vintips

Tre viner til under 200 kroner til pinnekjøtt

Usikker på hvilken vin du skal velge til pinnekjøttet på julaften? Vinanmelder Arnie Stalheim har tre kandidater.

GODE VALG: THer er to hvitviner og én rødvin, som alle passer til pinnekjøtt, men som også er fleksible nok til at du kan bruke dem til alt fra både norsk og asiatisk sjømat til nyttårskalkunen.
GODE VALG: THer er to hvitviner og én rødvin, som alle passer til pinnekjøtt, men som også er fleksible nok til at du kan bruke dem til alt fra både norsk og asiatisk sjømat til nyttårskalkunen. Foto: Vinmonopolet / Getty Images
Sist oppdatert

Selv om en typisk pinnekjøttmiddag har ganske få ingredienser, er den ikke nødvendigvis så lett å sette vin til. For det første, om det nå er røykt eller urøykt pinnekjøtt, så er de begge ganske salte, og det krever friskhet i vinen.

Rotstappen har imidlertid endel sødme, og det bør man også finne igjen i vinen. Er kjøttet røykt, kan vinen også trenge endel sødme.

Både hvitt og rødt

Som våre anbefalinger til pinnekjøtt, har vi valgt ut to hvitviner og én rødvin. Den noenlunde tørre hvitvinen fra Battenfeld-Spanier er fin til urøykt pinnekjøtt, mens du nok vil sette pris på den ekstra sødmen i den halvtørre hvitvinen fra Hexamer til det røykte pinnekjøttet.

Den røde vinen fra Pflüger passer nok best til det urøykte pinnekjøttet. Men disse vinene passer til mer enn pinnekjøtt, og det kan du lese mer om nedenfor i vår nærmere omtale av vinene.

God tilgjengelighet

Mens det vanligvis tar 3-4 dager å få levert viner fra bestillingsutvalget på polet, er det såpass rush rundt jul og nyttår at det kan ta minst to uker. For at du skal få sjanse til å handle i tide, har vi derfor valgt ut viner fra sortimentene basis/parti/test, og de finner du i mange polutsalg.

Hvis du lurer på om det er gått galt med klipp og lim når alle vinene har identisk pris og identisk poengsum, kan vi forsikre om at det er en ren tilfeldighet.

Her er de anbefalte vinene, og vi lister de to hvite vinene først og så den røde:

Battenfeld-Spanier Estate Riesling 2022

Battenfeld-Spanier Estate Riesling 2022
Battenfeld-Spanier Estate Riesling 2022 Foto: Vinmonopolet

Frisk tysk hvitvin, som passer godt til urøykt pinnekjøtt.

87 poeng

Varenummer: 5641401

Prosent alkohol: 12,0

Råstoff: 100% Riesling

Produsent: Battenfeld-Spanier

Pris: 179,90

Fra Tyskland/Rheinhessen. Middels dyp strågul. Frisk og fruktig duft av eple og sitron med innslag av fersken og grapefrukt med hint av blomster, urter og mineraler.

Middels til god fylde med frisk frukt og ditto syre. Lang ettersmak med en mineralsk snert og litt grapefruktaktig bitterhet i avslutningen. Ganske tørr vin til å være tysk Riesling. Drikk 2023-2028.

Denne vinen er god til urøykt pinnekjøtt, samt til sjømat, spesielt laks, reker og krabbe.

Hexamer Schlossböckelheimer Porphyr Riesling 2022

Battenfeld-Spanier Estate Riesling 2022
Battenfeld-Spanier Estate Riesling 2022 Foto: Vinmonopolet

Denne halvtørre, tyske hvitvinen passer godt til røykt pinnekjøtt.

87 poeng

Varenummer: 416101

Prosent alkohol: 11,0

Råstoff: 100% Riesling

Produsent: Hexamer

Pris: 179,90

Fra Tyskland/Nahe. Middels dyp strågul. Fin og fruktig duft av eple og sitron med innslag av fersken og honning, samt hint av blomster, urter og mineraler.

Middels til god fylde med moden og søtlig frukt, som balanseres flott av frisk syre. Lang ettersmak med et snev av mineraler i avslutningen. Drikk 2023-2028.

Denne vinen har, i tillegg til friskheten, den ekstra sødmen som skal til for å håndtere røykt pinnekjøtt. Vinen er også glimrende til sushi og annen, spicy, asiatisk-inspirert sjømat.

Pflüger Bundtsandstein Pinot Noir 2022

Pflüger Bundtsandstein Pinot Noir 2022
Pflüger Bundtsandstein Pinot Noir 2022 Foto: Vinmonopolet

Denne saftige tyske rødvinen er god til urøykt pinnekjøtt.

87 poeng

Varenummer: 12129901

Prosent alkohol: 13,0

Råstoff: 100% Pinot Noir

Produsent: Pflüger

Pris: 179,90

Fra Tyskland/Pfalz. Dyp rubinrød på farge. Tiltalende duft av både jordbær og bringebær med hint av anis, skogbunn, urter og krydder.

Middels til god fylde med saftig og lett krydret frukt, ganske frisk syre og en lang ettersmak med veldig fine tanniner. Vinen har godt av å bli servert lett avkjølt. Drikk 2023-2027.

Denne vinen er fin til urøykt pinnekjøtt, men er også god til lyst kjøtt, som kylling, svin og kalv. Glimrende til nyttårskalkunen.

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2023, og sist oppdatert 16/04 2024.

Les også