt hissige, asiatisk-inspirerte retter av fisk og skalldyr, også fra grillen. Grillspyd med breiflabb og scampi servert med søt chilisaus er aldeles glimrende.

Her er oppskrifter på noen andre retter som også passer til denne vinen:

Agurksalat og chilistekt scampi

Laksewok med kokosmelk

Grønne scampi med ingefær og hvitløk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning